Zlatni Rat, plaja din Croația care își schimbă forma după cum bate vântul. La propriu

29.12.2023
Zlatni Rat, plaja din Croația care își schimbă forma după cum bate vântul. La propriu

În zona Dalmatiei, pe coasta de sud a pitorescului oraș portuar Bol, se află o bijuterie naturală cunoscută sub numele de Zlatni Rat, o plajă unică în lume. Traducând din dialectul local Chakavian, acesta este adesea denumit Capul de Aur sau Cornul de Aur. Această bucată de pământ se extinde spre sud în Canalul Hvar, o zonă cu curente puternice, mărginită de insulele Brač și Hvar.

Plaja care își schimbă forma singură

Zona a devenit o atracție pentru turiștii din întreaga lume, plaja sa de pietriș alb, o raritate în peisajul croat, se îmbină perfect cu pădurea mediteraneană de pini care o înconjoară. Această formațiune geologică a devenit rapid o destinație iconică, fiind recunoscută ca una dintre cele mai frumoase plaje din Europa. Cu forma sa distinctivă, regiunea a devenit imaginea de copertă a multor broșuri turistice și un simbol inconfundabil al Croației.

Trebuie precizat că această plajă este un pic diferită față de celelalte din lume. După cum se poate observa în imaginea de mai jos, plaja își schimbă forma din cauza vânturilor puternice din zonă. Incredibil, nu-i așa? În 2008, Zlatni Rat a atras atenția internațională când Red Bull a organizat aici Red Bull Golden Jump, un eveniment spectaculos de kiteboarding, aducând sportul extrem la un nou nivel.

Astfel, se poate spune că nu doar frumusețea naturală atrage turiștii din întreaga lume în această parte a globului. Caracterul său dinamic și schimbător, datorită mareelor și curenților, adaugă o notă de mister și aventură. Drept urmare, forma și lungimea plajei se schimbă în mod regulat, cu observații majore în anii 2010, 2016 și 2018.

Zona, adorată de practicanții de sporturi extreme

Cu toate că apele sale pot fi reci și adânci, ele oferă condiții optime pentru windsurfing, datorită vântului vestic constant cunoscut sub numele de ”Maestral”. În plus, pădurea de pini care se învecinează cu plaja ascunde și ruinele unei vile romane rustice, oferind o doză de istorie și mister.

În concluzie, Zlatni Rat nu este doar o plajă sau un promontoriu (fâșie de pământ înaltă și stâncoasă care înaintează în mare sau în ocean.), dar și o combinație perfectă de natură, aventură și istorie. Protejat ca un fenomen geomorfologic, Zlatni Rat rămâne unul dintre cele mai impresionante și vizitate locuri din Croația, un amestec între trecut și prezent, natură și cultură.

Foto: facebook.com și wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot