De câte ori poți lua amendă, într-un an, dacă nu ai vinietă?

09.02.2021
De câte ori poți lua amendă, într-un an, dacă nu ai vinietă?

Toate autovehiculele care circulă pe străzile din România trebuie să plătească taxa de vinietă. Aceasta este o taxă de drum și mai este cunoscută sub numele de rovinietă. Amenzile pentru neachitarea ei variază în funcție de autoturismul condus.

„Potrivit legilor în vigoare, un șofer care este prins pe drumurile publice cu autovehicolul și nu a achitat vinieta poate fi amendat de maxim 12 ori, într-un an, adică o dată pe lună”, a explicat pentru shtiu.ro un polițist de la Brigada Rutieră Ilfov.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a instalat camere peste tot prin țară, pentru a prinde conducătorii auto fără vinietă.

Cât este amenda pentru rovinietă?

Șoferii pot verifica dacă vinieta lor a expirat la următoarele portaluri: www.cnadnr.ro (secţiunea Verificare Rovinieta) şi www.erovinieta.ro.

Dacă un conducător auto este surprins de camerele video pe drumurile publice și nu are vinieta plătită va fi amendat conform legislației în vigoare. În funcție de tonajul autovehicolului sancțiunea pecuniară variază între 250 și 4.500 de lei.

Amenzi pentru neplata vinietei în funcție de autotovehicul:

Cât costă o vinietă?

O vinietă are prețuri diferite, în funcție de perioada de valabilitate. Astfel, un șofer poate achiziționa una pentru 7 zile, 30 de zile, 90 de zile sau 12 luni. Mai jos puteți consulta tabelul cu prețurile vinietelor.

Perioadă (zile) Lei Euro
7 14 3
30 32,67 7
90 60,66 13
12 luni 130,66 28

Unde poți să plătești vinieta?

Potrivit legislației în vigoare, termenul de prescriere a amenzilor pentru neplata vinietelor este de 4 luni, din momentul în care ai fost surprins de camerele de filmat sau oprit de polițist.

Șoferii care au fost prinși pot plăti amenzile la trezoreriile din județul unde au autovehicolul înmatriculat (sau sectorul, în cazul în care ești din București) sau pe internet, pe site-ul ghișeul.ro.

Foto: Pexels

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Pe 12 și 13 iunie 2024, britanicii de la Coldplay vor susține două concerte pe Arena Națională în cadrul turneului Music of the Spheres World Tour, care promovează cel de-al 9-lea album,... citește tot
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot