Unde se află Palestina? Este Palestina țară?

09.10.2023
Unde se află Palestina? Este Palestina țară?

Pe Terra există mai multe regiuni separatiste care nu sunt recunoscute oficial. Fie că vorbim de zone precum Țara Bascilor, Catalunia, Abhazia, Osetia sau Palestina, interesele politice, sociale și economice au fost mereu motive centrale pentru nerecunoaștere. Cea mai interesantă astfel regiune este Palestina. Unde se află Palestina?

Unde se află Palestina? De ce nu este recunoscută oficial?

Palestina
Auzim foarte des printre rudele mai în vârstă despre Palestina și conflictul care a adus în România mulți oameni de religie musulmană. Astăzi, cei tineri aud de Palestina la știri, mai ales atunci când sunt conflicte militare. La prima vedere, dacă ne uităm pe harta geografică, nu găsim niciun stat sau regiune care să se numească Palestina. Aceasta există, dar nu oficial recunoscută de către autoritățile internaționale.

Statul Palestina este un stat independent din anul 1988. Suveranitatea de jure a statului este recunoscută de ONU. De facto, Autoritatea Națională Palestiniană își exercită atribuțiile asupra unei părți din interiorul Israelului. Această țară cuprinde regiuni precum Fâșia Gaza, Ierusalimul de Est și Cisiordania.

Potrivit datelor din 2014, peste 93% dintre cetățenii acestei regiuni sunt musulmani, 5% sunt creștini, iar 1% dintre ei sunt druzi și samariteni.

Din păcate, statul palestinian se află într-un conflict direct deschis cu Israelul. De cele mai multe ori, ambele tabere aleg să recurgă la acțiuni militare, în care populația și turiștii au de suferit. Cu toate că nu este oficial un stat de facto, peste 100 de țări recunosc Palestina ca stat independent. Printre acestea putem număra Egipt, Rusia, Emiratele Arabe Unite, Turcia, România, Bulgaria, Polonia, China sau Cehia.

Ce regiuni nu sunt recunoscute de ONU?

Organizația Națiunilor Unite este cel mai mare organism internațional de recunoaștere a drepturilor țărilor. Acesta a recunoscut de-a lungul timpului mai multe regiuni, care între timp au devenit țări.

Haideți totuși să vedem ce regiuni nu sunt recunoscute de ONU din multiple motive:

Foto: Depositphotos.com

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot