Care este diferența dintre puncte de penalizare vs. puncte de amendă?

25.08.2021
Care este diferența dintre puncte de penalizare vs. puncte de amendă?

Majoritatea șoferilor din România încalcă regulile de circulație, la un moment dat. Infrastructura deficitară, dar și graba conducătorilor auto duc abateri de la lege. Ulterior, mulți dintre șoferi sunt prinși de către agenții de poliție. Drept urmare, ei sunt penalizați, în funcție de gravitatea situației, cu puncte de penalizare sau puncte de amendă.

Diferența dintre punctele de amendă și punctele de penalizare

Toți conducătorii auto trebuie să știe că în funcție de abaterile de la regulile de circulație vor fi sancționați, fie cu puncte de penalizare fie cu puncte de amendă. Diferența dintre cele două este una logică și a fost gândită astfel încât șoferul să fie sancționat în funcție de gravitatea abaterii de la lege.

Așadar, punctele de penalizare care sunt minim 2, maximum 6, sunt date de către agenții de poliție șoferilor care au realizat anumite nereguli în trafic. Aceste puncte sunt o sancțiune suplimentară pe lângă amendă sau avertisment. Ele nu au niciun efect, însă la acumularea a 15 puncte penalizare se suspendă permisul pentru 30 de zile.

Punctul de amendă, în schimb, reprezintă o unitate de măsură a cuantumului amenzii şi este în valoare de 10 % din salariul minim brut pe economie. În anul 2021, punctul de amendă este de 145 de lei, el nemaifind modificat din anul 2017 când salariu minim pe economie se situa la 1.450 de lei. Această regulă a fost gândită pentru a stopa efectele inflației, însă autoritățile nu au pus-o tot timpul în practică. Drept urmare, în anul curent, punctul de amendă nu a mai crescut la 230 lei, așa cum era prevăzut de lege, după creşterea salariului minim din ianuarie de la 2.230 de lei la 2.300 de lei.

Care este cea mai mare contravenție rutieră?

Trebuie știut faptul că, în România, există cinci clase  de amendă, primele patru pentru persoanelor fizice, în timp ce a cincea se aplică doar persoanelor juridice. Așadar, potrivit legislației în vigoare, o persoană fizică poate primi o amendă maximă de (20 de puncte de penalizare) 2.900 de lei, în timp ce pentru persoana juridică amenda maximă (100 de puncta de penalizare) este de 14.500 de lei.

În funcție de gravitatea abaterii de la regulile de circulație clasele de sancţiuni sunt:

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot