Care sunt cele mai noi țări din lume?

04.11.2022
Care sunt cele mai noi țări din lume?

O țară este definită ca o zonă care are independență politică și este administrată de un guvern propriu. Granițele sale sunt bine definite, iar suveranitatea ei nu este pusă la îndoială de nimeni. Organizația Națiunilor Unite recunoaște 195 de state în lume, iar 193 dintre ele sunt membre ONU. De la un deceniu la altul sau chiar mai des iau naștere noi țări.

Iată care sunt cele mai tinere state din lume:

1. Sudanul de Sud. Această țară africană a devenit independentă începând cu 9 iulie 2011. Denumită oficial Republica Sudanul de Sud, această națiune fără ieșire la mare, și-a câștigat independența față de Republica Sudan pe 9 iulie 2011, după câțiva ani de conflict între cele două țări. Aproximativ 98,83% din populația țării a votat pentru independența Sudanului de Sud într-un referendum organizat între 9 și 15 ianuarie 2011. Cu toate acestea, între cele două state există un adevărat război pentru a deține controlul asupra rezervelor de petrol din Sudanul de Sud.

2. Muntenegru. Această micuță țară din Balcani are o istorie tumultoasă. După prăbușirea Iugoslaviei, în anul 1991, s-a format statul numit Serbia și Muntenegru. În 2003, țara a devenit Uniunea de Stat a Serbiei și Muntenegrului. În cele din urmă, la 21 mai 2006, a avut loc un referendum, iar 55% dintre oameni au votat în favoarea independenței Muntenegrului. Drept urmare, la 3 iunie 2006 a apărut oficial noul stat.

Golful Kotor din Muntenegru.

3. Serbia. Această țară, fără ieșire la mare, este situată în Europa de Sud-Est. Serbia a devenit națiune independentă în 2006, după ruperea pașnică de Muntenegru. Serbia are o istorie bogată, iar începând din secolul al XVI-lea până la începutul secolului al XIX-lea, țara a făcut parte din Imperiul Otoman. La mijlocul secolului al XIX-lea, revoluția sârbă a dus la înființarea unui stat național și a primei monarhii constituționale din regiune. După Primul Război Mondial, Serbia s-a alăturat altor națiuni slave din sud și au fondat fostul Regat al Iugoslaviei.

4. Timorul de Est. Aceasta este o țară insulară care ocupă jumătatea de est a insulei Timor, insulele adiacente Atauro și Jaco și o exclavă numită Oecusse din Asia de Sud-Est. Pe 20 mai 2002, Timorul de Est a devenit un nou stat suveran după ce și-a câștigat independența față de Indonezia, potrivit worldatlas.com.

5. Palau. Această națiune insulară este situată în vestul Oceanului Pacific, făcând parte dintr-un grup mai mare de insule din Micronezia. Statul Palau a devenit oficial independent la 1 octombrie 1994. Zona a fost ocupată inițial de migranți din Asia de Sud-Est în urmă cu aproximativ 3.000 de ani.

Top 9 cele mai tinere țări din lume:

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
În urmă cu câteva zile, Diana Șoșoacă a atras atenția Europei după ce a făcut un scandal monstru în Parlamentuul European. Reprezentanta României a fost dată afară, joi, din plenul... citește tot