Care sunt cele mai vechi și importante străzi din București?

04.10.2023
Care sunt cele mai vechi și importante străzi din București?

București este cel mai mare și important oraș al țării. Capitala a fost oficial fondată în anul 1459, iar de-a lungul timpului a trecut prin evoluții constante. Început ca un cătun, ajuns metropolă, numără în prezent peste 2 milioane de oameni. Care sunt cele mai importante străzi cu iz istoric din București?

Care sunt cele mai vechi străzi încă circulate din București?

București

Fondat în anul 1459, Bucureștiul a trecut prin numeroase incendii, inundații, cutremure, conduceri, distrugeri și construiri. În secolele care au trecut, capitala a învățat să păstreze vechiul, dar și să construiască noul din sticlă. De-a lungul și latul orașului se pot observa cu ușurință urmele secolele anterioare prin pietrele cubice, stuful pe post de acoperiș sau cărămizile vechi.

Ca în toate statele mari ale lumii, centrul este adesea locul în care orașele au fost fondate. Așa este și cazul Bucureștiului. Deși a devenit un loc comercial pentru turiști, Centrul Vechi a păstrat izul istoric cu parfum franțuzesc, cum obișnuiau oamenii să se poarte în secolele anterioare. Deși epoca comunistă a distrus multe clădiri de patrimoniu, Centrul Vechi a avut norocul de a fi ferit de buldozerele socialiste.

Din cele peste 4.800 de străzi, bulevarde, alei din oraș, una este cea mai veche. Strada Franceză, care de-a lungul timpului și-a tot schimbat denumirea, este cea mai veche din capitală. Prima dată a purtat numele de ulița Islicarilor. În secolul al XVII-lea, numele i s-a transformat în Franceză, iar ulterior i s-a mai zis Carol, 30 Decembrie sau Iuliu Maniu.

Strada Șelari este altă arteră importantă și istorică a orașului. Menționată pentru prima dată în martie 1678, existența ei începe odată cu vechea mahala din imediata apropiere a Curții Domnești. Are o lungime de 260 de metri, iar în prezent numără numeroase restaurante și cluburi. Numele provine de la cei care fabricau și vindeau șei sau chiar aveau dughene și ateliere.

Strada Blănari este la fel de importantă ca cele de mai sus. Un loc în care se regăsesc aproximativ 10 monumente istorice, majoritatea construite în perioada secolului al XIX-lea. Printre acestea putem număra Clubul Arhitecților sau Biserica Sfântul Nicolae.

Câți cetățeni avea România în 1900?

Secolul al XX-lea este foarte important pentru București și pentru toată România. Un secol de războaie, doctrine periculoase și evoluții spectaculoase ale tehnologiei. Deși în prezent în țară există peste 18 milioane de cetățeni, în trecut situația nu arata întocmai la fel.

La începutul celui mai dificil secol din istorie, populația țării noastre nu depășea 7 milioane de oameni, iar abia în anul 1950, numărul cetățenilor din capitală depășeșea borna de 500.000.

Foto: Depositphotos.com

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot