Blestemul bisericii din Acâș. De ce nu poate fi tencuită?

12.04.2022
Blestemul bisericii din Acâș. De ce nu poate fi tencuită?

În România există multe lăcașuri de cult frumoase care impresionează prin construcția și istoria lor. Dintre acestea se remarcă, într-un mod cu totul special, biserica din localitatea Acâș, din județul Satu Mare. Aceasta are o vechime de peste 800 de ani și se spune că ar fi blestemată, acesta fiind motivul pentru care nu poate fi tencuită.

De ce a fost blestemată biserica din Acâș?

Biserica a fost construită în anul 1175, potrivit unei inscripții din interiorul acesteia, și a fost, la început, o mănăstire romano-catolică. Ulterior, aceasta a devenit reformată și așa a rămas până în prezent. Se spune că transformarea a fost făcută cu forța, iar reformații i-au îndepărtat brutal pe călugării benedictini.

Potrivită legendei locale, călugării au blestemat locația din care au fost alungați, iar biserica a rămas netencuită ani de-a rândul. De pereții lăcașului de cult nu se lipește niciun material de construcție. De-a lungul timpului, mai mulți preoți ar fi încercat să tencuiască lăcașul de cult, însă după finisare tot mortarul cădea. Cu toate acestea, timpul a trecut, iar biserica a rămas în picioare indiferent de vicisitudinile vremii.

Cine a construit biserica din localitatea Acâş?

Lăcașul de cult din localitatea Acâş a fost construit, în anul 1175, de către banul Akos. Acesta făcea parte din neamul Akoşilor din Panonia și a venit din Sciţia în frunte cu cei şapte conducători ai sciţilor. Neamul Akoşilor a construit biserica.

Potrivit istoricilor, se pare că biserica nu a fost tencuită fiindcă a respectat regulile romanice. În decursul anilor, lăcașul de cult ar fi ars de două ori, însă de fiecare dată a fost restaurat cu succes.

Înveşmântată în aura atâtor legende, biserica din Acâş este una dintre splendorile romanice europene ale evului mediu timpuriu, aparţinând ca structură arhitectonică stilului iniţial al Abaţiei din Cluny, localitate din provincial Burgundia din Franţa, a afirmat scriitorul Felician Pop, potrivit adevarul.ro.

În anul 1834 un cutremur puternic a zguduit zona, iar într-o noapte furtunoasă un trăsnet a lovit din plin lăcaşul de cult, însă biserica din localitatea Acâș a rămas în picioare, semn că este protejată de Dumnezeu, spun localnicii. Biserica reformată din Acâș este un monument istoric și de arhitectură din prima jumătate a secolului al XIII-lea, fiind inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Satu Mare, cu codul SM-II-m-A-05253.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De unde vine simpatia oamenilor pentru extremism?
De unde vine simpatia oamenilor pentru extremism?
În ultima perioadă se tot vorbește despre partide extremiste și extremism în general, cu atât mai mult cu în multe țări din Europa partidele extremiste au câștigat un capital extrem de... citește tot
Ce înseamnă antisemit? Cum s-a manifestat antisemitismul în România?
Ce înseamnă antisemit? Cum s-a manifestat antisemitismul în România?
Antisemitismul este un termen folosit pentru a descrie ura, prejudecățile sau discriminarea împotriva evreilor, ca grup religios, etnic sau cultural. Această formă de intoleranță are o istorie... citește tot
Cine este Rodrigo Duterte, „Călin Georgescu de Filipine” care și-a câștigat mandatul pe… Facebook?
Cine este Rodrigo Duterte, „Călin Georgescu de Filipine” care și-a câștigat mandatul pe… Facebook?
Până în anul 2016, de Rodrigo Duterte nu auzise multă lume. Nici măcar oamenii din Filipine. Peste noapte, Rodrigo Duterte a câștigat alegerile prezidențiale desfășurate într-un singur tur... citește tot