Care este singurul loc din lume unde vezi răsăritul în Pacific și apusul în Atlantic?

13.07.2021
Care este singurul loc din lume unde vezi răsăritul în Pacific și apusul în Atlantic?

Panama este cea mai sudică țară din America Centrală și este situată pe fâșia de pământ ce leagă cele două Americi. Ea se învecinează cu Costa Rica la nord-vest și cu Columbia la est.

Pe teritoriul statului panamez se află cea mai îngustă secțiune de pământ ce leagă America de Nord de America de Sud și care are forma literei S.

Această secțiune se numește Istmul Panama, de unde și numele țării. El s-a format în urmă cu aproximativ trei milioane de ani, în timpul pliocenului (a doua perioadă a neogenului).

Cea mai îngustă fâșie de pământ de pe continentul american are o lățime de doar 50 km. Fâșia se desfășoară între gura de vărsare a râului Nergala din Marea Caraibelor (parte a Oceanului Atlantic) în Golful San Blas și gura de vărsare a râului Chepo pe coasta Pacificului, împreună cu porțiunea istmului traversat de Canalul Panama.

Locul de unde vezi răsăritul în Pacific și apusul în Atlantic

La fel ca și alte istmuri, acesta este un loc de o importantă valoare strategică și financiară.

Datorită îngustității și a poziției sale între Caraibe și Pacific, Panama este singurul loc de pe Pământ de unde oamenii pot privi în aceeași zi răsăritul soarelui pe Oceanul Pacific și apusul de soare pe Oceanul Atlantic.

Locul de unde se pot vedea simultan cele două oceane este vulcanul Baru, care este situat în vestul țării, în provincia Chiriqui.

Acesta are o altitudine de 3.475 m și este cel mai înalt punct de pe teritoriul statului Panama și al 14-lea din America Centrală.

Această altitudine foarte mare face din Baru singurul loc din Panama unde temperaturile scad sub valorile înghețului, deși această țară este caracterizată de o climă tropicală,.

Mai există și alte locuri la altitudine în Costa Rica, spre exemplu, de unde se pot vedea în același timp Atlanticul și Pacificul, însă toate se află la o distanță mai mare de coastă.

Curiozități despre Panama

Ciudad de Panama este singurul oraș-capitală din lume care are o pădure pluvială (pădure tropicală umedă) la periferie: Parcul Natural Metropolitan;

Panama a fost prima țară latino-americană care a adoptat dolarul american ca monedă oficială;

În Panama există cea mai veche linie de cale ferată funcțională din lume. Ea face legătura între capitala Ciudad de Panama și orașul Colón și este destinată transportului de persoane;

Celebrele pălării Panama nu provin din această țară, ci din Ecuador. Confecționate din paie , aceste pălării erau vândute mai ales muncitorilor catre construiau Canalul Panama.

Panama este unul dintre puținele state care nu au armată. Forțele militare au fost desființate în 1903, imediat după ce țara și-a câștigat independența.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot