Arheologii au găsit dovada! Ce salariu avea un soldat roman?

07.06.2023
Arheologii au găsit dovada! Ce salariu avea un soldat roman?

Un grup de arheologi israelieni a găsit ceea ce poate fi cel mai vechi fluturaș de salariu din istorie. Este vorba despre un papirus pe care este scris cu cât era plătit un soldat roman. Datele sunt cu atât mai importante cu cât un militar din acea vreme trebuia să lupte luni de zile pe diferite fronturi, iar banii încasați nu erau așa mulți cum se credea inițial.

Noua descoperire a fost posibilă în urma săpăturilor de la Palatul Masada. Documentul evidențiază faptul că soldatul roman beneficia și de anumite deduceri pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, având astfel un statut social privilegiat.

Fluturașul de salariu includea deduceri pentru cizme și o tunică de in și furaj de orz pentru calul său. În mod surprinzător, detaliile indică faptul că deducerile aproape au depășit salariul soldatului. În timp ce acest document oferă doar o privire asupra cheltuielilor unui singur soldat într-un anumit an, este clar că, având în vedere natura și riscurile postului, soldații nu au rămas în armată doar pentru salariu, a explicat un curator-cercetător principal la Unitatea pentru Manuscrisurile de la Marea Moartă din cadrul IAA, dr. Oren Ableman, conform fanatik.ro.

Potrivit istoricilor, se pare că banii primiți de un soldat roman nu erau foarte mulți, iar mulți dintre ei făceau servicii suplimentare pentru un venit în plus.

Palatul Masada, construit pentru a face față invaziei romane

Masada este o cetate antică situată pe un platou în deșertul Iudeei, la aproximativ 20 de kilometri sud-est de Marea Moartă. Această fortăreață a fost construită în jurul anului 30 î. de Hr. de către regele Irod cel Mare și a servit ca o bază militară împotriva invaziei romane.

Palatul Masada este în special cunoscut pentru evenimentele tragice, care au avut loc între anii 70-73 d. Hr., când armatele romane au asediat zona, iar o grupare de evrei s-au refugiat acolo. În cele din urmă, în fața înfrângerii inevitabile, aceștia au ales să se sinucidă în masă, în loc să fie capturați. Potrivit datelor istorice, nu mai puțin de 970 de iudei au murit. Evenimentul a devenit simbolul rezistenței și demnității evreiești.

Situl arheologic de la Masada este în prezent o atracție turistică importantă și este inclus în patrimoniul mondial UNESCO. Cei care vizitează Masada pot vedea ruinele cetății, inclusiv palatul regal, clădirile administrative, locuințele, cisternele de apă și alte construcții antice.

De unde vine termenul de „salariu”?

Salariu este, de fapt, suma de bani pe care o primește într-o perioadă de timp un angajat pentru munca depusă. „Salariu” provine din latinescul „salarium“ care însemna, pe vremea romanilor, cota de sare (latină – sal, salis) pe care o primeau soldaţii romani ca plată suplimentară la soldă.

Așadar, tradus mot a mot, „salarium” însemna practic „plată în sare”. Pe vremea Imperiului Roman, sarea era o importantă monedă de schimb fiind denumită, în mod îndreptățit, „aur alb”. Aceasta era folosită de către romani, mai ales, la conservarea cărnii.

Foto: Depositphotos.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
În urmă cu câteva zile, Diana Șoșoacă a atras atenția Europei după ce a făcut un scandal monstru în Parlamentuul European. Reprezentanta României a fost dată afară, joi, din plenul... citește tot