Ce este cidrul? Din ce se face cidrul?

07.06.2023
Ce este cidrul? Din ce se face cidrul?

Berea, vinul sau ginul sunt extrem de populare printre consumatorii de alcool. Acestea sunt prezente în majoritatea evenimentelor importante din viața oamenilor, dar nu sunt recomandate în cantități mari. În ultimii ani, o nouă băutură a început să fie tot mai apreciată de persoanele care consumă alcool. Ce este cidrul și din ce se poate face?

Ce este cidrul?

cidrul

Cu siguranță, cei mai bătrâni dintre noi nu sunt familiarizați cu această denumire de alcool. În momentul în care întrebi o persoană de peste 40 de ani, de tipuri de alcool, sigur se va gândi la bere sau la vin. În ultimele decenii, a apărut la noi în țară o nouă băutură, denumită cidru.

Aceasta este o băutură cu un nivel al alcoolului scăzut, în medie 3 – 8%, care se obține prin fermentarea fructelor. Se folosesc în preponderență mere sau pere, dar se pot folosi și gutui sau fructe de pădure. Deși în România este prezent de doar câțiva ani, producătorii din Marea Britanie sau SUA deja și-au obișnuit clienții cu acest tip de alcool.

Cu toate că se găsește în supermarketurile din întreaga lume, nu este o băutură alcoolică nouă, ea existând încă din antichitate. Primii care au realizat faptul că din mere se poate face o băutură alcoolică ușoară au fost britanicii. Odată cu încercarea Imperiului Roman de a cuceri Britania, soldații au descoperit o băutură care fermenta din mere.

Tot Marea Britanie deține recordul pentru cel mai mare consum de cidru, fiind, totodată, casă pentru cele mai mari companii producătoare de astfel de băuturi. În Europa, topul este completat de Irlanda, Finlanda, Spania sau Cehia.

Cum se produce cidru?

Conform definiției, cidrul este o băutură care se face prin fermentarea sucului de fructe. Tradițiile locale din Marea Britanie susțin faptul că doar cidrul de mere este natural și recomandat pentru consum. Ce este foarte important de reținut, este faptul că aceasta este o băutură 100% produsă din suc de fructe, fără adăugarea unui surplus de apă, zahăr, coloranți sau conservanți.

Pentru a obține un cidru perfect este nevoie să se respecte următorii pași:

  1. Sortarea fructelor. Acestea trebuie ulterior curățate și spălate foarte bine.
  2. Zdrobirea fructelor.
  3. Macerarea. Doar în cazul în care se folosesc fructe de pădure, prune sau caise.
  4. Limpezirea sucului.
  5. Corectarea. În această etapă se urmăresc aciditatea și aroma.
  6. Fermentarea. Lichidul rezultat trebuie lăsat la fermentat și acoperit cu un dop de vată. Această etapă durează între 1 – 2 luni.
  7. Extragerea și depozitarea. Se recomandă depozitarea la temperaturi de 8 – 10 grade Celsius.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot