Care este diferența dintre psiholog și psihiatru?

28.09.2020
Care este diferența dintre psiholog și psihiatru?

Psiholog sau psihiatru? Societatea umană s-a schimbat foarte mult în ultimii ani. Lumea este excesiv de tehnologizată, iar oamenii din ziua de astăzi trebuie să facă față stresului tot mai mare. Persoanele sunt supuse, zilnic, la tot felul de teste fizice și psihice, iar partea emoțională devine tot mai sensibilă. Astfel, apar stările de tristețe, teamă, atacuri de panică care nu sunt luate în seamă, însă pe termen lung este posibil să fie nevoie de un medic specialist pentru tratarea lor.

Diferența dintre psiholog și psihiatru

Din nefericire, atunci când cineva apelează la un medic specialist pentru a trece peste anumite probleme mentale oamenii îl cataloghează imediat ca nebun. Echilibrul mental este factorul cel mai important pentru funcționarea corectă a organismului uman. Oamenii din ziua de astăzi fac ușor confuzie între psiholog și psihiatru. Deși cele două profesii sunt complementare, metodele folosite pentru găsirea echilibrului interior sunt diferite.

Așadar, psihiatrul este un medic care a urmat cursurile unde ai facultății de medicină și s-a specializat în psihiatrie. Acesta tratează tulburările psihice grave, cu ajutorul chimioterapiei, dar se ocupă şi de sănănatea psihică a omului în general. Psihiatrul analizează și stabilește gravitatea patologiei mintale și prescrie medicamente pentru ameliorarea tulburărilor diagnosticate.

Dacă problemele pacientului sunt grave și reprezintă un pericol pentru sine și pentru cei din jur, psihiatrul poate recomanda supravegherea şi internarea într-un spital de specialitate.

Psihologul evaluează comportamentul, gândirea pacientului și consiliază persoana prin intermediul psihoterapiei. Acesta a urmat cursurile unei facultăți de psihologie și a obținut dreptul de liberă practică într-o anumită ramură a psihologiei precum: psihologia muncii, psihologie clinică şi psihoterapie sau psihologie educaţională.

Spre deosebire de psihiatru, psihologul tratează problemele conștiente ale unei persoane. Psihologul nu este medic, așadar el nu poate prescrie medicamente sau stabili un diagnostic. Sarcina lui este să identifice anumite probleme şi să intervină pentru îmbunătăţirea performanţelor individuale sau pentru depăşirea unor momente de impas.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
În ultimii ani, internetul a fost inundat de anecdote care pun în lumină cultura muncii din Japonia – un sistem adesea admirat pentru disciplină, respect și spirit colectiv. Una dintre cele... citește tot
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot