Cât adevăr este în documentarul Netflix „Rise of Empires: Ottoman Mehmed vs Vlad Tepeș”?

20.01.2023
Cât adevăr este în documentarul Netflix „Rise of Empires: Ottoman Mehmed vs Vlad Tepeș”?

Vlad Țepeș este considerat unul dintre cei mai cunoscuți români la nivel mondial. Asocierea sa cu Dracula l-a transformat pe acesta într-un simbol. De altfel, Vlad Țepeș este și personajul principal în documentarul-dramă Netflix „Rise of Empires: Ottoman Mehmed vs Vlad”. Totuși, cât de mult adevăr este în expunerea celor de la Netflix?

Tepeș versus Mahomed Cuceritorul, pe Netflix

Mihai Florin Hasan este unul dintre cei doi istorici români care a fost invitat să participe la filmarea documentarului despre Imperiul Otoman, „Rise of the Empires“, care în sezonul al II-lea se concentrează asupra înfruntării dintre Mehmed al II-lea și domnitorul român Vlad Țepeș.

Mihai Florin Hasan a răspuns la întrebarea: „S-a respectat adevărul istoric?”. „Eu spun că nu există neapărat un adevăr istoric. Avem mai multe perspective narative. Când eram mai tânăr vorbeam despre adevărul istoric, dar acum evit să fac asta. Acum, pot să spune că filmul prezintă o narativă despre Vlad. Nu este nici cea mai proastă, nici cea mai bună”, a explicat istoricul clujean pentru adevarul.ro.

Acesta a explicat și motivul pentru care a avut loc confruntarea dintre cei doi conducători și armatele lor. „În documentar se explică, corect, faptul că direcția de înaintare a otomanilor a fost spre Viena și Roma. Țările Române erau cumva în lateral de această direcție. Sultanii ne-au atacat nu pentru că am fi fost ceva deosebit, ci pentru că, din punct de vedere strategic, nu îți poți permite să lași în spate sau lateral ceva ce nu poți controla. Noi vedem situația la nivel de epopee, ca ceva epocal…Un istoric trebuie să-și cunoască locul. Ăsta ne e locul. Ne place, nu ne place…”.

Cum au stat lucrurile, de fapt?

Cunoscută sub denumirea de „Atacul de noapte”, aceasta a fost o bătălie ce a avut loc în noaptea de 17 iunie 1462 între o armată condusă de Vlad Țepeș, domnul Țării Românești (Valahia) și o armată condusă de sultanul Mahomed al II-lea al Imperiului Otoman, desfășurată pe drumul dintre Nicopole și cetatea de scaun a Țării Românești, Târgoviște.

Conflictul s-a declanșat după ce Mahomed, care deja avea relații tensionate cu Vlad, a aflat despre alianța acestuia cu regele Ungariei, Matia Corvin. Otomanul și-a dorit ca Vlad să fie capturat, dar românul a dejucat acest plan și a invadat Bulgaria. Ca răspuns, Mahomed a ridicat o armată uriașă cu obiectivul de a cuceri Țara Românească și a o anexa la imperiul său.

Cele două armate au avut mai multe ciocniri, cea mai semnificativă dintre acestea fiind atacul de noapte în care Țepeș și oamenii săi, îmbrăcați în turci, au atacat tabăra turcească în timpul nopții pentru a încerca să-l ucidă pe sultan. Mahomed a scăpat cu viață și și-a continuat marșul spre reședința de la Târgoviște, dar a schimbat planurile din mers. Motivul? În fața Târgoviștei au dat peste o pădure de otomani trași în țeapă.

Sultanul și armata sa au pornit apoi pe Dunăre până la Brăila, după ce l-a lăsat în țară pe voievodul Radu cu trupe otomane drept sprijin. Brăila a fost incendiată înainte ca Mahomed Cuceritorul și trupele sale să se retragă la Adrianopol. Ambele tabere au revendicat victoria, iar trupele otomane s-au întors în Imperiul Otoman cu o pradă bogată, inclusiv cai, vite și sclavi, notează historia.ro.

Vezi aici trailerul filmului!

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot