„Vis-a-vis” sau „vizavi”? Cum este corect?

20.06.2022
„Vis-a-vis” sau „vizavi”? Cum este corect?

Limba română este una dintre cele mai grele limbi din lume. Aceasta este foarte dificil de învățat, în special, din cauza gramaticii care este foarte complexă. Sunt cazuri în care chiar vorbitori nativi de limba română au probleme cu unele cuvinte, cum este cazul termenului „vis-a-vis” sau „vizavi”. Care variantă este corectă?

Cum se spune „vis-a-vis” sau „vizavi”?

Limba română s-a îmbogățit, acum ceva vreme, cu un termen împrumutat din franceză: „vis-à-vis”. Forma a fost preluată fără accentul pe a și a devenit, ulterior, „vizavi”. Lingviștii au considerat că este nevoie de un sinonim pentru sintagma „față în față”.

Așadar, potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, forma corectă este „vizavi” și are două explicații: 1. Persoană care se găsește în fața cuiva la o masă, la un bal etc. 2. Față de…, în raport cu…, în comparație cu….

De foarte multe ori când, un cuvânt este preluat dintr-o altă limbă există tendința de a se păstra grafia originală. Cu toate acestea, mulți termeni au fost adaptați limbii române. De exemplu, „monser”, „vizavi”, „schi” sau „mersi”, se scriu și se pronunță la fel. Astfel că, în aceste situații, nu a fost utilizată grafia limbii de proveniență, adică „mon cher” (fr.), „vis-à-vis” (fr.), „ski” (fr.) ori „merci” (fr).

Cuvinte pe care mulți le pronunță greșit

Gramatica limbii române dă deseori bătăi de cap unora, iar pronunția anumitor cuvinte sau expresii este uneori greșită. Tocmai de aceea, pentru a evita confuzia, site-ul shtiu.ro enumeră o serie de cuvinte a căror pronunție este uneori eronată:

Repercursiune – forma corectă a substantivului este „repercusiune”;

Ţigare – forma corectă a substantivului este „ţigară”;

Vroiam – forma corectă a verbului este „voiam”;

Deasemeni – forma corectă este „de asemenea”;

Ierbicid – forma corectă este „erbicid”;

Eclere – forma de plural a substantivului este „ecleruri”;

Va cade – forma corectă a verbului este “va cădea”;

Monstră – forma corectă a substantivului este “mostră”;

Maxim – forma corectă este „maximum”;

Așează – forma corectă este „așază”;

Chibrite – forma corectă este „chibrituri”;

Servici – forma corectă a cuvântului este „serviciu”;

Doisprezece – forma corectă este „douăsprezece”; (atunci când ne referim la ora pe care o indică ceasul)

Ultimile – forma corectă este „ultimele”;

Topogan – forma corectă a substantivului este „tobogan”;

Ouălelor – forma corectă este „ouălor”;

Dragele mele – formularea corectă este “dragile mele”;

Nu fii rău. Forma corectă este “nu fi rău”.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot