Zlatni Rat, plaja din Croația care își schimbă forma după cum bate vântul. La propriu

29.12.2023
Zlatni Rat, plaja din Croația care își schimbă forma după cum bate vântul. La propriu

În zona Dalmatiei, pe coasta de sud a pitorescului oraș portuar Bol, se află o bijuterie naturală cunoscută sub numele de Zlatni Rat, o plajă unică în lume. Traducând din dialectul local Chakavian, acesta este adesea denumit Capul de Aur sau Cornul de Aur. Această bucată de pământ se extinde spre sud în Canalul Hvar, o zonă cu curente puternice, mărginită de insulele Brač și Hvar.

Plaja care își schimbă forma singură

Zona a devenit o atracție pentru turiștii din întreaga lume, plaja sa de pietriș alb, o raritate în peisajul croat, se îmbină perfect cu pădurea mediteraneană de pini care o înconjoară. Această formațiune geologică a devenit rapid o destinație iconică, fiind recunoscută ca una dintre cele mai frumoase plaje din Europa. Cu forma sa distinctivă, regiunea a devenit imaginea de copertă a multor broșuri turistice și un simbol inconfundabil al Croației.

Trebuie precizat că această plajă este un pic diferită față de celelalte din lume. După cum se poate observa în imaginea de mai jos, plaja își schimbă forma din cauza vânturilor puternice din zonă. Incredibil, nu-i așa? În 2008, Zlatni Rat a atras atenția internațională când Red Bull a organizat aici Red Bull Golden Jump, un eveniment spectaculos de kiteboarding, aducând sportul extrem la un nou nivel.

Astfel, se poate spune că nu doar frumusețea naturală atrage turiștii din întreaga lume în această parte a globului. Caracterul său dinamic și schimbător, datorită mareelor și curenților, adaugă o notă de mister și aventură. Drept urmare, forma și lungimea plajei se schimbă în mod regulat, cu observații majore în anii 2010, 2016 și 2018.

Zona, adorată de practicanții de sporturi extreme

Cu toate că apele sale pot fi reci și adânci, ele oferă condiții optime pentru windsurfing, datorită vântului vestic constant cunoscut sub numele de ”Maestral”. În plus, pădurea de pini care se învecinează cu plaja ascunde și ruinele unei vile romane rustice, oferind o doză de istorie și mister.

În concluzie, Zlatni Rat nu este doar o plajă sau un promontoriu (fâșie de pământ înaltă și stâncoasă care înaintează în mare sau în ocean.), dar și o combinație perfectă de natură, aventură și istorie. Protejat ca un fenomen geomorfologic, Zlatni Rat rămâne unul dintre cele mai impresionante și vizitate locuri din Croația, un amestec între trecut și prezent, natură și cultură.

Foto: facebook.com și wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot