De ce carnea de vită nu se mănâncă well-done?

14.02.2023
De ce carnea de vită nu se mănâncă well-done?

Carnea este unul dintre cele mai consumate alimente de om în fiecare zi. Fie că se mănâncă fiartă, prăjită sau pe grătar, carnea nu lipsește de la nicio masă. Carnea de vită este un aliment bogat în vitamine, are un preț pe măsură, iar modul în care se gătește este special. De ce nu este bine să mâncăm carnea de vită foarte bine gătită?

De ce carnea de vită nu se mănâncă well-done?

carnea

Fiecare client care calcă treptele unui restaurant are preferințe diferite legat de aspectul și gustul cărnii de vită. Cei care cer ca această carne să fie gătită rare sau well-done, vor atrage priviri din partea altor clienți sau chiar bucătari.

Conform specialiștilor în carne, o friptură gătită mediu va oferi o experiență unică în papilele gustative. Fripturile pregătite rare sunt considerate ca fiind cele mai bune de mâncat și digerat, deoarece proteinele nu s-au deteriorat, iar grăsimea rămasă oferă o aromă de calitate superioară. Gătite la foc ridicat, carnea nu va avea gustul potrivit și se va transforma în „cauciuc”.

Studiile spun că o carne gătită la nivel rare este suficient pentru a ucide bacteriile, precum E. coli sau Salmonella. Gătită la o temperatură mare, se poate produce o reacție chimică care pe termen lung produce amine heterociclice. Aceleași studii arată că persoanele care mănâncă carne well-done pentru o perioadă foarte lungă de timp sunt mai predispuse la cancer de vezică urinară.

Care este cel mai consumat tip de carne?

Omul s-a născut vânător. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au avut nevoie să vâneze diferite tipuri de animale pentru a face rost de carne. Fie că era făcută deasupra focului sau gătită în diferite oale, carnea nu a lipsit niciodată din dieta zilnică.

Din toate tipurile de carne care sunt consumate, aproximativ o treime din întregul volum internațional este cea de porc. În ierarhie se mai află carnea de pasăre, vită sau capră. La nivel global, China reprezintă cel mai mare consumator și totodată este partenerul comercial al Europei în materie de porc.

Foto: depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Pe 9 mai 2025, istoria Bisericii Catolice a fost marcată de un eveniment fără precedent: alegerea cardinalului Robert Francis Prevost ca primul papă american din istorie. Originar din Statele... citește tot