Care este diferența dintre „termeni” și „termene”?

30.06.2023
Care este diferența dintre „termeni” și „termene”?

Limba română este un amalgam de cuvinte care pot avea forme similare, dar sensuri diferite. De câte ori nu s-a întâmplat să auzim pe stradă oameni care folosesc anumite cuvinte în mod greșit? Substantivul „termen” are două forme de plural. Care este diferența dintre „termeni” și „termene”?

Care este diferența dintre „termeni” și „termene”?

termeni

Punându-ne în pielea unui străin care învață limba română, putem spune că este un lucru dificil. Deși limbile latine, precum italiana sau spaniola, pot fi relativ ușor de învățat, limba română are câteva particularități care o fac dificilă. În primul rând, există cuvinte în prezent care provin atât din limbajul dac, dar și latin sau slavon. Acestea au evoluat și au ajuns să conviețuiască în dicționarul român.

Unul dintre cele mai interesante cuvinte din română este forma de plural a substantivului „termen”. Singularul se poate aplica în funcție de sensul propoziției, iar pluralul se folosește diferit. Concret, substantivul „termen” are două forme de plural: „termeni” și „termene”. Ambele forme sunt corecte, dar se aplică în utilizări complet diferite.

Conform DOOM, forma „termeni” se folosește în sensul de „cuvânt”, iar „termene” se aplică semnificației „dată, interval de timp” .

Exemplu propoziții:

  1. termeni”: Trebuie să acceptați termenii și condițiile aferente.
  2. termene” : Nu există termene pentru punerea în aplicare a sentinței judecătorești.

Câte cuvinte există în limba română?

Limba română face parte din marea familie latină. Numărul exact al cuvintelor este greu de spus, însă poate fi estimat. Conform DOOM, există „peste 62.000 de cuvinte” cu diferite sensuri și forme. Dificultatea numărului exact vine din faptul că unele cuvinte au fost scoase din uz, iar altele au fost introduse recent.

Informații interesante:

Cel mai lung cuvânt: PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZĂ.
Propoziție formată doar din vocale: Oaia aia e a ei, eu o iau.
Propoziție care se poate citi atât de la stânga la dreapta, cât și de la dreapta la stânga: Ele fac cafele.
Cuvânt care conține grupul de litere „abc”: „ABCES”.
Cel mai lung cuvânt cu o singură vocală: ABRACADABRANT.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot