Cât costă carnea de miel în 2023?

10.04.2023
Cât costă carnea de miel în 2023?

Sărbătoarea Învierii este aproape, astfel că începe să crească consumul cărnii de miel. Acest tip de carne nu este foarte consumat în restul anului de către români, dar tradiția îi împinge ca în perioada Paștelui, să renunțe la porc sau pui. Cât trebuie să plătească românii pentru un kilogram de carne de miel în 2023?

Cât trebuie să scoată cineva din portofel pentru carnea de miel?

miel

2023 este un an atipic cu care mulți oameni trebuie să se lupte. Crizele consecutive cu care omenirea s-a confruntat în ultimii ani au împins prețurile la cele mai mari cote. Costul vieții a crescut considerabil, astfel că dimensiunea coșului de sărbători ar putea fi redus.

Românul este un om care consumă. În perioada sărbătorilor, gospodinele sunt obișnuite să gătească numeroase bucate pentru a umple masa. Astfel că, sărbătoarea de Paști este din ce în ce mai aproape, iar consumul de carne va crește din nou. De data aceasta, în vizorul cumpărătorului va fi carnea de miel, nu cea de porc sau pui cum suntem obișnuiți în restul anului.

Așa cum obișnuiește tradiția, carnea de miel va fi nelipsită de pe mesele românilor, dar cu un cost considerabil. Conform datelor adunate din mai multe magazine, media prețurilor variază între 40 și 65 lei per kilogram. Datorită creșterii prețurilor a energiei și a consumabilelor, carnea a cunoscut și ea o evoluție considerabilă a prețurilor.

Cu toate acestea, la anumiți producători locali, kilogramul de carne de miel poate fi și la jumătate de preț. În piețe, carnea de ovine se vinde chiar și cu 30-45 lei per kilogram.

„Tot cu 35 lei vindem kilogramul de carne de miel, la fel ca anul trecut”, a povestit Gheorghe Dauti, crescător de oi și membru al Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine.

Ce cantitate de carne consumă românii anual?

Epoca comunistă a fost una a limitării, în care românii au suferit de lipsa multor alimente. Astfel că, odată cu dispariția regimului, consumul de carne a crescut considerabil. În prezent, un român consumă în medie, lunar, aproximativ 3.40 kilograme de carne.

La un mic calcul, reiese că anual, sunt consumate peste 40 de kilograme pe cap de locuitor. În acest consum intră carnea de porc, pui, miel, curcan sau vită.

Foto: shtiu.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot