Când au apărut primele ilustrate în România? Ce scria pe ele?

25.09.2024
Când au apărut primele ilustrate în România? Ce scria pe ele?

Ilustrata sau cartolina a apărut pe teritoriul actualei Românii nu mai devreme de anul 1891, în Timisoara, iar în anul 1869, în Imperiul Austro-Ungar, probabil la Viena, a apărut pentru prima dată în lume cartea poștală simplă, ca modalitate de comunicare la distanță. Încă o dată Banatul a fost „fruncea”: tramvaiul tras de cai, iluminatul public stradal, începutul căderii regimului comunist – figurează între premierele orașului de pe Bega. Acestora li s-a adăugat și cartea poștală ilustrată, conform informațiilor furnizate de istoricul Thomas Remus Mochnacs pentru publicația Adevărul.

București

Ce scria pe verso-ul ilustratei? După caz, la cumpăna secolelor XIX și XX era inscripționat textul: CARTĂ POSTALĂ, KORRESPONDENZ-KARTE sau LEVELEZŐ- LAP, adică și în limbile germană și maghiară, dacă erau trimise din Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș sau Bucovina.

Budapesta

Cât timp călătorea ilustrata până la destinație? Din colecțiile existente în biblioteci și muzee se poate deduce, cu ajutorul mărcilor poștale care s-au păstrat incredibil de bine, că o cartolină trimisă de la Viena la Cluj ajungea în două zile, adică Z + 1 în limbajul utilizat astăzi de lucrătorii poștali.

Viena

Intervalul de timp cuprins între anii 1871-1914 este cunoscut în istorie cu denumirea de Belle Époque  caracterizată printr-o îndelungată perioadă de pace și prosperitate economică în întreaga Europă. Au fost decenii în care au înflorit artele vizuale, inclusiv tehnica reproducerilor după picturi sau fotografii. Iată un exemplu din capitala Germaniei.

Berlin

Oamenii au corespondat prin intermediul scrisorilor și al ilustratelor până  la finele secolului XX când noile mijloace de comunicare au explodat și însemnările manuscrise au intrat în desuetudine. Dar cine scotocește prin cutii și lăzi vechi de lemn din podurile bunicilor poate găsi adevărate comori, dovezi ale unor existențe demult apuse. S-au publicat volume de corespondență ale multor personalități, începând cu capete încoronate, artiști, scriitori, dar și simpli colecționari. Din punct de vedere grafic, cele anterioare Primului Război Mondial sunt vizibil superioare celor interbelice, iar în perioada comunistă, așa cum preciza Thomas Remus Mochnacs, a scăzut calitatea lor.

Berna

 

Foto: Amsterdam | Europeana

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este metoda fermoarului în trafic?
Ce este metoda fermoarului în trafic?
Metoda fermoarului, cunoscută și sub denumirea de „principiul de alternare” sau „zipper merge” în limba engleză, este o tehnică de circulație rutieră menită să fluidizeze traficul... citește tot
Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri din rotire (mișcarea de rotație)?
Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri din rotire (mișcarea de rotație)?
Ne gândim rar la faptul că Pământul se învârte. Și totuși, planeta noastră face o rotație completă în jurul axei sale o dată la 24 de ore. Dar ce s-ar întâmpla dacă, brusc, Pământul... citește tot
De ce nu putem merge direct în spațiu?
De ce nu putem merge direct în spațiu?
Mulți oameni și-au imaginat cel puțin o dată cum ar fi să deschidă o ușă și să iasă direct în spațiu, ca într-un film SF. Dar adevărul este că spațiul cosmic este unul dintre cele... citește tot