De ce Croația nu a lăsat Bosniei ieșire la mare?

07.11.2022
De ce Croația nu a lăsat Bosniei ieșire la mare?

Croația și Bosnia și Herțegovina sunt state vecine. Cu toate acestea, relația dintre cele două nu este una foarte bună, mai ales după ce Bosnia și Herțegovina s-a ales cu doar aproximativ 20 de kilometri de plajă, după destrămarea Iugoslaviei. Cum a fost posibil așa ceva?

Destrămarea Iugoslaviei în anii 1990 a dus la apariția a 6 state mai mici: Slovenia, Croația, Republica Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina, Serbia și Muntenegru. Dintre acestea, Croația a fost cea mai avantajată, primind aproximativ 6.500 de kilometri de coastă din Marea Adriatică. Drept urmare, această zonă este vizitată în fiecare an de sute de mii de turiști, care sunt fascinați de plajele secrete, micuțele insule și orașele medievale pitorești.

Bosnia și Herțegovina, lăsată fără plajă de Croația

În timp ce Croația are aproximativ 6.500 de kilometri de plajă, Macedonia nu are nici un metru de ieșire la mare iar Bosnia și Herțegovina are în jur de 20 de kilometri de plajă. Aceasta este coridorul Neum și împarte frumos Croația în două.

În războiul turcesc de la sfârșitul secolului al XVII-lea, orașul-stat Dubrovnik s-a aliat cu Imperiul Otoman. Tratatul de la Karlowitz din 1699 a dat învingătorilor o mulțime de pământuri otomane din Balcani: Imperiul Habsburgic și Veneția. Liderilor orașului Dubrovnik le era frică de un atac venețian, astfel încât au cedat turcilor o porțiune de pământ pentru a realiza un zonă tampon cu Veneția. Acea decizie fatidică a făcut din Neum un teritoriu permanent al Bosniei și Herțegovinei.

După căderea Iugoslaviei, Croația a fost împărțită în două de cei aproximativ 20 de kilometri de plajă ai Bosniei și Herțegovinei. Pe de o parte regiunea Dubrovnik, iar în partea cealaltă Croația de Nord. Coridorul Neum, așa cum este numită această mică bucată de plajă a Bosniei și Herțegovinei, reprezintă cea mai scurtă coastă a unei națiuni din lume, chiar mai mică decât și cea a statului Monaco, potrivit cntraveler.com.

Turiștii trebuie să aibă pașaportul la ei

Dubrovnik este un oraș medieval cu frumoase cetăți fortificate care au apărut și în serialul Game of Thrones. Turiștii însă care se află în partea de nord și vor să viziteze această cetate trebuie să aibă la ei pașaportul, fiindcă vor trece din Croația în Bosnia și Herțegovina și abia apoi din nou în Croația, în orașul Dubrovnik.

Autoritățile croate au venit cu ideea de a realiza un pod de 2.400 de metri prin care să lege să lege restul țării de orașul Dubrovnik. Inițiativa a fost criticată de liderii Bosniei și Herțegovinei, care au fost de părere că va îngreuna traficul naval în zonă. Cu toate acestea, planul a fost pus în aplicare și podul cu patru benzi a devenit realitate.

Foto: Facebook.com și Wikipedia.org

Cele mai noi articole
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Mană cerească. Cine nu a auzit sau nu a folosit măcar o dată expresia „mană cerească”? Această expresie este utilizată cu sensul de „surpriză plăcută care aduce belșug” sau cu... citește tot