Care sunt animalele naționale ale statelor din Europa? Ce animal național are țara noastră?

12.08.2022
Care sunt animalele naționale ale statelor din Europa? Ce animal național are țara noastră?

Europa este un continent divers în care se regăsesc 44 de țări, cu peste 745 milioane de locuitori. Cea mai mare țară din punct de vedere al suprafaței este Rusia, iar la polul opus regăsim Vatican, enclavă situată în mijlocul orașului Roma din Italia.

De-a lungul istoriei, aspirațiile anumitor țări au împins culturile spre dezvoltare economică, socială și teritorială. Expansiunea Imperiului Roman a dus porțile imperiului până în Asia. Pentru a-și motiva armatele, de-a lungul vremii, mulți dintre conducători au luat decizia ca simbolurile de pe steaguri să fie reprezentată de către animale. Simbolul fostului Imperiu Roman este acvila, iar în prezent animalul național al Italiei este lupul. Totuși, care sunt animalele naționale ale unora dintre cele mai importante state din Europa?

Care sunt animalele naționale ale statelor din Europa?

animalele naționale

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au încercat să se asocieze cu diferite animale. Simbolurile erau folosile în special în triburi, imperii sau conflicte. Majoritatea simbolurilor naționale sunt reprezentate de animale puternice, precum ursul, leul sau lupul. În timp ce aproape fiecare stat are unul sau mai multe animale naționale, sunt și țări care nu și-au ales niciun animal. Acestea din urmă sunt: Bosnia, Elveția, Slovacia, Ucraina, Vatican și San Marino. Statele din partea nordică a Europei au mai mult de un simbol, precum Olanda, Finlanda sau Marea Britanie. De exemplu, ultimele două au un număr total de 5 animale naționale.

Leul
Contrar așteptărilor, leul este una dintre cele mai populare animale naționale. „Regele junglei” reprezintă mândrie și transmite putere și onoare. Leul nu trăiește în mediul natural al Europei, însă este adoptat ca animal național din punct de vedere istoric, reprezentând un trecut glorios. Belgia, Bulgaria, Cehia, Luxemburg, Muntenegru, Olanda, Macedonia, Norvegia și Marea Britanie au ca animal național leul.

Vulturul
Vulturul reprezintă putere, regalitate și ferocitate. Considerat adesea ca fiind regele păsărilor, acesta nu are un prădător natural și nu este greu de imaginat de ce vulturii sunt simbolul multor țări. Oamenii au privit dintotdeauna vulturul ca fiind o întruchipare a măreției. În Europa, 7 țări consideră vulturul ca fiind animalul național. Acestea sunt Albania, Austria, Germania, Muntenegru, Polonia, Rusia și Serbia.

Lupul și Ursul
Lupul și ursul sunt animale dominante în mediul lor natural. Acestea se pot găsi în majoritatea pădurilor din Europa. Lupul este simbolul național pentru Estonia, Italia, Portugalia și Serbia. Lupul ca simbol al Italiei provine de la legenda gemenilor Romulus și Remus care au fondat cetatea eternă a Romei. Ursul este simbolul Finlandei și al Rusiei. În mitologia fino-ugrică, ursul este considerat ca un animal temut și onorabil, finlandezii considerandu-l adesea ca fiind „regele pădurii”.

Care este animalul național al României?

Simbolul național al României este linxul. Acesta este un animal din familia felinelor care trăiește în pădurile națioaale. Se estimează că în România trăiesc aproximativ 1.500 de exemplare, adică peste 15% din populația totală a speciei din Europa. Din numărul total al țărilor din Europa, 11 țări au ca animal național creaturi mitice, precum dragonul sau unicornul.

Foto: Depositphotos.com & Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Imnul și drapelul sunt două simboluri reprezentative pentru fiecare stat și țară în parte. Sau, nu. Puțini sunt cei care știu că există state care împart același imn. Ba mai mult, una... citește tot
Lasconi, președinte? Ce țări sunt conduse de femei? Italia, Grecia și Slovenia, cap de listă
Lasconi, președinte? Ce țări sunt conduse de femei? Italia, Grecia și Slovenia, cap de listă
Pentru prima dată după 1990, o femeie are șanse reale la postul de președinte al României. Elena Lasconi este creditată cu a 3-a șansă la funcția supremă după Mircea Geoană și Marcel... citește tot
Ce avem de învățat de la greci? De ce ei își susțin producătorii locali de alimente și nu acceptă supremația corporațiilor?
Ce avem de învățat de la greci? De ce ei își susțin producătorii locali de alimente și nu acceptă supremația corporațiilor?
Grecia cu întreg arhipelagul de insule care o formează reprezintă de ani buni una dintre destinațiile de top și pentru turiștii din România. Insula Creta ocupă un loc special în... citește tot