Care sunt cele mai noi țări din lume?

04.11.2022
Care sunt cele mai noi țări din lume?

O țară este definită ca o zonă care are independență politică și este administrată de un guvern propriu. Granițele sale sunt bine definite, iar suveranitatea ei nu este pusă la îndoială de nimeni. Organizația Națiunilor Unite recunoaște 195 de state în lume, iar 193 dintre ele sunt membre ONU. De la un deceniu la altul sau chiar mai des iau naștere noi țări.

Iată care sunt cele mai tinere state din lume:

1. Sudanul de Sud. Această țară africană a devenit independentă începând cu 9 iulie 2011. Denumită oficial Republica Sudanul de Sud, această națiune fără ieșire la mare, și-a câștigat independența față de Republica Sudan pe 9 iulie 2011, după câțiva ani de conflict între cele două țări. Aproximativ 98,83% din populația țării a votat pentru independența Sudanului de Sud într-un referendum organizat între 9 și 15 ianuarie 2011. Cu toate acestea, între cele două state există un adevărat război pentru a deține controlul asupra rezervelor de petrol din Sudanul de Sud.

2. Muntenegru. Această micuță țară din Balcani are o istorie tumultoasă. După prăbușirea Iugoslaviei, în anul 1991, s-a format statul numit Serbia și Muntenegru. În 2003, țara a devenit Uniunea de Stat a Serbiei și Muntenegrului. În cele din urmă, la 21 mai 2006, a avut loc un referendum, iar 55% dintre oameni au votat în favoarea independenței Muntenegrului. Drept urmare, la 3 iunie 2006 a apărut oficial noul stat.

Golful Kotor din Muntenegru.

3. Serbia. Această țară, fără ieșire la mare, este situată în Europa de Sud-Est. Serbia a devenit națiune independentă în 2006, după ruperea pașnică de Muntenegru. Serbia are o istorie bogată, iar începând din secolul al XVI-lea până la începutul secolului al XIX-lea, țara a făcut parte din Imperiul Otoman. La mijlocul secolului al XIX-lea, revoluția sârbă a dus la înființarea unui stat național și a primei monarhii constituționale din regiune. După Primul Război Mondial, Serbia s-a alăturat altor națiuni slave din sud și au fondat fostul Regat al Iugoslaviei.

4. Timorul de Est. Aceasta este o țară insulară care ocupă jumătatea de est a insulei Timor, insulele adiacente Atauro și Jaco și o exclavă numită Oecusse din Asia de Sud-Est. Pe 20 mai 2002, Timorul de Est a devenit un nou stat suveran după ce și-a câștigat independența față de Indonezia, potrivit worldatlas.com.

5. Palau. Această națiune insulară este situată în vestul Oceanului Pacific, făcând parte dintr-un grup mai mare de insule din Micronezia. Statul Palau a devenit oficial independent la 1 octombrie 1994. Zona a fost ocupată inițial de migranți din Asia de Sud-Est în urmă cu aproximativ 3.000 de ani.

Top 9 cele mai tinere țări din lume:

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot