Ce este cidrul? Din ce se face cidrul?

07.06.2023
Ce este cidrul? Din ce se face cidrul?

Berea, vinul sau ginul sunt extrem de populare printre consumatorii de alcool. Acestea sunt prezente în majoritatea evenimentelor importante din viața oamenilor, dar nu sunt recomandate în cantități mari. În ultimii ani, o nouă băutură a început să fie tot mai apreciată de persoanele care consumă alcool. Ce este cidrul și din ce se poate face?

Ce este cidrul?

cidrul

Cu siguranță, cei mai bătrâni dintre noi nu sunt familiarizați cu această denumire de alcool. În momentul în care întrebi o persoană de peste 40 de ani, de tipuri de alcool, sigur se va gândi la bere sau la vin. În ultimele decenii, a apărut la noi în țară o nouă băutură, denumită cidru.

Aceasta este o băutură cu un nivel al alcoolului scăzut, în medie 3 – 8%, care se obține prin fermentarea fructelor. Se folosesc în preponderență mere sau pere, dar se pot folosi și gutui sau fructe de pădure. Deși în România este prezent de doar câțiva ani, producătorii din Marea Britanie sau SUA deja și-au obișnuit clienții cu acest tip de alcool.

Cu toate că se găsește în supermarketurile din întreaga lume, nu este o băutură alcoolică nouă, ea existând încă din antichitate. Primii care au realizat faptul că din mere se poate face o băutură alcoolică ușoară au fost britanicii. Odată cu încercarea Imperiului Roman de a cuceri Britania, soldații au descoperit o băutură care fermenta din mere.

Tot Marea Britanie deține recordul pentru cel mai mare consum de cidru, fiind, totodată, casă pentru cele mai mari companii producătoare de astfel de băuturi. În Europa, topul este completat de Irlanda, Finlanda, Spania sau Cehia.

Cum se produce cidru?

Conform definiției, cidrul este o băutură care se face prin fermentarea sucului de fructe. Tradițiile locale din Marea Britanie susțin faptul că doar cidrul de mere este natural și recomandat pentru consum. Ce este foarte important de reținut, este faptul că aceasta este o băutură 100% produsă din suc de fructe, fără adăugarea unui surplus de apă, zahăr, coloranți sau conservanți.

Pentru a obține un cidru perfect este nevoie să se respecte următorii pași:

  1. Sortarea fructelor. Acestea trebuie ulterior curățate și spălate foarte bine.
  2. Zdrobirea fructelor.
  3. Macerarea. Doar în cazul în care se folosesc fructe de pădure, prune sau caise.
  4. Limpezirea sucului.
  5. Corectarea. În această etapă se urmăresc aciditatea și aroma.
  6. Fermentarea. Lichidul rezultat trebuie lăsat la fermentat și acoperit cu un dop de vată. Această etapă durează între 1 – 2 luni.
  7. Extragerea și depozitarea. Se recomandă depozitarea la temperaturi de 8 – 10 grade Celsius.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Străbunicul Dusterului! Cum arăta PRIMA Dacia Duster fabricată în anii ’80?
Străbunicul Dusterului! Cum arăta PRIMA Dacia Duster fabricată în anii ’80?
De mai bine de 15 ani, piața auto din România s-a îmbogățit cu Dacia Duster, un automobil produs și comercializat de producătorul francez Renault și filiala sa din România. SUV-ul a evoluat... citește tot
De ce Israelul comite genocid în Gaza? Iată patru argumente valide pentru care Guvernul lui Beniamin Netanyahu poate fi acuzat de genocid
De ce Israelul comite genocid în Gaza? Iată patru argumente valide pentru care Guvernul lui Beniamin Netanyahu poate fi acuzat de genocid
Conflictul dintre Israel și Hamas, escaladat după atacurile din 7 octombrie 2023, a generat o criză umanitară fără precedent în Fâșia Gaza. Numeroase organizații internaționale, inclusiv... citește tot
Cum au fost inventate jucăriile LEGO de un tâmplar care a rămas fără clienți. Ce înseamnă „Lego” în limba daneză?
Cum au fost inventate jucăriile LEGO de un tâmplar care a rămas fără clienți. Ce înseamnă „Lego” în limba daneză?
Puține jucării au reușit să marcheze copilăria atâtor generații precum piesele colorate de LEGO. Fie că vorbim despre castele, mașini, nave spațiale sau orașe întregi, micile cărămizi... citește tot