Ziua în care populația României s-a dublat! Cum a reușit țara acest lucru?

17.05.2018
Ziua în care populația României s-a dublat! Cum a reușit țara acest lucru?

Pe 1 decembrie 2018, românii de pretutindeni vor sărbători 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia. Ziua aceea va rămâne în istoria balcanilor ca fiind data la care după alipirea tuturor teritoriilor românești, populația țării a crescut de la 7,2 milioane de locuitori la 14,6 milioane.

La data de 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, s-a realizat în mod oficial unirea Transilvaniei, Banatului, Maramureșului și Crișanei cu țara mamă România. Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a fost convocată de către Marele Sfat Național Român, prin Consiliul Național Român Central de la Arad, la care au participat 1228 de deputați. Acolo s-a votat Rezoluția de la Alba Iulia, prin care se pecetluia Unirea Transilvaniei cu Regatul Român. Peste 100.000 de oameni din toate colțurile României au fost prezenți la Alba Iulia pentru a sărbători Unirea. Cei mai înstăriți dintre ei au venit cu trăsura, alții pe jos.

De ce țara noastră se cheamă România? Cine a folosit numele pentru prima dată?

Ce a însemnat alipirea acestor teritorii din punct de vedere al demografiei? Populația țării a crescut de la 7,2 milioane de locuitori la 14,6 milioane. Suprafața țării noastre a avut extinderea teritorială maximă din istoria sa, 295.641 km2.

În vara anului 1940, în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, România a pierdut Bucovina de Nord, Ținutul Herței și Basarabia, Transilvania de Nord și Dobrogea de Sud. Astăzi, suprafața României este 238.397 km2.

Romania

Ce s-a întâmplat cu aparatul foto care a imortalizat Marea Unire?

Fotografiile care surprind atmosfera Marii Adunări Naționale de la 1 decembrie 1918 au fost realizate de Samoilă Mârza, cu un aparat de fotografiat cu burduf. Acesta are o poveste aparte întrucât a fost achiziționat din banii obținuți în urma vânzării unei perechi de boi. Samoilă Mârza a realizat mai mult de 5 fotografii din momentul unirii istorice a Transilvaniei, Banatului, Maramuresului și Crișanei cu România. 

Aparat

 

De ce moneda românească se numește „leu”? De unde vine denumirea de „leu”?

Foto: alba24.ro & adevarul.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot