Ce se întâmplă când cuplezi treapta 1, la mașină, la o viteză mare? | VIDEO

15.12.2022
Ce se întâmplă când cuplezi treapta 1, la mașină, la o viteză mare? | VIDEO

Condusul unei mașini pe drumurile publice nu este un lucru ușor. Mai ales dacă ne raportăm la drumurile din România. De aceea, pentru a obține permisul de conducere o persoană trebuie să treacă anumite teste și să învețe cum să se descurce în trafic. Unul dintre lucrurile predate la școala de șoferi este cum să schimbi treptele cutiei de viteze, să crești sau să reduci viteza autovehiculului.

Ce se întâmplă cu o mașină dacă cuplezi treapta 1 de viteze la 130 de km pe oră?

Ei bine, nimic bun. Acest lucru a fost demonstrat de un experiment, în Franța, cu un Citroen. Doi bărbați au realizat un test pentru canalul lor de YouTube cu o mașină mai veche, marca Citroen. Cei doi au vrut să vadă cum reacționează autovehiculul dacă este brusc cuplată treapta 1 la 130 de kilometri pe oră.

La prima încercare mașina pur și simplu nu a vrut să intre în acea treaptă de viteze, opunând o rezistență foarte mare care s-a lăsat cu scrâşnete şi într-un final cu un ambreiaj topit. Drept urmare, ambreiajul a fost schimbat pentru a face față presiunii și s-a revenit din nou pe circuitul de testare.

Nici la a doua probă mașina nu a putut să cupleze complet treapta 1 de viteze, la 130 de kilometri pe oră, chiar și după ce mânerul de la cutia de viteze a fost împins cu piciorul. Cei doi au reușit într-un final să cupleze treapta a doua, însă motorul aproape a cedat. El a mai continuat să funcționeze, însă avea un sunet extrem de ciudat.

După ce mașină a fost trasă pe dreapta și inspectată de mecanici, s-a descoperit că în treapta 1 motorul ar fi trebuit să ajungă la 20.000 de rotații pe minut, iar micile secvenţe care l-au urcat spre aceste turaţii l-au făcut să-şi desincronizeze arborii cu came, iar pistoanele să lovească în valve.

În concluzie, motorul, cutia și ambreiajul au fost stricate complet, fiind nevoie de reparații capitale. Așadar, atunci când vreți să reduceți viteza este bine să o faceți gradual, la fel și cu treptele de viteze.

Iată în filmulețul de mai jos cum a decurs experimentul!

Foto: YouTube

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este metoda fermoarului în trafic?
Ce este metoda fermoarului în trafic?
Metoda fermoarului, cunoscută și sub denumirea de „principiul de alternare” sau „zipper merge” în limba engleză, este o tehnică de circulație rutieră menită să fluidizeze traficul... citește tot
Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri din rotire (mișcarea de rotație)?
Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri din rotire (mișcarea de rotație)?
Ne gândim rar la faptul că Pământul se învârte. Și totuși, planeta noastră face o rotație completă în jurul axei sale o dată la 24 de ore. Dar ce s-ar întâmpla dacă, brusc, Pământul... citește tot
De ce nu putem merge direct în spațiu?
De ce nu putem merge direct în spațiu?
Mulți oameni și-au imaginat cel puțin o dată cum ar fi să deschidă o ușă și să iasă direct în spațiu, ca într-un film SF. Dar adevărul este că spațiul cosmic este unul dintre cele... citește tot