Câte insule are România?

23.01.2023
Câte insule are România?

România nu fost cunoscută ca fiind o țară colonială. Astfel, nu ne putem asemăna cu puteri precum Franța, Olanda sau Marea Britanie. Cu toate acestea, „Mama Natură” a înzestrat țara noastră cu toate formele de relief. Putem ajunge ușor la mare, la munte, putem vedea vulcani, cascade și chiar insule la noi acasă. De câte insule dispune România?

Ce insule au dispărut din România?

insule

„Grădina Maicii Domnului”, așa cum mai este denumită România, a avut norocul de a fi poziționată geografic în așa fel încât să fie ferită de calamități naturale. Cu toate acestea, omul prin acțiunile sale a reușit să distrugă într-o clipită ceea ce natura s-a chinuit să clădească în milioane de ani.

Bărcile pline de marfă, vapoarele pline de turiști, așa erau descrise anumite insule care aparțineau țării noastre. Cel mai cunoscut și mai la îndemână exemplu este Ada Kaleh. Fiind populată încă din antichitate, locul se bucura de o popularitate aparte. Aceasta era populată de către majoritari turci și reprezenta un rai economic pentru țigări, bijuterii sau dulciuri.

Venirea comuniștilor la conducere a însemnat distrugerea de pe fața pământului a acestui loc. Planurile megalomane a conducerii au dus la construcția hidrocentralei Porțile de Fier I, acest lucru ducând inevitabil la inundarea iremediabil a locului.

Alte insule care nu mai există sau nu mai sunt în posesia autorităților române sunt:

Ce petice de pământ pe apă are România în prezent?

Datorită schimbărilor mediului de-a lungul milioanelor de ani, Delta Dunării a cunoscut modificări constante. Cele mai multe petice de pământ despărțite de apă de pe teritoriul României se regăsesc în locul cel mai sălbatic din țară.

Cu toate acestea, putem găsi insule și în Marea Neagră dar și în mai apropiere.

Alte insule sunt: Insula Ada, Bisericuța, Ceaplace, Dealul Beci, Ostrov, Ovidiu, Prundu cu păsări, Popina, Insula Mare/Mică a Brăilei, Calinovăț, Ciobanu, Gârla Mare, Golu sau Șimian.

Foto: Danubedeltatours.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot