Ce se întâmplă când cuplezi treapta 1, la mașină, la o viteză mare? | VIDEO

15.12.2022
Ce se întâmplă când cuplezi treapta 1, la mașină, la o viteză mare? | VIDEO

Condusul unei mașini pe drumurile publice nu este un lucru ușor. Mai ales dacă ne raportăm la drumurile din România. De aceea, pentru a obține permisul de conducere o persoană trebuie să treacă anumite teste și să învețe cum să se descurce în trafic. Unul dintre lucrurile predate la școala de șoferi este cum să schimbi treptele cutiei de viteze, să crești sau să reduci viteza autovehiculului.

Ce se întâmplă cu o mașină dacă cuplezi treapta 1 de viteze la 130 de km pe oră?

Ei bine, nimic bun. Acest lucru a fost demonstrat de un experiment, în Franța, cu un Citroen. Doi bărbați au realizat un test pentru canalul lor de YouTube cu o mașină mai veche, marca Citroen. Cei doi au vrut să vadă cum reacționează autovehiculul dacă este brusc cuplată treapta 1 la 130 de kilometri pe oră.

La prima încercare mașina pur și simplu nu a vrut să intre în acea treaptă de viteze, opunând o rezistență foarte mare care s-a lăsat cu scrâşnete şi într-un final cu un ambreiaj topit. Drept urmare, ambreiajul a fost schimbat pentru a face față presiunii și s-a revenit din nou pe circuitul de testare.

Nici la a doua probă mașina nu a putut să cupleze complet treapta 1 de viteze, la 130 de kilometri pe oră, chiar și după ce mânerul de la cutia de viteze a fost împins cu piciorul. Cei doi au reușit într-un final să cupleze treapta a doua, însă motorul aproape a cedat. El a mai continuat să funcționeze, însă avea un sunet extrem de ciudat.

După ce mașină a fost trasă pe dreapta și inspectată de mecanici, s-a descoperit că în treapta 1 motorul ar fi trebuit să ajungă la 20.000 de rotații pe minut, iar micile secvenţe care l-au urcat spre aceste turaţii l-au făcut să-şi desincronizeze arborii cu came, iar pistoanele să lovească în valve.

În concluzie, motorul, cutia și ambreiajul au fost stricate complet, fiind nevoie de reparații capitale. Așadar, atunci când vreți să reduceți viteza este bine să o faceți gradual, la fel și cu treptele de viteze.

Iată în filmulețul de mai jos cum a decurs experimentul!

Foto: YouTube

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot