Câte insule are România?

23.01.2023
Câte insule are România?

România nu fost cunoscută ca fiind o țară colonială. Astfel, nu ne putem asemăna cu puteri precum Franța, Olanda sau Marea Britanie. Cu toate acestea, „Mama Natură” a înzestrat țara noastră cu toate formele de relief. Putem ajunge ușor la mare, la munte, putem vedea vulcani, cascade și chiar insule la noi acasă. De câte insule dispune România?

Ce insule au dispărut din România?

insule

„Grădina Maicii Domnului”, așa cum mai este denumită România, a avut norocul de a fi poziționată geografic în așa fel încât să fie ferită de calamități naturale. Cu toate acestea, omul prin acțiunile sale a reușit să distrugă într-o clipită ceea ce natura s-a chinuit să clădească în milioane de ani.

Bărcile pline de marfă, vapoarele pline de turiști, așa erau descrise anumite insule care aparțineau țării noastre. Cel mai cunoscut și mai la îndemână exemplu este Ada Kaleh. Fiind populată încă din antichitate, locul se bucura de o popularitate aparte. Aceasta era populată de către majoritari turci și reprezenta un rai economic pentru țigări, bijuterii sau dulciuri.

Venirea comuniștilor la conducere a însemnat distrugerea de pe fața pământului a acestui loc. Planurile megalomane a conducerii au dus la construcția hidrocentralei Porțile de Fier I, acest lucru ducând inevitabil la inundarea iremediabil a locului.

Alte insule care nu mai există sau nu mai sunt în posesia autorităților române sunt:

Ce petice de pământ pe apă are România în prezent?

Datorită schimbărilor mediului de-a lungul milioanelor de ani, Delta Dunării a cunoscut modificări constante. Cele mai multe petice de pământ despărțite de apă de pe teritoriul României se regăsesc în locul cel mai sălbatic din țară.

Cu toate acestea, putem găsi insule și în Marea Neagră dar și în mai apropiere.

Alte insule sunt: Insula Ada, Bisericuța, Ceaplace, Dealul Beci, Ostrov, Ovidiu, Prundu cu păsări, Popina, Insula Mare/Mică a Brăilei, Calinovăț, Ciobanu, Gârla Mare, Golu sau Șimian.

Foto: Danubedeltatours.com

Cele mai noi articole
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Mană cerească. Cine nu a auzit sau nu a folosit măcar o dată expresia „mană cerească”? Această expresie este utilizată cu sensul de „surpriză plăcută care aduce belșug” sau cu... citește tot