Ce este numeralul cardinal? Ce este numeralul ordinal?

12.03.2021
Ce este numeralul cardinal? Ce este numeralul ordinal?

V-ați întrebat vreodată cum au apărut prima dată numerele? Oricât de ciudat ni se pare acum, a existat o perioadă în care numerele, așa cum le cunoaștem, pur și simplu nu erau inventate.

Care sunt numeralele?

Primii oameni din epoca paleolitică au numărat probabil animale și alte obiecte cotidiene, cioplind semne de codate în pereții peșterii, oase, lemn sau piatră. Fiecare marcaj de numărare a reprezentat unul și fiecare a cincea marcă a fost marcată pentru a ajuta la menținerea evidenței.

Acest sistem este potrivit pentru numerele mici, dar nu funcționează cu adevărat cu numerele mari. Cum ar fi să scriem 27.890 folosind semne codate.

Pe măsură ce civilizațiile timpurii s-au dezvoltat, au venit cu diferite moduri de notare a numerelor. Multe dintre aceste sisteme, inclusiv cifrele grecești, egiptene și ebraice, erau în esență extensii ale mărcilor de numărare.

Ce este numeralul cardinal? Ce este numeralul ordinal?

Un număr cardinal este un număr utilizat la numărare pentru a indica cantitatea. Un număr cardinal răspunde la întrebarea „Câți?/Câte”. Numerele cardinale de la 1 și există o infinitate de numere.

Cifrele 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 și 0 sunt folosite pentru a forma alte câteva numere cardinale. Cu toate acestea, zero (0) nu este un număr cardinal. Să știi „câte?” ar trebui să fie ceva. Deoarece 0 nu înseamnă nimic, nu este un număr cardinal.

Putem scrie numere cardinale în cifre ca 1, 2, 3, 4 și așa mai departe, precum și în cuvinte precum unu, doi, trei, patru.

Folosim numere cardinale atunci când numărăm câți biscuiți sunt într-un borcan sau câți copii sunt la locul de joacă: unul, doi, trei, patru, cinci etc. Numerele cardinale sunt numere întregi și se referă la un set de obiecte concrete sau din viața reală, prin urmare nu includ zecimale sau numere negative.

Numerele care ne dau poziția exactă a unui obiect se numesc numere ordinale. Numerele ordinale indică poziția unui obiect mai degrabă decât cantitatea lor. Numerele ordinale pot fi, de asemenea, etichete utilizate pentru a ordona obiectele în ordine (primul, al doilea, al treilea, etc.).

De exemplu: Poți fi primul dacă îți dorești asta cu adevărat.

Foto: Pexels.com

 

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot