Ce este un cocktail Molotov? De ce se numește astfel?

27.02.2022
Ce este un cocktail Molotov? De ce se numește astfel?

În contexul conflictului armat din Ucraina, autoritățile ucrainene le-au spus cetățenilor lor să producă cocktail Molotov. Tancurile rusești au fost văzute intrând în Kiev, după o noapte de lovituri „îngrozitoare” cu rachete asupra capitalei Ucrainei.

Fotografiile și videoclipurile distribuite pe rețelele de socializare par să arate explozii uriașe și coloane de fum umplând cerul la Kiev, în timp ce sirenele de raid aerian răsunau în oraș.

Ce este un cocktail molotov? De ce se numește astfel?

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că vor fi furnizate arme oricui ar dori să lupte. Și vineri, Ministerul Apărării al țării a încurajat cetățenii să facă cocktail Molotov pentru a lupta împotriva forțelor ruse.

Un cocktail Molotov este un tip de armă cu proiectil cunoscut și sub numele de bombă cu benzină, bombă cu sticlă, grenada săracului sau Molly. Se prepară dintr-o sticlă umplută cu un lichid inflamabil, cum ar fi benzină, alcool sau un amestec asemănător napalmului, precum și puțin ulei de motor.

Un fitil de pânză este fixat pe partea superioară a sticlei cu dopul său și este de obicei stropit cu alcool sau kerosen. Când este folosit, fitilul este aprins și cocktail-ul Molotov este aruncat spre ținta sa. Atunci când se sparge, explozia de combustibil este aprinsă, creând o minge de foc.

Uneori, la cocktail se adaugă substanțe toxice precum înălbitor sau acizi, transformându-l într-o armă chimică improvizată.

Cocktailul Molotov și-a primit numele de la Războiul de iarnă dintre Finlanda și Uniunea Sovietică din 1939. Finlandezii l-au folosit cu referire la Vyacheslav Molotov, ministrul de externe sovietic la acea vreme.

El a fost cheia Pactului Molotov-Ribbentrop cu Germania nazistă, care a definit granițele influenței sovietice și germane în Finlanda, Polonia, Lituania, Letonia și Estonia. Cocktailurile Molotov sunt relativ ușor de produs, ceea ce înseamnă că au devenit arme populare pentru revoltători, criminali, teroriști și huligani de fotbal, dar au fost folosite și de soldați atunci când aprovizionarea cu armament tradițional a fost scăzută.

Bombele cu benzină au fost folosite pentru prima dată în război în timpul conflictului civil spaniol, între iulie 1936 și aprilie 1939, înainte ca finlandezii să-și perfecționeze designul și să le dea noul nume în noiembrie.

Publicul britanic a făcut cocktailuri Molotov în masă la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, cetățenii intenționând să le folosească împotriva tancurilor naziste în cazul unei invazii terestre, potrivit inews.co.uk.

Cocktailurile Molotov sunt acum ilegale de fabricat sau deținut în multe țări, inclusiv în Marea Britanie și SUA.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot