Câte insule are România?

23.01.2023
Câte insule are România?

România nu fost cunoscută ca fiind o țară colonială. Astfel, nu ne putem asemăna cu puteri precum Franța, Olanda sau Marea Britanie. Cu toate acestea, „Mama Natură” a înzestrat țara noastră cu toate formele de relief. Putem ajunge ușor la mare, la munte, putem vedea vulcani, cascade și chiar insule la noi acasă. De câte insule dispune România?

Ce insule au dispărut din România?

insule

„Grădina Maicii Domnului”, așa cum mai este denumită România, a avut norocul de a fi poziționată geografic în așa fel încât să fie ferită de calamități naturale. Cu toate acestea, omul prin acțiunile sale a reușit să distrugă într-o clipită ceea ce natura s-a chinuit să clădească în milioane de ani.

Bărcile pline de marfă, vapoarele pline de turiști, așa erau descrise anumite insule care aparțineau țării noastre. Cel mai cunoscut și mai la îndemână exemplu este Ada Kaleh. Fiind populată încă din antichitate, locul se bucura de o popularitate aparte. Aceasta era populată de către majoritari turci și reprezenta un rai economic pentru țigări, bijuterii sau dulciuri.

Venirea comuniștilor la conducere a însemnat distrugerea de pe fața pământului a acestui loc. Planurile megalomane a conducerii au dus la construcția hidrocentralei Porțile de Fier I, acest lucru ducând inevitabil la inundarea iremediabil a locului.

Alte insule care nu mai există sau nu mai sunt în posesia autorităților române sunt:

Ce petice de pământ pe apă are România în prezent?

Datorită schimbărilor mediului de-a lungul milioanelor de ani, Delta Dunării a cunoscut modificări constante. Cele mai multe petice de pământ despărțite de apă de pe teritoriul României se regăsesc în locul cel mai sălbatic din țară.

Cu toate acestea, putem găsi insule și în Marea Neagră dar și în mai apropiere.

Alte insule sunt: Insula Ada, Bisericuța, Ceaplace, Dealul Beci, Ostrov, Ovidiu, Prundu cu păsări, Popina, Insula Mare/Mică a Brăilei, Calinovăț, Ciobanu, Gârla Mare, Golu sau Șimian.

Foto: Danubedeltatours.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot