Care sunt cele mai noi țări din lume?

04.11.2022
Care sunt cele mai noi țări din lume?

O țară este definită ca o zonă care are independență politică și este administrată de un guvern propriu. Granițele sale sunt bine definite, iar suveranitatea ei nu este pusă la îndoială de nimeni. Organizația Națiunilor Unite recunoaște 195 de state în lume, iar 193 dintre ele sunt membre ONU. De la un deceniu la altul sau chiar mai des iau naștere noi țări.

Iată care sunt cele mai tinere state din lume:

1. Sudanul de Sud. Această țară africană a devenit independentă începând cu 9 iulie 2011. Denumită oficial Republica Sudanul de Sud, această națiune fără ieșire la mare, și-a câștigat independența față de Republica Sudan pe 9 iulie 2011, după câțiva ani de conflict între cele două țări. Aproximativ 98,83% din populația țării a votat pentru independența Sudanului de Sud într-un referendum organizat între 9 și 15 ianuarie 2011. Cu toate acestea, între cele două state există un adevărat război pentru a deține controlul asupra rezervelor de petrol din Sudanul de Sud.

2. Muntenegru. Această micuță țară din Balcani are o istorie tumultoasă. După prăbușirea Iugoslaviei, în anul 1991, s-a format statul numit Serbia și Muntenegru. În 2003, țara a devenit Uniunea de Stat a Serbiei și Muntenegrului. În cele din urmă, la 21 mai 2006, a avut loc un referendum, iar 55% dintre oameni au votat în favoarea independenței Muntenegrului. Drept urmare, la 3 iunie 2006 a apărut oficial noul stat.

Golful Kotor din Muntenegru.

3. Serbia. Această țară, fără ieșire la mare, este situată în Europa de Sud-Est. Serbia a devenit națiune independentă în 2006, după ruperea pașnică de Muntenegru. Serbia are o istorie bogată, iar începând din secolul al XVI-lea până la începutul secolului al XIX-lea, țara a făcut parte din Imperiul Otoman. La mijlocul secolului al XIX-lea, revoluția sârbă a dus la înființarea unui stat național și a primei monarhii constituționale din regiune. După Primul Război Mondial, Serbia s-a alăturat altor națiuni slave din sud și au fondat fostul Regat al Iugoslaviei.

4. Timorul de Est. Aceasta este o țară insulară care ocupă jumătatea de est a insulei Timor, insulele adiacente Atauro și Jaco și o exclavă numită Oecusse din Asia de Sud-Est. Pe 20 mai 2002, Timorul de Est a devenit un nou stat suveran după ce și-a câștigat independența față de Indonezia, potrivit worldatlas.com.

5. Palau. Această națiune insulară este situată în vestul Oceanului Pacific, făcând parte dintr-un grup mai mare de insule din Micronezia. Statul Palau a devenit oficial independent la 1 octombrie 1994. Zona a fost ocupată inițial de migranți din Asia de Sud-Est în urmă cu aproximativ 3.000 de ani.

Top 9 cele mai tinere țări din lume:

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot