De ce șoferii olandezi deschid ușa la mașină cu mâna dreaptă?

22.11.2022
De ce șoferii olandezi deschid ușa la mașină cu mâna dreaptă?

Conducerea unei mașini pe drumurile publice nu este un lucru ușor. Șoferul trebuie să fie tot timpul atent la trafic și să deducă ceea ce urmează să se întâmple. De aceea, obținerea unui carnet de conducere se face destul de greu și trebuie îndeplinite anumite condiții. În multe dintre situații, șoferul trebuie să fie atent și după ce a orpit mașina.

Pentru obținerea unui permis de conducere trebuie învățate tot felul de reguli care se aplică în trafic. În Olanda, surprinzător, oamenii învață și cum să deschidă ușa de la mașină atunci când sunt în interior. Acest lucru este predat atât la școală, cât și acasă de părinți, și a devenit o obișnuință în țara lalelelor.

De ce să deschizi ușa la mașină doar cu mâna dreaptă?

Cetățenii din Țările de Jos sunt învățați la școala de conducere ca atunci când sunt în mașină și vor să deschidă ușa să o facă numai cu mâna dreaptă. În felul acesta trunchiul conducătorului aut se rotește puțin, iar șoferul are o mai mare vizibilitate în spate, putând observa dacă vine o altă mașină sau o bicicletă.

Autoritățile olandeze au observat că foarte multe accidente se întâmplă din neatenție și s-a constatat că deschiderea ușii cu mâna dreaptă poate ajuta la prevenirea multora dintre acestea. Practic, un obicei atât de simplu poate salva viața cuiva.

În Țările de Jos bicicleta este mai folosită decât mașina

În Olanda, foarte mulți oameni preferă să meargă în trafic cu bicicleta, renunțând la comoditatea oferită de mașină. Cei aproximativ 17 milioane de locuitori au un nou stil de viață, mult mai sănătos, pe care autoritățile statului l-au încurajat și l-au susținut. În felul acesta, au fost construite peste 35.000 de kilometri de piste de biciclete în toată țara.

Potrivit datelor oficiale, există 22 de milioane de biciclete în Țările de Jos, mai multe decât numărul populației. Ca atare, a fost nevoie de o legislație care să îi protejeze pe bicicliști de eventuale accidente în trafic, iar o măsură simplă care este predată chiar de cadrele didactice în școală este deschiderea ușii la mașină, din interior, de către șofer cu mâna dreaptă, putând astfel să observe mai bine dacă vine cineva din spate.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot