De câte ori poți lua amendă, într-un an, dacă nu ai vinietă?

09.02.2021
De câte ori poți lua amendă, într-un an, dacă nu ai vinietă?

Toate autovehiculele care circulă pe străzile din România trebuie să plătească taxa de vinietă. Aceasta este o taxă de drum și mai este cunoscută sub numele de rovinietă. Amenzile pentru neachitarea ei variază în funcție de autoturismul condus.

„Potrivit legilor în vigoare, un șofer care este prins pe drumurile publice cu autovehicolul și nu a achitat vinieta poate fi amendat de maxim 12 ori, într-un an, adică o dată pe lună”, a explicat pentru shtiu.ro un polițist de la Brigada Rutieră Ilfov.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a instalat camere peste tot prin țară, pentru a prinde conducătorii auto fără vinietă.

Cât este amenda pentru rovinietă?

Șoferii pot verifica dacă vinieta lor a expirat la următoarele portaluri: www.cnadnr.ro (secţiunea Verificare Rovinieta) şi www.erovinieta.ro.

Dacă un conducător auto este surprins de camerele video pe drumurile publice și nu are vinieta plătită va fi amendat conform legislației în vigoare. În funcție de tonajul autovehicolului sancțiunea pecuniară variază între 250 și 4.500 de lei.

Amenzi pentru neplata vinietei în funcție de autotovehicul:

Cât costă o vinietă?

O vinietă are prețuri diferite, în funcție de perioada de valabilitate. Astfel, un șofer poate achiziționa una pentru 7 zile, 30 de zile, 90 de zile sau 12 luni. Mai jos puteți consulta tabelul cu prețurile vinietelor.

Perioadă (zile) Lei Euro
7 14 3
30 32,67 7
90 60,66 13
12 luni 130,66 28

Unde poți să plătești vinieta?

Potrivit legislației în vigoare, termenul de prescriere a amenzilor pentru neplata vinietelor este de 4 luni, din momentul în care ai fost surprins de camerele de filmat sau oprit de polițist.

Șoferii care au fost prinși pot plăti amenzile la trezoreriile din județul unde au autovehicolul înmatriculat (sau sectorul, în cazul în care ești din București) sau pe internet, pe site-ul ghișeul.ro.

Foto: Pexels

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Este indicat sau nu ca roșiile să fie depozitate în frigider?
Este indicat sau nu ca roșiile să fie depozitate în frigider?
Roșiile sunt unele dintre cele mai consumate fructe din lume. Tomatele sunt utilizate la tot felul de salate și mâncăruri, gustul lor inconfundabil dând savoare preparatelor culinare.... citește tot
De ce anvelopele noi au perii mici de cauciuc pe ele?
De ce anvelopele noi au perii mici de cauciuc pe ele?
Toți cei care dețin o mașină au cumpărat, la un moment dat, anvelope noi și au putut observat că acestea au perii mici de cauciuc pe ele. Foarte multe persoane s-au întrebat ce se întâmplă... citește tot
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
adplus-dvertising