De ce Croația nu a lăsat Bosniei ieșire la mare?

07.11.2022
De ce Croația nu a lăsat Bosniei ieșire la mare?

Croația și Bosnia și Herțegovina sunt state vecine. Cu toate acestea, relația dintre cele două nu este una foarte bună, mai ales după ce Bosnia și Herțegovina s-a ales cu doar aproximativ 20 de kilometri de plajă, după destrămarea Iugoslaviei. Cum a fost posibil așa ceva?

Destrămarea Iugoslaviei în anii 1990 a dus la apariția a 6 state mai mici: Slovenia, Croația, Republica Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina, Serbia și Muntenegru. Dintre acestea, Croația a fost cea mai avantajată, primind aproximativ 6.500 de kilometri de coastă din Marea Adriatică. Drept urmare, această zonă este vizitată în fiecare an de sute de mii de turiști, care sunt fascinați de plajele secrete, micuțele insule și orașele medievale pitorești.

Bosnia și Herțegovina, lăsată fără plajă de Croația

În timp ce Croația are aproximativ 6.500 de kilometri de plajă, Macedonia nu are nici un metru de ieșire la mare iar Bosnia și Herțegovina are în jur de 20 de kilometri de plajă. Aceasta este coridorul Neum și împarte frumos Croația în două.

În războiul turcesc de la sfârșitul secolului al XVII-lea, orașul-stat Dubrovnik s-a aliat cu Imperiul Otoman. Tratatul de la Karlowitz din 1699 a dat învingătorilor o mulțime de pământuri otomane din Balcani: Imperiul Habsburgic și Veneția. Liderilor orașului Dubrovnik le era frică de un atac venețian, astfel încât au cedat turcilor o porțiune de pământ pentru a realiza un zonă tampon cu Veneția. Acea decizie fatidică a făcut din Neum un teritoriu permanent al Bosniei și Herțegovinei.

După căderea Iugoslaviei, Croația a fost împărțită în două de cei aproximativ 20 de kilometri de plajă ai Bosniei și Herțegovinei. Pe de o parte regiunea Dubrovnik, iar în partea cealaltă Croația de Nord. Coridorul Neum, așa cum este numită această mică bucată de plajă a Bosniei și Herțegovinei, reprezintă cea mai scurtă coastă a unei națiuni din lume, chiar mai mică decât și cea a statului Monaco, potrivit cntraveler.com.

Turiștii trebuie să aibă pașaportul la ei

Dubrovnik este un oraș medieval cu frumoase cetăți fortificate care au apărut și în serialul Game of Thrones. Turiștii însă care se află în partea de nord și vor să viziteze această cetate trebuie să aibă la ei pașaportul, fiindcă vor trece din Croația în Bosnia și Herțegovina și abia apoi din nou în Croația, în orașul Dubrovnik.

Autoritățile croate au venit cu ideea de a realiza un pod de 2.400 de metri prin care să lege să lege restul țării de orașul Dubrovnik. Inițiativa a fost criticată de liderii Bosniei și Herțegovinei, care au fost de părere că va îngreuna traficul naval în zonă. Cu toate acestea, planul a fost pus în aplicare și podul cu patru benzi a devenit realitate.

Foto: Facebook.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Imnul și drapelul sunt două simboluri reprezentative pentru fiecare stat și țară în parte. Sau, nu. Puțini sunt cei care știu că există state care împart același imn. Ba mai mult, una... citește tot
Lasconi, președinte? Ce țări sunt conduse de femei? Italia, Grecia și Slovenia, cap de listă
Lasconi, președinte? Ce țări sunt conduse de femei? Italia, Grecia și Slovenia, cap de listă
Pentru prima dată după 1990, o femeie are șanse reale la postul de președinte al României. Elena Lasconi este creditată cu a 3-a șansă la funcția supremă după Mircea Geoană și Marcel... citește tot
Ce avem de învățat de la greci? De ce ei își susțin producătorii locali de alimente și nu acceptă supremația corporațiilor?
Ce avem de învățat de la greci? De ce ei își susțin producătorii locali de alimente și nu acceptă supremația corporațiilor?
Grecia cu întreg arhipelagul de insule care o formează reprezintă de ani buni una dintre destinațiile de top și pentru turiștii din România. Insula Creta ocupă un loc special în... citește tot