Care sunt pronumele personale?

12.06.2020
Care sunt pronumele personale?

Pronumele personal este partea de vorbire flexibilă care ţine locul unui substantiv. Acesta este de mai multe feluri: personal, reflexiv, de întărire, posesiv, demonstrativ, nehotărât, interogativ, relativ, negativ. Limba română trebuie vorbită corect, iar oamenii trebuie să știe cât mai multă gramatică.

Ce este pronumele personal?

Pronumele se acordă în gen și număr cu substantivul pe care îl înlocuiește. El indică diferite persoane în raport cu vorbitorul: eu (persoana care vorbește), tu (persoana cu care se vorbește), el/ea (o persoană sau un obiect), noi (persoanele în numele cărora se vorbește), voi (persoanele cărora le este adresată vorbirea), ei/ele (mai multe persoane sau mai multe obiecte).

Formele pronumelui personal

Acesta are forme diferite după gen doar la persoana a III-a: masculin (el/dânsul, ei/dânșii), feminin (ea/dânsa, ele/dânsele), neutru (el/dânsul, ele/dânsele). Pronumele personal are forme diferite în funcție de număr: singular (eu, tu, el/dânsul, ea/dânsa) și plural (noi, voi, ei/dânșii, ele/dânsele).

Formele pronumelui personal în funcție de caz

Trebuie specificat că pronumele personal nu are forme pentru persoana I și a III-a, la cazul vocativ. De asemenea, la cazul genitiv, nu are forme pentru persoana I și persoana a II-a.

Situația se complică și mai mult și trebuie știut că la cazurile acuzativ și dativ, pronumele personal are forme accentuate și neaccentuate. Formele accentuate subliniază persoana despre care se comunică (mine – mie, tine – ție), iar formele neaccentuate nu accentuează persoana despre care se comunică.

Alte forme ale pronumelui personal

La persoana a III-a, se mai folosesc şi pronumele personale: dânsul, dânsa, dânşii, dânsele și reprezintă o formă mai politicoasă decât pronumele el, ea, ei, ele. Acestea au forme de gen, număr și caz și se declină în felul următor:

Pronumele de politeţe

Acesta este folosit în vorbirea cu persoanele față de care se exprimă respect. Are forme numai pentru persoana a II-a şi a III-a: dumneata, dumnealui, dumneaei, dumneavoastră, dumnealor, dumneasa, mata, matale (forme poulare).

Foto: pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot