50 de curiozități despre Palestina

10.10.2023
50 de curiozități despre Palestina

Palestina este o regiune situată în Orientul Mijlociu, care a fost istoric locuită de diferite popoare și culturi, de-a lungul mileniilor. Termenul „Palestina” poate avea mai multe sensuri în funcție de contextul istoric și politic. Regiunea este una plină de tensiuni politice și sociale unde atacurile armate sunt la ordinea zilei.

Lucruri mai puțin știute despre Palestina

Palestina este situată în partea de vest a Orientului Mijlociu și se învecinează cu Israel, Iordania și Egipt.

Numele „Palestina” are origini antice și provine din numele „Filastīn”, o regiune care exista în această zonă în antichitate.

Fâșia Gaza și Cisiordania sunt cele două principale teritorii palestiniene.

Orașul Ierusalim este unul dintre cele mai sfinte locuri din lume pentru trei religii majore: iudaism, creștinism și islam.

Marea Moartă, situată în Cisiordania, este cea mai sărată masă de apă din lume, ceea ce permite oamenilor să plutească ușor.

Limba oficială în Palestina este arabă.

Cultura palestiniană este bogată și se exprimă prin artă, muzică, dansuri tradiționale și gastronomie.

Muzica tradițională palestiniană folosește instrumente precum oud-ul și tabla.

Un dans tradițional palestinian popular se numește „dabke,” care se execută în grupuri și implică ritmuri rapide și pași sincronizați.

Gastronomia palestiniană include mâncăruri precum falafel, hummus, maqluba (un fel de mâncare cu orez și carne), și baclava (un desert cu miere și nuci).

Palestina are o istorie îndelungată de producție de ceramică și țesături, care au fost realizate tradițional manual.

Una dintre atracțiile turistice importante din Palestina este Biserica Nașterii din Betleem, unde se crede că s-a născut Iisus Hristos.

Zidul Plângerii din Ierusalim este un important loc de rugăciune pentru evrei.

Exista numeroase situri arheologice în Palestina, care atestă istoria îndelungată a regiunii, inclusiv orașul antic Ierihon.

Palestina a fost sub dominație otomană timp de secole, până la căderea Imperiului Otoman în Primul Război Mondial.

În timpul mandatului britanic asupra Palestinei (1920-1948), au avut loc conflicte etnice și politice, care au culminat cu proclamarea independenței Israelului, în 1948, și războiul care a urmat.

Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP) a fost înființată în 1964 pentru a reprezenta interesele palestinienilor și a lupta pentru autodeterminare.

Fâșia Gaza a fost sub control egiptean până în 1967, când a fost ocupată de Israel în timpul Războiului de Șase Zile.

Cisiordania a fost ocupată de Israel în același război și a rămas sub control israelian până în prezent, cu excepția unor zone care sunt guvernate de Autoritatea Palestiniană.

Hamas, o organizație palestiniană cu orientare islamică, controlează Fâșia Gaza, în timp ce Autoritatea Palestiniană, condusă de Fatah, guvernează Cisiordania.

În Palestina există numeroase situri religioase importante pentru creștini, inclusiv Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Conflictul israelo-palestinian este unul dintre cele mai lungi și mai complexe conflicte din lume, care a generat multe tensiuni regionale și internaționale.

Ocupația israeliană din Cisiordania a dus la construcția de așezări evreiești în teritoriile palestiniene, ceea ce a fost o sursă majoră de tensiuni.

Zidul de separare sau „Zidul Apartheidului” din Cisiordania a fost construit de Israel pentru a separa așezările evreiești de teritoriile palestiniene, dar a fost controversat și criticat pe scară largă.

În Fâșia Gaza există o problemă umanitară gravă din cauza blocadei israeliene și a conflictelor constante.

În timpul Crizei refugiaților palestinieni din 1948, sute de mii de palestinieni au devenit refugiați și au fost împrăștiați în țările vecine.

UNRWA (Agenția Națiunilor Unite pentru Ajutor și Lucrări de Reabilitare a Refugiaților Palestineni) oferă asistență umanitară și educație pentru milioane de refugiați palestinieni.

Al Nakba (Catastrofa) este termenul folosit de palestinieni pentru a descrie exodul din 1948 și pierderea pământului și a caselor proprii.

Istoricul oraș palestinian Jaffa este cunoscut pentru portul său și pentru producția de citrice.

Mâncărurile palestiniene includ o varietate de legume, carne de miel și de pui, precum și iahnie (fasole fiartă) și shaorma.

Un desert palestinian tradițional este „knafeh,” care este făcut din brânză și fidea, și este îndulcit cu sirop de zahăr.

Limba palestiniană, cunoscută sub numele de „arabă palestiniană,” are caracteristici distincte și regionalisme specifice.

Palestina a fost locul unor proteste și mișcări populare semnificative, cum ar fi Prima Intifadă din 1987-1993 și A Doua Intifadă din 2000-2005.

Marșul Întoarcerii este o mișcare de protest în masă organizată în Fâșia Gaza pentru a cere dreptul refugiaților palestinieni de a se întoarce pe pământurile lor.

Monumentul lui Yasser Arafat din Ramallah este un loc important de pelerinaj pentru palestinieni.

Muntele Nablus din Cisiordania este cunoscut pentru culturile sale de măslini și pentru producția de ulei de măsline.

În Cisiordania, orașul Hebron are o istorie îndelungată și este considerat un loc sfânt pentru evrei, creștini și musulmani.

Cele mai vechi orașe ale Palestinei, Jericho și Bethlehem, au o istorie îndelungată și sunt menționate în Biblie.

Orașul Ierihon din Palestina este situat în valea Iordanului și este unul dintre cele mai vechi orașe locuite continuu din lume.

Prima Universitate Arabă din Palestina, Birzeit University, a fost înființată în Cisiordania în 1924.

Palestina este cunoscută pentru arta sa contemporană și pentru artiști precum Mona Hatoum și Emily Jacir, care au câștigat recunoaștere internațională.

În Cisiordania, există numeroase parcuri naturale și rezervații, care sunt locuri ideale pentru drumeții și pentru explorarea naturii.

În Fâșia Gaza, se desfășoară anual Festivalul de Film de la Gaza, care aduce laolaltă cinefili din întreaga lume.

Luptătorii palestinieni celebri, cum ar fi Leila Khaled și George Habash, au jucat roluri cheie în mișcarea palestiniană pentru eliberare națională.

Tradiția orală palestiniană este bogată, cu povești și mituri care au fost transmise din generație în generație.

Muntele Gerizim din Cisiordania are o semnificație religioasă importantă pentru samariteni și pentru iudei.

Palestina este o regiune cu o diversitate geografică, culturală și istorică remarcabilă, care continuă să fie un centru de interes pentru întreaga lume.

Palestina nu este un teritoriu unitar cu granițe naturale. Țara este delimitată spre vest de țărmul mării Mediterane, spre răsărit, de valea Iordanului și Marea Moartă și spre sud-vest de peninsula Sinai.

Începând cu decembrie 1988, Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP) a proclamat statul Palestina și a obținut recunoașterea internațională treptată a acestei entități. În acest sens, Palestina este considerată o entitate statală, cu sediul în Cisiordania și Fâșia Gaza.

În urma Acordurilor de la Oslo din 1993, a fost creată Autoritatea Palestiniană, care administrează anumite părți din Cisiordania și Fâșia Gaza. În acest context, termenul „Palestina” poate fi utilizat pentru a se referi la aceste teritorii.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot