Când scriem „odată” și când scriem „o dată”?

29.07.2021
Când scriem „odată” și când scriem „o dată”?

O greșeală de scriere pe care o fac unii oameni când scriu un mesaj sau fac o postare pe o rețea de socializare este cea legată de adverbul „odată” și contrucția „o dată”.

Odată sau o dată?

Dacă există persoane care se întreabă care dintre forme este corectă, Shtiu.ro va răspunde simplu: ambele sunt corecte. Depinde de contextul în care le folosim.

Când scriem odată?

Așadar, vom scrie „odată”, adică legat, într-un singur caz, și anume atunci când vom folosi acest cuvând ca adverb de timp care exprimă un oarecare moment din trecut, adică „odată”, „demult”, „cândva”, „odinioară”, dar și „îndată”, „imediat”, „concomitent”.

Adverbul de timp este partea de vorbire neflexibilă care determină sensul unui verb, al unui adjectiv sau al altui adverb, indicând locul, timpul, modul, cauza sau scopul. Răspunde la întrebările „când?” sau „cum?”, nicidecum la întrebarea „cât?”.

Exemple de propoziții cu „odată” scris legat:

Când scriem o dată?

Vom scrie „o dată”, adică dezlegat, în două situații. În prima, când construcția „o dată” este formată din substantivul „dată” și articolul proclitic „o”, iar în cel de-al doilea caz când avem de-a face cu un numeral.

În limba română, numeralul „unu” are forme diferite în funcţie de gen, și anume „un” pentru genul masculin şi pentru genul neutru singular şi „o” pentru genul feminin.

Numeralele „un” şi „o” se deosebesc de articolele „un” şi „o” prin aceea că primele se pot identifica prin întrebările „cât?”, „câţi?” și „câte?”.

Exemple de propoziții cu „o dată” (numeral) dezlegat:

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot