Unde se află Palestina? Este Palestina țară?

09.10.2023
Unde se află Palestina? Este Palestina țară?

Pe Terra există mai multe regiuni separatiste care nu sunt recunoscute oficial. Fie că vorbim de zone precum Țara Bascilor, Catalunia, Abhazia, Osetia sau Palestina, interesele politice, sociale și economice au fost mereu motive centrale pentru nerecunoaștere. Cea mai interesantă astfel regiune este Palestina. Unde se află Palestina?

Unde se află Palestina? De ce nu este recunoscută oficial?

Palestina
Auzim foarte des printre rudele mai în vârstă despre Palestina și conflictul care a adus în România mulți oameni de religie musulmană. Astăzi, cei tineri aud de Palestina la știri, mai ales atunci când sunt conflicte militare. La prima vedere, dacă ne uităm pe harta geografică, nu găsim niciun stat sau regiune care să se numească Palestina. Aceasta există, dar nu oficial recunoscută de către autoritățile internaționale.

Statul Palestina este un stat independent din anul 1988. Suveranitatea de jure a statului este recunoscută de ONU. De facto, Autoritatea Națională Palestiniană își exercită atribuțiile asupra unei părți din interiorul Israelului. Această țară cuprinde regiuni precum Fâșia Gaza, Ierusalimul de Est și Cisiordania.

Potrivit datelor din 2014, peste 93% dintre cetățenii acestei regiuni sunt musulmani, 5% sunt creștini, iar 1% dintre ei sunt druzi și samariteni.

Din păcate, statul palestinian se află într-un conflict direct deschis cu Israelul. De cele mai multe ori, ambele tabere aleg să recurgă la acțiuni militare, în care populația și turiștii au de suferit. Cu toate că nu este oficial un stat de facto, peste 100 de țări recunosc Palestina ca stat independent. Printre acestea putem număra Egipt, Rusia, Emiratele Arabe Unite, Turcia, România, Bulgaria, Polonia, China sau Cehia.

Ce regiuni nu sunt recunoscute de ONU?

Organizația Națiunilor Unite este cel mai mare organism internațional de recunoaștere a drepturilor țărilor. Acesta a recunoscut de-a lungul timpului mai multe regiuni, care între timp au devenit țări.

Haideți totuși să vedem ce regiuni nu sunt recunoscute de ONU din multiple motive:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot