De ce regiunea Bucovina a fost denumită astfel? Ce înseamnă „Buchenland”?

31.05.2021
De ce regiunea Bucovina a fost denumită astfel? Ce înseamnă „Buchenland”?

De-a lungul timpului, suprafața României s-a tot schimbat. Conflictele internaționale au făcut ca mii de hectare din teritoriul țării noastre să fie separate de patria mamă. Cu toate acestea, dorința de unificare a fost mare, iar în anul 1918, după Primul Război Mondial lua naștere România Mare.

Astăzi, țara noastră este împărțită în mai multe regiuni, asta și din cauza diferențelor culturale. Așadar, în România, în prezent există următoarele regiuni: Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Crișana, Maramureș, Bucovina, Moldova și Transilvania.

De unde vine numele de Bucovina?

Până în anul 1774, regiunea din nordul Moldovei a fost denumită „Țara de Sus” a Moldovei, însă odată cu anexarea la Imperiul Habsburgic această zonă a primit numele de Bucovina. Numele a fost asimilat mai greu de localnici, fiind folosit în paralel cu alte denumiri precum Ţara de Sus, Plonina, Cordun sau Arboroasa.

Trebuie specificat că numele de „Bucovina” vine de la termenul din germană „Buchenland”, care înseamnă „Țara fagilor”. Mai exact, numele provine de la cuvântul de origine slavă „buk”, care înseamnă fag.

Denumirea de Bucovina a început să fie uzitată după anexarea acestei regiuni la Imperiul Habsburgic. Până atunci, partea de nord a Moldovei era adesea denumită Ţara de Sus a Ţării Moldovei. Numele de Bucovina provine de la cuvântul german Buchenland care în traducere înseamnă Ţara sau Ţinutul Fagilor, a explicat istoricul sucevean Ilie Gliga, potrivit romania-misterioasa.eu.

Regiunile României

 

Bucovina are o suprafață de 10.441 de kilometri pătrați. Generalul Gabriel Spleny a fost primul guvernator al regiunii, care cuprindea orașele Suceava, Siret şi Cernăuţi, cu o populație totală de 72 de mii de locuitori. Numele oficial de Bucovina a fost dat, în anul 1779, de către noul guvernator al regiunii generalul Carol Enzenberg. Denumirea a fost atribuită după celebri codrii de fag din zonă.

Primul Război Mondial (1914-1918) a reprezentat o oportunitate pentru România de a-și recupera teritoriile pierdute, de-a lungul timpului. Astfel că, după ce împăratul austro-ungar Franz Josef a permis fiecarei națiuni să își declare autonomia, dacă dorește, la data de 28 noiembrie 1918, în urma unui congres organizat la Cernăuţi, s-a proclamat unirea Bucovinei cu țara mamă.

Bucovina are o suprafață imensă, care cuprinde zona adiacentă orașelor Cajvana, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Frasin, Milișăuți, Rădăuți, Siret, Solca, Suceava, Vatra Dornei și Vicovu de Sus din România, precum și Cernăuți, Cozmeni, Zastavna, Vășcăuți pe Ceremuș, Vijnița, Sadagura și Storojineț din Ucraina.

Foto: haarkleurenfotos.blogspot.com și alltur.ro

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising