Care sunt pronumele personale?

12.06.2020
Care sunt pronumele personale?

Pronumele personal este partea de vorbire flexibilă care ţine locul unui substantiv. Acesta este de mai multe feluri: personal, reflexiv, de întărire, posesiv, demonstrativ, nehotărât, interogativ, relativ, negativ. Limba română trebuie vorbită corect, iar oamenii trebuie să știe cât mai multă gramatică.

Ce este pronumele personal?

Pronumele se acordă în gen și număr cu substantivul pe care îl înlocuiește. El indică diferite persoane în raport cu vorbitorul: eu (persoana care vorbește), tu (persoana cu care se vorbește), el/ea (o persoană sau un obiect), noi (persoanele în numele cărora se vorbește), voi (persoanele cărora le este adresată vorbirea), ei/ele (mai multe persoane sau mai multe obiecte).

Formele pronumelui personal

Acesta are forme diferite după gen doar la persoana a III-a: masculin (el/dânsul, ei/dânșii), feminin (ea/dânsa, ele/dânsele), neutru (el/dânsul, ele/dânsele). Pronumele personal are forme diferite în funcție de număr: singular (eu, tu, el/dânsul, ea/dânsa) și plural (noi, voi, ei/dânșii, ele/dânsele).

Formele pronumelui personal în funcție de caz

Trebuie specificat că pronumele personal nu are forme pentru persoana I și a III-a, la cazul vocativ. De asemenea, la cazul genitiv, nu are forme pentru persoana I și persoana a II-a.

Situația se complică și mai mult și trebuie știut că la cazurile acuzativ și dativ, pronumele personal are forme accentuate și neaccentuate. Formele accentuate subliniază persoana despre care se comunică (mine – mie, tine – ție), iar formele neaccentuate nu accentuează persoana despre care se comunică.

Alte forme ale pronumelui personal

La persoana a III-a, se mai folosesc şi pronumele personale: dânsul, dânsa, dânşii, dânsele și reprezintă o formă mai politicoasă decât pronumele el, ea, ei, ele. Acestea au forme de gen, număr și caz și se declină în felul următor:

Pronumele de politeţe

Acesta este folosit în vorbirea cu persoanele față de care se exprimă respect. Are forme numai pentru persoana a II-a şi a III-a: dumneata, dumnealui, dumneaei, dumneavoastră, dumnealor, dumneasa, mata, matale (forme poulare).

Foto: pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Putin și Trump au discutat la telefon. Ce a obținut președintele american? Ce a zis Zelenski?
Putin și Trump au discutat la telefon. Ce a obținut președintele american? Ce a zis Zelenski?
Președinții american și rus, Donald Trump și Vladimir Putin, au discutat telefonic cel puțin o oră și jumătate. Triumfător ar fi ieșit Vladimir Putin, cel care a obținut aproape tot ce... citește tot
Proteste la Istanbul. Liderii europeni tac. De ce are nevoie Europa de Erdogan?
Proteste la Istanbul. Liderii europeni tac. De ce are nevoie Europa de Erdogan?
Ieri, primarul Istanbulului Ekrem Imamoglu și lider al Opozitiei a fost arestat, împreuna cu alte aproximativ 100 de persoane, pentru acuzatii de coruptie. Ekrem Imamoglu urma sa-si anunte... citește tot
Efectul iluminării și sunetelor în cazinouri
Efectul iluminării și sunetelor în cazinouri
Lumea cazinourilor este fabuloasă din nenumărate motive. Unora le sunt pe plac cazinourile tradiționale, iar altora cele virtuale din mediul online. Fiecare dintre acestea prezintă atuuri, dar... citește tot