Cum a făcut Brâncuși un copil orb „să vadă”?

03.04.2020
Cum a făcut Brâncuși un copil orb „să vadă”?

Constantin Brâncuși este unul dintre cei mai mari sculptori ai omenirii. Despre el nu se poate vorbi decât în termeni laudativi, creațiile sale făcând istorie. Artistul s-a născut la data de 19 februarie 1876 și a avut o viață la care alții doar visează până când a murit în data de 16 martie 1957.

Brâncuși a obținut de-a lungul vieții numeroase premii și medalii. Operele sale au fost apreciate de public, iar numele său a rămas pentru totdeauna în istoria artei. La vârsta de 27 de ani, Constantin Brâncuși a decis să plece pe jos la Paris, fiind nemulțumit de faptul că nu prea era apreciat în țară.

Acesta a plecat pe jos cu gândul să ajungă în Franța și prima oprire a avut loc la Budapesta, iar următoarea la Viena. Cea de-a treia staționare a fost Munchen, acolo unde Brâncuși s-a înscris la Academia Regală de Arte Frumoase. În capitala Franței, acesta realizează una dintre operele sale din bronz care vor rămâne în istorie – „Cap de copil”.

Pentru mulți creația nu înseamnă mai mult decât un cap de copil, însă povestea din spatele operei este incredibilă. În atelierul lui Constantin Brâncuși venea mai mereu un copil orb, care pipăia creațiile acestuia. În felul acesta, băiețelul putea „să vadă” și să își imagineze lumea cu ajutorul sculpturilor lui Brâncuși.

Sclipirea de geniu a lui Constantin Brâncuși a făcut ca acesta să îi facă bustul băiețelului. După terminarea lucrării, copilul a pipăit creația și a putut să vadă cum arată el.

„Eu am vrut să înalţ totul dincolo de pământ. Eu am făcut piatra să cânte pentru Omenire. Sculpturile mele sunt chiar şi pentru cei orbi. Ceea ce vă dăruiesc eu este bucurie curată”, spunea Constantin Brâncuși.

Pe data de 16 martie 1957 se stingea din viață, la Paris, la vârsta de 81 de ani, Constantin Brâncuși. Trei zile mai târziu, acesta era înmormântat în cimitirul Montparnasse din Paris, deși se spune că acesta și-ar fi exprimat dorința de a fi înmormântat în țara natală. Înainte, sculptorul apucase să se spovedească și să se împărtășească.

foto: cotidianul.ro

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Pe 9 mai 2025, istoria Bisericii Catolice a fost marcată de un eveniment fără precedent: alegerea cardinalului Robert Francis Prevost ca primul papă american din istorie. Originar din Statele... citește tot