Când scriem „odată” și când scriem „o dată”?

29.07.2021
Când scriem „odată” și când scriem „o dată”?

O greșeală de scriere pe care o fac unii oameni când scriu un mesaj sau fac o postare pe o rețea de socializare este cea legată de adverbul „odată” și contrucția „o dată”.

Odată sau o dată?

Dacă există persoane care se întreabă care dintre forme este corectă, Shtiu.ro va răspunde simplu: ambele sunt corecte. Depinde de contextul în care le folosim.

Când scriem odată?

Așadar, vom scrie „odată”, adică legat, într-un singur caz, și anume atunci când vom folosi acest cuvând ca adverb de timp care exprimă un oarecare moment din trecut, adică „odată”, „demult”, „cândva”, „odinioară”, dar și „îndată”, „imediat”, „concomitent”.

Adverbul de timp este partea de vorbire neflexibilă care determină sensul unui verb, al unui adjectiv sau al altui adverb, indicând locul, timpul, modul, cauza sau scopul. Răspunde la întrebările „când?” sau „cum?”, nicidecum la întrebarea „cât?”.

Exemple de propoziții cu „odată” scris legat:

Când scriem o dată?

Vom scrie „o dată”, adică dezlegat, în două situații. În prima, când construcția „o dată” este formată din substantivul „dată” și articolul proclitic „o”, iar în cel de-al doilea caz când avem de-a face cu un numeral.

În limba română, numeralul „unu” are forme diferite în funcţie de gen, și anume „un” pentru genul masculin şi pentru genul neutru singular şi „o” pentru genul feminin.

Numeralele „un” şi „o” se deosebesc de articolele „un” şi „o” prin aceea că primele se pot identifica prin întrebările „cât?”, „câţi?” și „câte?”.

Exemple de propoziții cu „o dată” (numeral) dezlegat:

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum arăta prima hartă a lumii?
Cum arăta prima hartă a lumii?
Dintotdeauna oamenii au fost fascinați de măreția planetei pe care trăiesc. Aceștia au încercat să înțeleagă și să reprezinte lumea înconjurătoare. Prima hartă datează din anul 600... citește tot
Mit sau adevăr? Își pierde mierea proprietățile dacă o pui în ceaiul fierbinte?
Mit sau adevăr? Își pierde mierea proprietățile dacă o pui în ceaiul fierbinte?
Mierea este unul dintre cele mai apreciate produse atât pentru gustul său cât și pentru proprietățile sale benefice asupra corpului uman. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au... citește tot
De ce Nicolae Ceaușescu mai avea un frate pe nume… Nicolae Ceaușescu?
De ce Nicolae Ceaușescu mai avea un frate pe nume… Nicolae Ceaușescu?
Nicolae Ceaușescu este unul dintre cei mai cunoscuți români din toate timpurile. Fostul dictator a condus România din postura de Președinte din 1974 și până în decembrie 1989 și a fost... citește tot