Ce număr să-mi pun la mașină? Ce număr nu ai voie să ai la mașină?

06.11.2020
Ce număr să-mi pun la mașină? Ce număr nu ai voie să ai la mașină?

Număr de înmatriculare personalizat sau nu? Datele oficiale ne arată că românii au o plăcere deosebită în a-și personaliza numerele la mașini. Totul se face din dorința de a ieși în evidență. De-a lungul timpului au fost înregistrate fel de fel de numere de înmatriculare, unele mai ciudate ca altele.

Ce numere de înmatriculare sunt interzise?

Potrivit Ordonanţei 195 privind circulaţia pe drumurile publice, există o serie de interdicţii privind combinaţiile literelor de pe plăcuţele de înmatriculare. Astfel, numere care formează o combinație obscenă sau care fac referire la instituţiile oficiale ale statului nu pot fi folosite, precum: GUV, SEN, DPT, SNT, SRI. Așa cum spuneam, nici combinațiile de litere care au tentă sexuală nu sunt permise, cum ar fi: COY, CUR, PUL, PIZ, MUI sau MUE. Numerele ale căror secțiune de trei litere începe cu „O” sau „I” sunt interzise, întrucât acestea pot fi confundate foarte ușor cu cifrele „0” sau „1”.

Deși este greu de înțeles, mai sunt și combinații de litere interzise care nu au logică, fiindcă par inofensive, precum: DAI, PIX, TOV, ROM ori COW. Cu toate acestea, sunt permise ASS, XXX ori SEX. O ciudățenie o reprezintă faptul că JOS este interzis, dar SUS e permis.

Ce numere de înmatriculare preferă oamenii?

Potrivit datelor oficiale, oamenii preferă numerele de înmatriculare care să reflecte numele sau prenumele lor, cum ar fi: ELA, INA, ELI, ANA, pentru femei și DAN, SOR, ADR, ALN, pentru bărbați.

Ce număr să-mi pun la mașină și cât costă?

Dacă ai o mașină nouă s-au ai achiziționat una second-hand, din străinătate sau din țară, ai două opțiunii: fie accepți numărul dat de cei de la înmatriculări, fie plătești pentru un număr preferențial.

Numărul de înmatriculare automat costă 40 de lei, în timp ce numărul preferențial ajunge la 85 de lei.

Dacă dorești un număr personalizat, poți verifica dacă este disponibil foarte simplu. Intri pe site-ul DRPCIV, iar la secțiunea „Verificare disponibilitate număr” se deschide un formular, unde va trebui să-ți introduci adresa de e-mail și numărul de înmatriculare fără spații și fără linii.  Acesta va fi căutat în baza de date și, în doar câteva secunde, vei afla dacă este disponibil sau nu.

Foto: auto-bild.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot