Ce este un cocktail Molotov? De ce se numește astfel?

27.02.2022
Ce este un cocktail Molotov? De ce se numește astfel?

În contexul conflictului armat din Ucraina, autoritățile ucrainene le-au spus cetățenilor lor să producă cocktail Molotov. Tancurile rusești au fost văzute intrând în Kiev, după o noapte de lovituri „îngrozitoare” cu rachete asupra capitalei Ucrainei.

Fotografiile și videoclipurile distribuite pe rețelele de socializare par să arate explozii uriașe și coloane de fum umplând cerul la Kiev, în timp ce sirenele de raid aerian răsunau în oraș.

Ce este un cocktail molotov? De ce se numește astfel?

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că vor fi furnizate arme oricui ar dori să lupte. Și vineri, Ministerul Apărării al țării a încurajat cetățenii să facă cocktail Molotov pentru a lupta împotriva forțelor ruse.

Un cocktail Molotov este un tip de armă cu proiectil cunoscut și sub numele de bombă cu benzină, bombă cu sticlă, grenada săracului sau Molly. Se prepară dintr-o sticlă umplută cu un lichid inflamabil, cum ar fi benzină, alcool sau un amestec asemănător napalmului, precum și puțin ulei de motor.

Un fitil de pânză este fixat pe partea superioară a sticlei cu dopul său și este de obicei stropit cu alcool sau kerosen. Când este folosit, fitilul este aprins și cocktail-ul Molotov este aruncat spre ținta sa. Atunci când se sparge, explozia de combustibil este aprinsă, creând o minge de foc.

Uneori, la cocktail se adaugă substanțe toxice precum înălbitor sau acizi, transformându-l într-o armă chimică improvizată.

Cocktailul Molotov și-a primit numele de la Războiul de iarnă dintre Finlanda și Uniunea Sovietică din 1939. Finlandezii l-au folosit cu referire la Vyacheslav Molotov, ministrul de externe sovietic la acea vreme.

El a fost cheia Pactului Molotov-Ribbentrop cu Germania nazistă, care a definit granițele influenței sovietice și germane în Finlanda, Polonia, Lituania, Letonia și Estonia. Cocktailurile Molotov sunt relativ ușor de produs, ceea ce înseamnă că au devenit arme populare pentru revoltători, criminali, teroriști și huligani de fotbal, dar au fost folosite și de soldați atunci când aprovizionarea cu armament tradițional a fost scăzută.

Bombele cu benzină au fost folosite pentru prima dată în război în timpul conflictului civil spaniol, între iulie 1936 și aprilie 1939, înainte ca finlandezii să-și perfecționeze designul și să le dea noul nume în noiembrie.

Publicul britanic a făcut cocktailuri Molotov în masă la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, cetățenii intenționând să le folosească împotriva tancurilor naziste în cazul unei invazii terestre, potrivit inews.co.uk.

Cocktailurile Molotov sunt acum ilegale de fabricat sau deținut în multe țări, inclusiv în Marea Britanie și SUA.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot