Cât adevăr este în documentarul Netflix „Rise of Empires: Ottoman Mehmed vs Vlad Tepeș”?

20.01.2023
Cât adevăr este în documentarul Netflix „Rise of Empires: Ottoman Mehmed vs Vlad Tepeș”?

Vlad Țepeș este considerat unul dintre cei mai cunoscuți români la nivel mondial. Asocierea sa cu Dracula l-a transformat pe acesta într-un simbol. De altfel, Vlad Țepeș este și personajul principal în documentarul-dramă Netflix „Rise of Empires: Ottoman Mehmed vs Vlad”. Totuși, cât de mult adevăr este în expunerea celor de la Netflix?

Tepeș versus Mahomed Cuceritorul, pe Netflix

Mihai Florin Hasan este unul dintre cei doi istorici români care a fost invitat să participe la filmarea documentarului despre Imperiul Otoman, „Rise of the Empires“, care în sezonul al II-lea se concentrează asupra înfruntării dintre Mehmed al II-lea și domnitorul român Vlad Țepeș.

Mihai Florin Hasan a răspuns la întrebarea: „S-a respectat adevărul istoric?”. „Eu spun că nu există neapărat un adevăr istoric. Avem mai multe perspective narative. Când eram mai tânăr vorbeam despre adevărul istoric, dar acum evit să fac asta. Acum, pot să spune că filmul prezintă o narativă despre Vlad. Nu este nici cea mai proastă, nici cea mai bună”, a explicat istoricul clujean pentru adevarul.ro.

Acesta a explicat și motivul pentru care a avut loc confruntarea dintre cei doi conducători și armatele lor. „În documentar se explică, corect, faptul că direcția de înaintare a otomanilor a fost spre Viena și Roma. Țările Române erau cumva în lateral de această direcție. Sultanii ne-au atacat nu pentru că am fi fost ceva deosebit, ci pentru că, din punct de vedere strategic, nu îți poți permite să lași în spate sau lateral ceva ce nu poți controla. Noi vedem situația la nivel de epopee, ca ceva epocal…Un istoric trebuie să-și cunoască locul. Ăsta ne e locul. Ne place, nu ne place…”.

Cum au stat lucrurile, de fapt?

Cunoscută sub denumirea de „Atacul de noapte”, aceasta a fost o bătălie ce a avut loc în noaptea de 17 iunie 1462 între o armată condusă de Vlad Țepeș, domnul Țării Românești (Valahia) și o armată condusă de sultanul Mahomed al II-lea al Imperiului Otoman, desfășurată pe drumul dintre Nicopole și cetatea de scaun a Țării Românești, Târgoviște.

Conflictul s-a declanșat după ce Mahomed, care deja avea relații tensionate cu Vlad, a aflat despre alianța acestuia cu regele Ungariei, Matia Corvin. Otomanul și-a dorit ca Vlad să fie capturat, dar românul a dejucat acest plan și a invadat Bulgaria. Ca răspuns, Mahomed a ridicat o armată uriașă cu obiectivul de a cuceri Țara Românească și a o anexa la imperiul său.

Cele două armate au avut mai multe ciocniri, cea mai semnificativă dintre acestea fiind atacul de noapte în care Țepeș și oamenii săi, îmbrăcați în turci, au atacat tabăra turcească în timpul nopții pentru a încerca să-l ucidă pe sultan. Mahomed a scăpat cu viață și și-a continuat marșul spre reședința de la Târgoviște, dar a schimbat planurile din mers. Motivul? În fața Târgoviștei au dat peste o pădure de otomani trași în țeapă.

Sultanul și armata sa au pornit apoi pe Dunăre până la Brăila, după ce l-a lăsat în țară pe voievodul Radu cu trupe otomane drept sprijin. Brăila a fost incendiată înainte ca Mahomed Cuceritorul și trupele sale să se retragă la Adrianopol. Ambele tabere au revendicat victoria, iar trupele otomane s-au întors în Imperiul Otoman cu o pradă bogată, inclusiv cai, vite și sclavi, notează historia.ro.

Vezi aici trailerul filmului!

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce femeile au un sân mai mare și unul mai mic?
De ce femeile au un sân mai mare și unul mai mic?
Foarte multe femei au observat că au un sân mai mare decât celelalt. Situația inedită a dus la îngrijorări în rândul acestora și s-au întrebat dacă ar trebui să viziteze un medic... citește tot
Ce promisiune i-a făcut Meghan Markle reginei Elisabeta a II-a?
Ce promisiune i-a făcut Meghan Markle reginei Elisabeta a II-a?
Soția prințului Harry, Meghan Markle, este detestată de foarte mulți britanici, care consideră că a adus o atmosferă negativă în sânul Familiei Regale britanice. Cu toate acestea, la... citește tot
De ce se numesc micii… mici? Are legătură cu mărimea?
De ce se numesc micii… mici? Are legătură cu mărimea?
Industria mâncării stradale din România este foarte bine înrădăcinată în cultura oamenilor. Mâncărurile occidentale au acaparat localurile din Capitală și nu numai. Cu toate acestea,... citește tot