Care este singura imagine de la înmormântarea lui Eminescu?

17.09.2020
Care este singura imagine de la înmormântarea lui Eminescu?

Anul acesta, pe 15 iunie, s-au împlinit 131 de ani de când marele poet Mihai Eminescu a trecut în neființă. Poetul a suferit de sifilis și aceasta a fost cauza trecută în documentele oficiale.

Presa de la acea vreme scria că moartea poetului ar fi survenit în urma unei lovituri la cap, cineva încercând să îl omoare.

Conform digi24, medici importanți de la noi din țară au desființat mitul sifilisului, cât și pe cel al crimei. Aceștia au studiat documentele referitoare la starea de sănătate din ultimii șase ani ai lui Mihai Eminescu și au spus că există posibilitatea ca inima lui să nu fi rezistat la tratamentul cu mercur.

Mihai Eminescu a fost condus pe ultimul drum pe data de 17 iunie 1889, o zi mohorâtă și ploioasă. La căpătâiul lui era pus volumul de „Poesii”, îngrijit de Titu Maiorescu și singurul volum tipărit cât a fost în viață.

Gazetarii din acea vreme scriau că de sicriu s-a apropiat o doamnă din Moldova, îmbrăcată în negru și a așezat un buchet de flori „Nu-mă-uita” pe pieptul poetului. Cel mai probabil era Veronica Micle, muza și marea iubire a poetului.

Singura imagine de la înmormântarea lui Mihai Eminescu

Singura imagine de la înmormântarea geniului neînțeles al României a fost un desen realizat de graficianul Constantin Jiquidi. Conform doxologia.ro, în imagine este desenat cortegiul funerar și un dric simplu, tras de doi cai, în care era așezat sicriul. Mihai Eminescu a fost înmormântat în cimitirul Bellu, parcela 9.

Veronica Micle s-a retras la Mănăstirea Văratec unde și-a plănuit sinuciderea, cerându-i unei prietenei apropiate, Smaranda Gârbea, arsenic pentru fiica ei care suferea de anemie. Pe 3 august 1889, Veronica Miclea s-a retras în camera ei și a băut din sticla cu arsenic pe care o ceruse. Timp de 20 de ore, medicii de la Iași au încercat să o salveze, însă aceasta s-a stins din viață la fix 50 zile după moartea celui care îi dedicase o mare parte din poeziile sale.

„Aşa te iubesc şi eu – mai mult decât viaţa, mai mult decât orice în lume şi pururea cu frica-n sân, aş vrea să mor or să murim împreună, ca să nu mai am frica de-a te pierde.”

Foto: doxologia.ro

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot