Câte insule are România?

23.01.2023
Câte insule are România?

România nu fost cunoscută ca fiind o țară colonială. Astfel, nu ne putem asemăna cu puteri precum Franța, Olanda sau Marea Britanie. Cu toate acestea, „Mama Natură” a înzestrat țara noastră cu toate formele de relief. Putem ajunge ușor la mare, la munte, putem vedea vulcani, cascade și chiar insule la noi acasă. De câte insule dispune România?

Ce insule au dispărut din România?

insule

„Grădina Maicii Domnului”, așa cum mai este denumită România, a avut norocul de a fi poziționată geografic în așa fel încât să fie ferită de calamități naturale. Cu toate acestea, omul prin acțiunile sale a reușit să distrugă într-o clipită ceea ce natura s-a chinuit să clădească în milioane de ani.

Bărcile pline de marfă, vapoarele pline de turiști, așa erau descrise anumite insule care aparțineau țării noastre. Cel mai cunoscut și mai la îndemână exemplu este Ada Kaleh. Fiind populată încă din antichitate, locul se bucura de o popularitate aparte. Aceasta era populată de către majoritari turci și reprezenta un rai economic pentru țigări, bijuterii sau dulciuri.

Venirea comuniștilor la conducere a însemnat distrugerea de pe fața pământului a acestui loc. Planurile megalomane a conducerii au dus la construcția hidrocentralei Porțile de Fier I, acest lucru ducând inevitabil la inundarea iremediabil a locului.

Alte insule care nu mai există sau nu mai sunt în posesia autorităților române sunt:

Ce petice de pământ pe apă are România în prezent?

Datorită schimbărilor mediului de-a lungul milioanelor de ani, Delta Dunării a cunoscut modificări constante. Cele mai multe petice de pământ despărțite de apă de pe teritoriul României se regăsesc în locul cel mai sălbatic din țară.

Cu toate acestea, putem găsi insule și în Marea Neagră dar și în mai apropiere.

Alte insule sunt: Insula Ada, Bisericuța, Ceaplace, Dealul Beci, Ostrov, Ovidiu, Prundu cu păsări, Popina, Insula Mare/Mică a Brăilei, Calinovăț, Ciobanu, Gârla Mare, Golu sau Șimian.

Foto: Danubedeltatours.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
În anul 1992, Michael Jackson punea România pe harta lumii după ce alegea țara care doar ieșise din comunism destinația pentru unul dintre concertele sale din turneul „Dangerous World... citește tot
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ofertă de 50 de milioane de dolari!
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ...
În anul 1962, un bărbat de 37 de ani din Anglia pe nume Brendon Grimshaw a demisionat brusc. Brendon Grimshaw lucra ca redactor la o publicație din Dewsbury din Yorkshire, Anglia. Cu banii pe... citește tot
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot