Care este originea desertului Tiramisu? Ce înseamnă numele „Tiramisu”?

17.08.2021
Care este originea desertului Tiramisu? Ce înseamnă numele „Tiramisu”?

Una dintre plăcerile vieții o reprezintă mâncarea, iar desertul este considerat punctul culminant al unei mese, așteptat de majoritatea oamenilor. Unul dintre cele mai faimoase și apreciate deserturi din lume este, cu siguranță, Tiramisu. Această prăjitură inventată de italieni este o adevărată delicatesă.

Cine a inventat desertul Tiramisu?

Originea acestui desert este greu de atribuit, însă un lucru este clar acesta a fost inventat în Italia, în una din regiunile Veneția, Lombardia, Treviso, Piemonte ori Toscana. Cu toate acestea, consemnările istorice arată că Tiramisu își are originea în Treviso în anul 1800. Se spune că acest desert ar fi fost inventat de o matroană din centrul orașului.

Cea care conducea localul a inventat acest desert afrodisiac pentru a-l oferi clienților, la sfârșitul serii, pentru a-i revigora și a rezolva problemele pe care le-ar fi putut avea cu îndatoririle lor conjugale la întoarcerea la soții. Cu alte cuvinte se poate spune că Tiramisu era folosit în acea vreme pe post de… Viagra.

Ulterior, în centrul orașului Treviso, un vechi han numit „Le Beccherie” a adăugat acest desert în meniul său. Abia în anul 1980, în unele cărți au apărut alte dovezi ale originii aceste prăjituri. Așadar, prezența acestui desert în ultimele secole, a fost observată pe mesele fastuoase de acasă ale bunicilor și străbunicilor.

Aceste doamne cu vârsta peste 80 de ani au povestit despre priceperea și pasiunea pe care le-au pus în pregătirea acestei prăjituri pentru familie și prieteni. Înainte ca electricitatea să fie disponibilă pe scară largă, împreună cu frigiderele timpurii, acest desert, care nu se păstrează mult timp, a fost mâncat și cunoscut doar în provincia Treviso și în zonele înconjurătoare.

Scriitorul din Treviso Giovanni Comisso (1895-1969) a fost un savant și, de asemenea, unul dintre cei mai mari experți ai rețetei de Tiramisu. Poetul Comisso a scris în memoriile sale și le-a spus chiar și celor mai apropiați prieteni ai săi cum bunica lui, Giuseppina, descendentă a contelui Odoardo Tiretta, era o iubitoare de Tiramisu. Aceasta consuma prăjitura, în special, iarna la cină. Aceste amintiri istorice ne spun că rețeta și desertul erau bine cunoscute în Treviso, încă din 1800.

Cuvântul „Tiramisu” înseamnă literalmente „ridică-mă” și provine din dialectul treviso, „Tireme su”, italianizat în Tiramisu în a doua jumătate a secolului XX.

Cum se prepară un Tiramisu?

Tiramisu este un desert italian, foarte apreciat în toată lumea. Modul simplu de preparare a făcut ca acesta să fie realizat și în casele oamenilor de pretutindeni. Așadar, această prăjitură are la bază biscuiți savoiardi (biscuiți dulci cu o consistență friabilă și spongioasă, asemănatori cu pișcoturile) care se înmoaie în cafea și se acoperă cu o cremă, compusă din mascarpone, ouă și zahăr, iar în unele cazuri este aromatizată cu lichior sau coniac.

Rețetă de Tiramisu

Ingrediente:

Mod de preparare

Pentru început se prepară cafeaua şi se lasă la răcit. După aceea, se separă gălbenuşurile de albuşuri în două vase și se adaugă zahărul peste gălbenuşuri. Ulterior, cu ajutorul unui mixer se amestecă compoziția, circa 2 minute, până ce zahărul se dizolvă complet.

Brânză Mascarpone se freacă până se înmoaie puţin şi se pune peste crema de gălbenuşuri. Toată compoziția se amestecă cu mixerul pentru încă un minut, până ce crema devine omogenă și lucioasă.

Într-un alt vas se mixează albuşurile circa 2 minute, până ce se obţine o spumă care se desprinde de vas. Această spumă se adaugă peste crema de mascarpone, care inițial a fost amestecată cu gălbenușurile și zahărul.

După aceea vine partea finală, când pişcoturile se înmoaie în siropul de cafea, care a fost amestecat cu coniac, şi se aşază într-o tavă. Așadar, se face un pat de pișcoturi, peste care se pune 1/2 din crema de mascarpone. Se adaugă încă un strat de pișcoturi și restul de cremă, iar deasupra se pre­sară cacao. Desertul se pune la frigider cel puţin 3 ore.

Poftă bună!

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising