Ani care au schimbat omenirea. Anul 1

30.03.2023
Ani care au schimbat omenirea. Anul 1

Istoria omenirii este plină de evenimente marcante. Fie că vorbim despre apariția religiei, dezvoltarea motorului cu abur sau primul zbor, evoluția lumii se bazează pe anumite perioade. Pentru a ajunge la 2023, anul de glorie în care ne aflăm, numărătoarea a început din, poate, una dintre cele mai importante perioade. Care sunt cele mai importante evenimente petrecute în Anul 1?

Ce semnifică Anul 1?

Anul 1

Anul 1 este primul din epica calendaristică AD (Anno Domini). Totodată este primul an al erei comune, din mileniul 1, secolul 1 al erei creștine. În respectiva perioadă, anul 1 era cunoscut ca Anul Consulatului lui Cezare și Paullus, numit după consulii romani Caius Case și Luciuc Aemilius Paullus.

Denumirea AD 1 a început să fie utilizată în mod constant încă din perioada medievală, când această epocă calendaristică a devenit predominantă în Europa. Acesta este începutul erei creștine și se păstrează în prezent, iar viitorul va fi probabil tot în această ordine.

Anul precedent este 1 î.Hr, astfel că anul 0 (zero) nu există în schema calendaristică.

Cel mai important eveniment al anului 1 este reprezentat de Mântuitorul Iisus Hristos. Data nașterii lui Iisus nu este menționată în evanghelii sau altă sursă istorică, dar majoritatea celor care au studiat Biblia au acceptat data de naștere între 6 î.Hr. și 4 î.Hr, anul în care a murit Regele Irod.

Datarea tradițională creștină a datei de naștere a lui Iisus Hristos a fost 25 decembrie, o dată afirmată și de Papa Iulius I în anul 350 d.Hr. Ziua și anotimpul au fost estimate prin diverse motive, printre care descrierea păstorilor care vegheau oile.

Alte evenimente importante ale primului an creștin

În Imperiul Roman, Tiberius, din ordinul Împăratului Augustus stopează celebrele revolte din teritoriile Germaniei. Augustus a fost primul Împărat al Imperiului Roman, care a condus din anul 27 î.Hr, până în anul 14 d.Hr.

Celebrul filosof chinez, Confucius, primește primul său titlu regal. Confucius este considerat primul profesor din China care a dorit să ofere educație la scară largă. Acesta a jucat un rol esențial în stabilirea artei de a preda ca vocație. Totodată, viața lui s-a bazat pe crearea standardelor etice, morale și sociale care stau la baza unui mod de viață cunoscut sub numele de confucianism.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Pe 12 și 13 iunie 2024, britanicii de la Coldplay vor susține două concerte pe Arena Națională în cadrul turneului Music of the Spheres World Tour, care promovează cel de-al 9-lea album,... citește tot
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot