Care sunt țările cu cele mai mari depozite de diamante?

23.08.2021
Care sunt țările cu cele mai mari depozite de diamante?

Se crede că primele depozite de diamante din lume s-au format acum 900 de milioane de ani, însă primele pietre au fost găsite în India în secolul al IV-lea î.Hr.

În ciuda faptului că sunt cunoscute pentru utilizarea lor în industria bijuteriilor, cum ar fi inele și coliere, datorită durabilității și luciului lor, 80% din diamantele extrase sunt utilizate pentru cercetare și aplicații industriale.

Deoarece sunt cel mai dur material de pe Pământ, diamantele sunt adesea folosite pentru tăierea, măcinarea sau găurirea altor materiale dure.

Care sunt țările cu cele mai mari depozite de diamante?

Potrivit Statista, începând cu 2020, rezervele naturale de diamante din Rusia erau estimate la aproximativ 650 de milioane de carate. Astfel, rezervele rusești de diamante sunt cele mai mari la nivel mondial, având 12 mine în aer liber.

Rusia este, de asemenea, cel mai mare exportator din lume de diamante brute în volum. Principalul miner din țară este un grup de companii numit ALROSA, care produce majoritatea producției de diamante din Rusia.

Recent, un diamant dublu (un diamant într-un diamant, poreclit în mod adecvat Matryoshka, precum cunoscuta păpușa rusă) a fost descoperit de mineri pe teritoriul Yakutia ALROSA, la Nyurba. Acest diamant dublu, estimat a avea o vechime de 800 de milioane de ani, a fost pretins a fi primul de acest gen.

Botswana

Botswana este cel mai mare producător de diamante din Africa, ocupă locul al doilea în lume. Din anii 1870, majoritatea pietrelor prețioase au fost exploatate în Africa și, în 2017, valoarea exporturilor de diamante din țările africane pe piața globală a fost evaluată la 9,65 miliarde de dolari.

Explorarea diamantului a început în Botswana în anii 1950, mineritul fiind lansat oficial în 1971. Unele dintre minele cu cel mai mare randament din lume au fost descoperite în Botswana la mijlocul anilor 1980. Diamantele țării africane sunt în general mai mari decât cele exploatate în Rusia și se laudă cu o calitate mai bună. De asemenea, acestea reprezintă aproximativ 25% din PIB-ul Botswanei și 60% din exporturile sale.

În ceea ce privește valoarea, Botswana conduce lista celor mai importante țări producătoare de diamante din lume, în ciuda faptului că este a doua în volum. Numai în 2013, în Botswana au fost extrase 23,2 milioane de carate în valoare de 3,63 miliarde de dolari. Mina de diamante Karowe, deținută de canadianul Lucara Diamond Corp, a produs recent a doua cea mai mare bijuterie din lume, cu 1.758 de carate.

Botswana găzduiește șapte mine de top, dintre care Orapa și Jwaneng, sunt cele mai productive mine de diamante din lume. Jwaneng singur produce în medie 10 milioane de carate pe an.

Industria diamantelor

Republica Democrată Congo

Republica Democrată Congo (RDC) este pe locul trei în linia țărilor miniere de diamante în volum, deși sectorul informal (și nu companiile miniere) este responsabil pentru cea mai mare parte a producției sale. Se estimează că aproximativ 700.000 de mineri aparținând acestui sector operează minele țării în căutarea pietrei prețioase.

Întreprinderea comună dintre guvernul RDC și compania belgiană Sibeka, Miniere de Bakwange (MIBA), este singura companie comercială de extracție a diamantelor din țară. MIBA a produs aproximativ nouă milioane de carate în 2000. Aproximativ o treime din diamantele din RDC sunt comercializate de De Beers, care deține o participație de 20% în Sibeka.

Deși producția a scăzut în ultimii ani din cauza turbulențelor politice constante, RDC deține potențialul pentru mai multe producții de diamante. Până în prezent, mineritul a avut loc doar la scară mică, fiind explorată doar o zonă mică.

Numărul de diamante extrase din RDC din 2018 a fost evaluat la aproape 16,4 milioane de carate, în valoare de aproximativ 136,1 milioane de dolari. Această cifră a crescut la aproximativ 19 milioane de carate în 2019.

Australia

A patra în lume când vine vorba de producția de diamante, Australia a început să exploateze pietrele în mod comercial din 1981.

Din 1983, cea mai mare mină de diamante din Australia, Argyle, o mină în aer liber, produce un flux constant de diamante colorate naturale la o rată de peste 12 milioane de carate pe an. Situat în regiunea East Kimberley din Australia de Vest, diamantele Argyle, deținute de Rio Tinto, au constituit sursa inițială a viitoarei industrii a diamantelor din țară. Cu toate acestea, doar aproximativ 5% din producția sa este producție de calitate prețioasă.

Mina Ellendale, deținută acum de Kimberley Diamonds, a produs diamante galbene, așteaptă ca un nou operator să îl repornească. Mina Merlin a Merlin Diamonds Ltd produce diamante albe de mare valoare și claritate ridicată și a fost descoperit aici, în 2003, cel mai mare diamant din Australia, cu o greutate de 104,73 carate.

Foto: Unsplash

 

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising