Ai voie să circuli foarte încet? De ce mașinile de poliție merg atât de încet?

01.09.2021
Ai voie să circuli foarte încet? De ce mașinile de poliție merg atât de încet?

Dincolo de haosul din trafic, claxoanele folosite excesiv pe post de înjurături sau mitocănia unora dintre participanții la trafic, există un alt motiv care îți pune la grea încercare stăpânirea de sine. Este vorba despre șoferii care se deplasează foarte încet.

Nu toți șoferii circulă cu viteză pe străzile din România. Unii cad, însă, în extrema cealaltă și circulă foarte încet, ținând în spate o coloană întreagă de vehicule, mai ales pe arterele cu câte o bandă pe sens.

De aceea, mulți conducători auto își pun întrebarea dacă este legal să circuli cu o viteză sub limita minimă impusă de lege. Așadar, ce pățesc aceștia?

Ce pățești dacă circuli foarte încet?

Există țări unde legea îi pedepsește pe șoferii care circulă prea încet și nu le permite celorlalți să depășească.

Americanii au adoptat în urmă cu vreo trei ani o lege prin care cei care merg prea încet pe banda de depășire a unui drum național sau pe autostradă vor fi amendați. Amenda în acest caz pornește de la 50 de dolari și poate ajunge la 250 de dolari dacă șoferul se află la a treia abatere.

Conform legislației rutiere din România, orice șofer care conduce un autovehicul în mod nejustificat cu o viteză cu cel puţin 10 km/h sub limita minimă obligatorie stabilită pe un anumit sector de drum va fi sancționat cu 2 sau 3 puncte de amendă.

Aceasta se traduce printr-o amendă cuprinsă între 290 de lei şi 435 de lei. Un punct-amendă este echivalent cu 10% din salariul minim pe economie, respectiv 145 de lei.

Șoferii nu pot circula în mod nejustificat pe autostradă cu o viteză mai mică de 50 km/h. Sancţiunea va fi aplicată celor care circulă cu mai puţin de 10 km/h decât limita legală. Cu alte cuvinte, vei putea rula pe autostradă cu o viteză de 41 km/h, fără să fi amendat.

De ce merg încet mașinile de poliție?

Cu siguranță, mulți dintre șoferii români s-au văzut puși în situația de a fi nevoiți să ruleze adeseori în spatele mașinii de Poliție.

Chiar dacă aceasta se deplasează de regulă cu viteză foarte mică, șoferii evită să depășească mașinile de la Rutieră de teamă să nu fie trași pe dreapta. Dar, de ce se deplasează atât de încet mașinile de Poliție? Ei bine, în alte state din Europa, acestea trebuie să circule cu viteză redusă pentru a permite celorlalte mașini depășirea legală.

Un alt motiv este acela că, rulând cu viteză redusă, agenții de la Rutieră pot observa mai bine ceea ce se întâmplă în trafic.

Foto: Wikipedia.org și Unsplash.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot