Ce este numeralul cardinal? Ce este numeralul ordinal?

12.03.2021
Ce este numeralul cardinal? Ce este numeralul ordinal?

V-ați întrebat vreodată cum au apărut prima dată numerele? Oricât de ciudat ni se pare acum, a existat o perioadă în care numerele, așa cum le cunoaștem, pur și simplu nu erau inventate.

Care sunt numeralele?

Primii oameni din epoca paleolitică au numărat probabil animale și alte obiecte cotidiene, cioplind semne de codate în pereții peșterii, oase, lemn sau piatră. Fiecare marcaj de numărare a reprezentat unul și fiecare a cincea marcă a fost marcată pentru a ajuta la menținerea evidenței.

Acest sistem este potrivit pentru numerele mici, dar nu funcționează cu adevărat cu numerele mari. Cum ar fi să scriem 27.890 folosind semne codate.

Pe măsură ce civilizațiile timpurii s-au dezvoltat, au venit cu diferite moduri de notare a numerelor. Multe dintre aceste sisteme, inclusiv cifrele grecești, egiptene și ebraice, erau în esență extensii ale mărcilor de numărare.

Ce este numeralul cardinal? Ce este numeralul ordinal?

Un număr cardinal este un număr utilizat la numărare pentru a indica cantitatea. Un număr cardinal răspunde la întrebarea „Câți?/Câte”. Numerele cardinale de la 1 și există o infinitate de numere.

Cifrele 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 și 0 sunt folosite pentru a forma alte câteva numere cardinale. Cu toate acestea, zero (0) nu este un număr cardinal. Să știi „câte?” ar trebui să fie ceva. Deoarece 0 nu înseamnă nimic, nu este un număr cardinal.

Putem scrie numere cardinale în cifre ca 1, 2, 3, 4 și așa mai departe, precum și în cuvinte precum unu, doi, trei, patru.

Folosim numere cardinale atunci când numărăm câți biscuiți sunt într-un borcan sau câți copii sunt la locul de joacă: unul, doi, trei, patru, cinci etc. Numerele cardinale sunt numere întregi și se referă la un set de obiecte concrete sau din viața reală, prin urmare nu includ zecimale sau numere negative.

Numerele care ne dau poziția exactă a unui obiect se numesc numere ordinale. Numerele ordinale indică poziția unui obiect mai degrabă decât cantitatea lor. Numerele ordinale pot fi, de asemenea, etichete utilizate pentru a ordona obiectele în ordine (primul, al doilea, al treilea, etc.).

De exemplu: Poți fi primul dacă îți dorești asta cu adevărat.

Foto: Pexels.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot