Ce este un cocktail Molotov? De ce se numește astfel?

27.02.2022
Ce este un cocktail Molotov? De ce se numește astfel?

În contexul conflictului armat din Ucraina, autoritățile ucrainene le-au spus cetățenilor lor să producă cocktail Molotov. Tancurile rusești au fost văzute intrând în Kiev, după o noapte de lovituri „îngrozitoare” cu rachete asupra capitalei Ucrainei.

Fotografiile și videoclipurile distribuite pe rețelele de socializare par să arate explozii uriașe și coloane de fum umplând cerul la Kiev, în timp ce sirenele de raid aerian răsunau în oraș.

Ce este un cocktail molotov? De ce se numește astfel?

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că vor fi furnizate arme oricui ar dori să lupte. Și vineri, Ministerul Apărării al țării a încurajat cetățenii să facă cocktail Molotov pentru a lupta împotriva forțelor ruse.

Un cocktail Molotov este un tip de armă cu proiectil cunoscut și sub numele de bombă cu benzină, bombă cu sticlă, grenada săracului sau Molly. Se prepară dintr-o sticlă umplută cu un lichid inflamabil, cum ar fi benzină, alcool sau un amestec asemănător napalmului, precum și puțin ulei de motor.

Un fitil de pânză este fixat pe partea superioară a sticlei cu dopul său și este de obicei stropit cu alcool sau kerosen. Când este folosit, fitilul este aprins și cocktail-ul Molotov este aruncat spre ținta sa. Atunci când se sparge, explozia de combustibil este aprinsă, creând o minge de foc.

Uneori, la cocktail se adaugă substanțe toxice precum înălbitor sau acizi, transformându-l într-o armă chimică improvizată.

Cocktailul Molotov și-a primit numele de la Războiul de iarnă dintre Finlanda și Uniunea Sovietică din 1939. Finlandezii l-au folosit cu referire la Vyacheslav Molotov, ministrul de externe sovietic la acea vreme.

El a fost cheia Pactului Molotov-Ribbentrop cu Germania nazistă, care a definit granițele influenței sovietice și germane în Finlanda, Polonia, Lituania, Letonia și Estonia. Cocktailurile Molotov sunt relativ ușor de produs, ceea ce înseamnă că au devenit arme populare pentru revoltători, criminali, teroriști și huligani de fotbal, dar au fost folosite și de soldați atunci când aprovizionarea cu armament tradițional a fost scăzută.

Bombele cu benzină au fost folosite pentru prima dată în război în timpul conflictului civil spaniol, între iulie 1936 și aprilie 1939, înainte ca finlandezii să-și perfecționeze designul și să le dea noul nume în noiembrie.

Publicul britanic a făcut cocktailuri Molotov în masă la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, cetățenii intenționând să le folosească împotriva tancurilor naziste în cazul unei invazii terestre, potrivit inews.co.uk.

Cocktailurile Molotov sunt acum ilegale de fabricat sau deținut în multe țări, inclusiv în Marea Britanie și SUA.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot