Care este originea desertului Tiramisu? Ce înseamnă numele „Tiramisu”?

17.08.2021
Care este originea desertului Tiramisu? Ce înseamnă numele „Tiramisu”?

Una dintre plăcerile vieții o reprezintă mâncarea, iar desertul este considerat punctul culminant al unei mese, așteptat de majoritatea oamenilor. Unul dintre cele mai faimoase și apreciate deserturi din lume este, cu siguranță, Tiramisu. Această prăjitură inventată de italieni este o adevărată delicatesă.

Cine a inventat desertul Tiramisu?

Originea acestui desert este greu de atribuit, însă un lucru este clar acesta a fost inventat în Italia, în una din regiunile Veneția, Lombardia, Treviso, Piemonte ori Toscana. Cu toate acestea, consemnările istorice arată că Tiramisu își are originea în Treviso în anul 1800. Se spune că acest desert ar fi fost inventat de o matroană din centrul orașului.

Cea care conducea localul a inventat acest desert afrodisiac pentru a-l oferi clienților, la sfârșitul serii, pentru a-i revigora și a rezolva problemele pe care le-ar fi putut avea cu îndatoririle lor conjugale la întoarcerea la soții. Cu alte cuvinte se poate spune că Tiramisu era folosit în acea vreme pe post de… Viagra.

Ulterior, în centrul orașului Treviso, un vechi han numit „Le Beccherie” a adăugat acest desert în meniul său. Abia în anul 1980, în unele cărți au apărut alte dovezi ale originii aceste prăjituri. Așadar, prezența acestui desert în ultimele secole, a fost observată pe mesele fastuoase de acasă ale bunicilor și străbunicilor.

Aceste doamne cu vârsta peste 80 de ani au povestit despre priceperea și pasiunea pe care le-au pus în pregătirea acestei prăjituri pentru familie și prieteni. Înainte ca electricitatea să fie disponibilă pe scară largă, împreună cu frigiderele timpurii, acest desert, care nu se păstrează mult timp, a fost mâncat și cunoscut doar în provincia Treviso și în zonele înconjurătoare.

Scriitorul din Treviso Giovanni Comisso (1895-1969) a fost un savant și, de asemenea, unul dintre cei mai mari experți ai rețetei de Tiramisu. Poetul Comisso a scris în memoriile sale și le-a spus chiar și celor mai apropiați prieteni ai săi cum bunica lui, Giuseppina, descendentă a contelui Odoardo Tiretta, era o iubitoare de Tiramisu. Aceasta consuma prăjitura, în special, iarna la cină. Aceste amintiri istorice ne spun că rețeta și desertul erau bine cunoscute în Treviso, încă din 1800.

Cuvântul „Tiramisu” înseamnă literalmente „ridică-mă” și provine din dialectul treviso, „Tireme su”, italianizat în Tiramisu în a doua jumătate a secolului XX.

Cum se prepară un Tiramisu?

Tiramisu este un desert italian, foarte apreciat în toată lumea. Modul simplu de preparare a făcut ca acesta să fie realizat și în casele oamenilor de pretutindeni. Așadar, această prăjitură are la bază biscuiți savoiardi (biscuiți dulci cu o consistență friabilă și spongioasă, asemănatori cu pișcoturile) care se înmoaie în cafea și se acoperă cu o cremă, compusă din mascarpone, ouă și zahăr, iar în unele cazuri este aromatizată cu lichior sau coniac.

Rețetă de Tiramisu

Ingrediente:

Mod de preparare

Pentru început se prepară cafeaua şi se lasă la răcit. După aceea, se separă gălbenuşurile de albuşuri în două vase și se adaugă zahărul peste gălbenuşuri. Ulterior, cu ajutorul unui mixer se amestecă compoziția, circa 2 minute, până ce zahărul se dizolvă complet.

Brânză Mascarpone se freacă până se înmoaie puţin şi se pune peste crema de gălbenuşuri. Toată compoziția se amestecă cu mixerul pentru încă un minut, până ce crema devine omogenă și lucioasă.

Într-un alt vas se mixează albuşurile circa 2 minute, până ce se obţine o spumă care se desprinde de vas. Această spumă se adaugă peste crema de mascarpone, care inițial a fost amestecată cu gălbenușurile și zahărul.

După aceea vine partea finală, când pişcoturile se înmoaie în siropul de cafea, care a fost amestecat cu coniac, şi se aşază într-o tavă. Așadar, se face un pat de pișcoturi, peste care se pune 1/2 din crema de mascarpone. Se adaugă încă un strat de pișcoturi și restul de cremă, iar deasupra se pre­sară cacao. Desertul se pune la frigider cel puţin 3 ore.

Poftă bună!

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot