Care este diferența dintre puncte de penalizare vs. puncte de amendă?

25.08.2021
Care este diferența dintre puncte de penalizare vs. puncte de amendă?

Majoritatea șoferilor din România încalcă regulile de circulație, la un moment dat. Infrastructura deficitară, dar și graba conducătorilor auto duc abateri de la lege. Ulterior, mulți dintre șoferi sunt prinși de către agenții de poliție. Drept urmare, ei sunt penalizați, în funcție de gravitatea situației, cu puncte de penalizare sau puncte de amendă.

Diferența dintre punctele de amendă și punctele de penalizare

Toți conducătorii auto trebuie să știe că în funcție de abaterile de la regulile de circulație vor fi sancționați, fie cu puncte de penalizare fie cu puncte de amendă. Diferența dintre cele două este una logică și a fost gândită astfel încât șoferul să fie sancționat în funcție de gravitatea abaterii de la lege.

Așadar, punctele de penalizare care sunt minim 2, maximum 6, sunt date de către agenții de poliție șoferilor care au realizat anumite nereguli în trafic. Aceste puncte sunt o sancțiune suplimentară pe lângă amendă sau avertisment. Ele nu au niciun efect, însă la acumularea a 15 puncte penalizare se suspendă permisul pentru 30 de zile.

Punctul de amendă, în schimb, reprezintă o unitate de măsură a cuantumului amenzii şi este în valoare de 10 % din salariul minim brut pe economie. În anul 2021, punctul de amendă este de 145 de lei, el nemaifind modificat din anul 2017 când salariu minim pe economie se situa la 1.450 de lei. Această regulă a fost gândită pentru a stopa efectele inflației, însă autoritățile nu au pus-o tot timpul în practică. Drept urmare, în anul curent, punctul de amendă nu a mai crescut la 230 lei, așa cum era prevăzut de lege, după creşterea salariului minim din ianuarie de la 2.230 de lei la 2.300 de lei.

Care este cea mai mare contravenție rutieră?

Trebuie știut faptul că, în România, există cinci clase  de amendă, primele patru pentru persoanelor fizice, în timp ce a cincea se aplică doar persoanelor juridice. Așadar, potrivit legislației în vigoare, o persoană fizică poate primi o amendă maximă de (20 de puncte de penalizare) 2.900 de lei, în timp ce pentru persoana juridică amenda maximă (100 de puncta de penalizare) este de 14.500 de lei.

În funcție de gravitatea abaterii de la regulile de circulație clasele de sancţiuni sunt:

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot