În ce țară se obține cel mai ușor permisul de conducere? Dar cel mai greu?

12.08.2021
În ce țară se obține cel mai ușor permisul de conducere? Dar cel mai greu?

Visul oricărui adolescent din România care împlinește 18 ani este să-și ia permisul de conducere. Acesta se poate obține după ce efectuezi 24 de ore de teorie și 30 de ore de practică, după care trebuie să susții un examen teoretic și, în final, proba practică.

Candidații s-au plâns nu de puține ori că cele 26 de întrebări ale examenului teoretic (din care trebuie să răspundă corect la 22) sunt dificile.

Dacă la noi mulți susțin că examenul de obținere a permisului de conducere este dificil, ei bine, în alte zone ale lumii acest examen pare aproape imposibil de trecut. În schimb, la polul opus, sunt țări unde examenul pentru permisul auto este o simplă formalitate.

Țări unde permisul de conducere se ia foarte ușor

Mexic
În unele dintre cele 31 de state ale țării candidații trebuie să treacă doar un examen teoretic pentru a obține permisul. Interesant este faptul că, până în anul 2018, tot ceea ce trebuie să facă un mexican pentru a obține permisul era să… solicite unul.

Columbia
Testul practic de conducere este notat de la 1 la 10, iar columbienii trebuie să obțină doar 5 puncte pentru a-l promova.

Honduras
Mulți ani permisul s-a acordat în această țară fără examen, însă de ceva vreme a fost introdus un test scris simplu, nu și o probă practică.

Filipine
Testul practic în această țară presupune doar parcurgerea unui traseu prestabilit care implică doar viraje la dreapta.

India
Pentru a obține permisul de conducere, candidații dau numai un examen practic. Ei trebuie doar să conducă în linie dreaptă, să vireze la stânga și să oprească mașina după 50 de metri.

Indonezia
Indonezienii sunt ceva mai stricți, în sensul că este necesar să se răspundă corect la 21 de întrebări dintre cele 30 ale testului teoretic. Testul practic este simplu și constă în mersul înainte, mersul înapoi și conducerea în rampă și în pantă.

Egipt
Până nu demult, candidații egipteni aveau de parcurs la volan, înainte și înapoi, câte 6 metri pentru a trece testul. Între timp, a fost introdusă și proba teoretică ce constă într-un test cu 10 întrebări.

Sudanul de Sud
Viitorii șoferi din Sudanul de Sud nu trebuie să treacă nici un examen cu condiția să dovedească faptul că sunt apți pentru a conduce o mașină”.

Burundi
Cei mai mulți oameni conduc aici fără permis de conducere. Cei care au, totuși, unul nu trebuie să urmeze cursurile vreunei școli de șoferi.

Uganda
Testul teoretic are 30 de întrebări, iar ca să fie declarați admiși, locuitorii acestei țări trebuie să obțină doar 25% din punctajul maxim.

Țări unde permisul de conducere se ia foarte greu

Croația
Viitorii șoferi din această țară trebuie să efectueze în școala de șoferi între 70 și 100 de ore, principala condiție pentru a te înscrie la examenul pentru permis. Candidaților le sunt testate tipul de personalitate și capacitatea de a conduce.

Muntenegru
La testul practic candidaților le sunt permise maximum trei greșeli. Înainte de a obține permisul auto, ei vor trebui să se supună unui control oftalmologic și unuia psihiatric.

Franța
Cetățenii francezi trebuie să conducă nu mai puțin de 3.000 km împreună cu un instructor auto înainte de a se putea înscrie la proba practică.

Rusia
Testul teoretic le permite candidaților cel mult o greșeală la cele 20 de întrebări cu mai multe variante de răspuns. Apoi, trebuie să susțină două probe practice diferite: una de poligon și una de traseu.

Ucraina
Aici, regulile sunt și mai strice. Cursanții pot comite la proba practică maximum două greșeli, altfel ei sunt declarați respinși.

Japonia
Cursanții niponi sunt trebuie să se înscrie într-o „tabără de condus obligatorie” care are o durată de 26 de ore. Apoi, trebuie să susțină un examen teoretic, să adune cinci zile de practică la volan și, în ultimul rând, să dea proba practică.

China
Testul teoretic conține 100 de întrebări și presupune învățarea a nu mai puțin de 1.000 de chestionare auto. Apoi, există două evaluări practice diferite, urmate de un test teoretic final.

Australia
În anumite regiuni ale țării cursanții trebuie să efectueze 120 de ore de condus împreună cu un instructor înainte de a putea să se înscrie la examenul auto.

Singapore
Candidații din această țară susțin două teste teoretice înainte de a putea avansa la examenul practic. Fiecare test conține câte 50 de întrebări și necesită 50 de minute pentru a-l rezolva.

Vietnam
Testul teoretic pe care îl dau viitorii șoferi este cel mai stufos din întreaga lume. Acesta are, atenție, nu mai puțin de 450 de întrebări!

Foto: Unsplash

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot