Care sunt animalele naționale ale statelor din Europa? Ce animal național are țara noastră?

12.08.2022
Care sunt animalele naționale ale statelor din Europa? Ce animal național are țara noastră?

Europa este un continent divers în care se regăsesc 44 de țări, cu peste 745 milioane de locuitori. Cea mai mare țară din punct de vedere al suprafaței este Rusia, iar la polul opus regăsim Vatican, enclavă situată în mijlocul orașului Roma din Italia.

De-a lungul istoriei, aspirațiile anumitor țări au împins culturile spre dezvoltare economică, socială și teritorială. Expansiunea Imperiului Roman a dus porțile imperiului până în Asia. Pentru a-și motiva armatele, de-a lungul vremii, mulți dintre conducători au luat decizia ca simbolurile de pe steaguri să fie reprezentată de către animale. Simbolul fostului Imperiu Roman este acvila, iar în prezent animalul național al Italiei este lupul. Totuși, care sunt animalele naționale ale unora dintre cele mai importante state din Europa?

Care sunt animalele naționale ale statelor din Europa?

animalele naționale

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au încercat să se asocieze cu diferite animale. Simbolurile erau folosile în special în triburi, imperii sau conflicte. Majoritatea simbolurilor naționale sunt reprezentate de animale puternice, precum ursul, leul sau lupul. În timp ce aproape fiecare stat are unul sau mai multe animale naționale, sunt și țări care nu și-au ales niciun animal. Acestea din urmă sunt: Bosnia, Elveția, Slovacia, Ucraina, Vatican și San Marino. Statele din partea nordică a Europei au mai mult de un simbol, precum Olanda, Finlanda sau Marea Britanie. De exemplu, ultimele două au un număr total de 5 animale naționale.

Leul
Contrar așteptărilor, leul este una dintre cele mai populare animale naționale. „Regele junglei” reprezintă mândrie și transmite putere și onoare. Leul nu trăiește în mediul natural al Europei, însă este adoptat ca animal național din punct de vedere istoric, reprezentând un trecut glorios. Belgia, Bulgaria, Cehia, Luxemburg, Muntenegru, Olanda, Macedonia, Norvegia și Marea Britanie au ca animal național leul.

Vulturul
Vulturul reprezintă putere, regalitate și ferocitate. Considerat adesea ca fiind regele păsărilor, acesta nu are un prădător natural și nu este greu de imaginat de ce vulturii sunt simbolul multor țări. Oamenii au privit dintotdeauna vulturul ca fiind o întruchipare a măreției. În Europa, 7 țări consideră vulturul ca fiind animalul național. Acestea sunt Albania, Austria, Germania, Muntenegru, Polonia, Rusia și Serbia.

Lupul și Ursul
Lupul și ursul sunt animale dominante în mediul lor natural. Acestea se pot găsi în majoritatea pădurilor din Europa. Lupul este simbolul național pentru Estonia, Italia, Portugalia și Serbia. Lupul ca simbol al Italiei provine de la legenda gemenilor Romulus și Remus care au fondat cetatea eternă a Romei. Ursul este simbolul Finlandei și al Rusiei. În mitologia fino-ugrică, ursul este considerat ca un animal temut și onorabil, finlandezii considerandu-l adesea ca fiind „regele pădurii”.

Care este animalul național al României?

Simbolul național al României este linxul. Acesta este un animal din familia felinelor care trăiește în pădurile națioaale. Se estimează că în România trăiesc aproximativ 1.500 de exemplare, adică peste 15% din populația totală a speciei din Europa. Din numărul total al țărilor din Europa, 11 țări au ca animal național creaturi mitice, precum dragonul sau unicornul.

Foto: Depositphotos.com & Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 1 septembrie este cea de-a 244-a a calendarului gregorian și a 245-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Procesul globalizării a adus în viața oamenilor schimbări pe care le resimțim și astăzi. Internetul este probabil cel mai important aspect al dezvoltării globalizării. Acesta reușește să... citește tot
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
Nicolae și Elena Ceaușescu au condus România după bunul plac. Cei doi aveau cunoștințe minime, spre deloc, în aproape orice domeniu, însă cu toate acestea au modelat țara după voința lor.... citește tot
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Omenirea este într-o continuă dezvoltare și schimbare. Grija pentru mediul natural și sănătatea umană a schimbat complet lumea în ultima perioadă. Industria auto s-a modificat mult în... citește tot