Când este momentul potrivit pentru a oferi condoleanțe?

06.10.2020
Când este momentul potrivit pentru a oferi condoleanțe?

Când cineva cunoscut – un prieten, un membru al familiei extinse sau un coleg – a pierdut pe cineva apropiat, există acel impuls firesc de a oferi compătimire, condoleanțe și sprijin.

Momentul în care contactezi pe cineva care a pierdut o persoană dragă este dificil de ales și de asemenea, este dificil de a știi exact ce să-i spui. Însă, mulți oameni apreciază acest gest care poate însemna mult pentru cei care au suferit pierderea umană.

Forma de comunicare pe care o alegem ar trebui să fie cea care este cel mai puțin stresantă sau copleșitoare pentru persoanele îndurerate.

Ce înseamnă condoleanțe și cui le oferim?

Conform dexonline, condoleanțe sunt „cuvinte prin care se exprimă regretul și participarea la durerea unei persoane căreia i-a murit cineva apropiat”. Stabilirea celui mai potrivit moment pentru a contacta pe cei îndurerați depinde, în general, de relația pe care o aveți cu familia sau cu persoana care a murit. Ca regulă generală, cu cât relația este mai strânsă cu cei în suferință, cu atât mai repede ar trebui să îi contactăm.

Pentru mulți oameni care au un deces în familie, poate fi un adevărat suport psihic să știe că prietenii și familia cea mai apropiată se gândesc la ei și sunt disponibili să ajute.

În cazul în care relația cu cei în suferință sau cu persoana care a murit este ocazională, poate fi mai bine să așteptăm până la înmormântare sau la masa de după înmormântare pentru a prezenta condoleanțele. Acesta este, în general, cazul colegilor și al asociaților, vecinilor și altor cunoscuți.

În general, atunci când spunem condoleanțe, este important să ținem cont de ceea implică această suferință. Nu este vorba numai de durerea emoțională și dificultatea pe care o întâmpină, ci și de planificarea funerară complexă și stresantă pe care s-ar putea să o aibă familia decedatului.

În lumina acestor realități, persoanele îndurerate s-ar putea să nu răspundă imediat la mesaje sau apeluri. Acest lucru este firesc și, în general, nu reflectă sentimentele persoanei îndurerate față de tine. Acesta este, mai degrabă, un răspuns la situația dificilă în care se află.

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising