Zlatni Rat, plaja din Croația care își schimbă forma după cum bate vântul. La propriu

29.12.2023
Zlatni Rat, plaja din Croația care își schimbă forma după cum bate vântul. La propriu

În zona Dalmatiei, pe coasta de sud a pitorescului oraș portuar Bol, se află o bijuterie naturală cunoscută sub numele de Zlatni Rat, o plajă unică în lume. Traducând din dialectul local Chakavian, acesta este adesea denumit Capul de Aur sau Cornul de Aur. Această bucată de pământ se extinde spre sud în Canalul Hvar, o zonă cu curente puternice, mărginită de insulele Brač și Hvar.

Plaja care își schimbă forma singură

Zona a devenit o atracție pentru turiștii din întreaga lume, plaja sa de pietriș alb, o raritate în peisajul croat, se îmbină perfect cu pădurea mediteraneană de pini care o înconjoară. Această formațiune geologică a devenit rapid o destinație iconică, fiind recunoscută ca una dintre cele mai frumoase plaje din Europa. Cu forma sa distinctivă, regiunea a devenit imaginea de copertă a multor broșuri turistice și un simbol inconfundabil al Croației.

Trebuie precizat că această plajă este un pic diferită față de celelalte din lume. După cum se poate observa în imaginea de mai jos, plaja își schimbă forma din cauza vânturilor puternice din zonă. Incredibil, nu-i așa? În 2008, Zlatni Rat a atras atenția internațională când Red Bull a organizat aici Red Bull Golden Jump, un eveniment spectaculos de kiteboarding, aducând sportul extrem la un nou nivel.

Astfel, se poate spune că nu doar frumusețea naturală atrage turiștii din întreaga lume în această parte a globului. Caracterul său dinamic și schimbător, datorită mareelor și curenților, adaugă o notă de mister și aventură. Drept urmare, forma și lungimea plajei se schimbă în mod regulat, cu observații majore în anii 2010, 2016 și 2018.

Zona, adorată de practicanții de sporturi extreme

Cu toate că apele sale pot fi reci și adânci, ele oferă condiții optime pentru windsurfing, datorită vântului vestic constant cunoscut sub numele de ”Maestral”. În plus, pădurea de pini care se învecinează cu plaja ascunde și ruinele unei vile romane rustice, oferind o doză de istorie și mister.

În concluzie, Zlatni Rat nu este doar o plajă sau un promontoriu (fâșie de pământ înaltă și stâncoasă care înaintează în mare sau în ocean.), dar și o combinație perfectă de natură, aventură și istorie. Protejat ca un fenomen geomorfologic, Zlatni Rat rămâne unul dintre cele mai impresionante și vizitate locuri din Croația, un amestec între trecut și prezent, natură și cultură.

Foto: facebook.com și wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot