Ce este o enclava. De ce Fâșia Gaza e numită enclavă? Ce alte enclave există în lume?

13.11.2023
Ce este o enclava. De ce Fâșia Gaza e numită enclavă? Ce alte enclave există în lume?

De la debutul conflictului dintre Israel și Palestina se vorbește tot mai mult despre fâșia Gaza ca fiind o enclavă. Dar, ce este, de fapt o enclavă și câte alte enclave există în lume?

Conform definiției, o enclavă este un teritoriu de mici dimensiuni având o populație puțin numeroasă, aflat în apropierea graniței dintre două state, în interiorul unuia, dar aparținând celuilalt. Dar, la fel de bine, o enclavă poate însemna și un stat care nu are ieșire la mare. Enclavele au fost un fenomen relativ răspândit în geografia politică a Europei medievale și chiar moderne.

De ce Fâșia Gaza e numită enclavă?

Fâșia Gaza (360 km² ) este adeseori numită enclavă în mod justificat întrucât se află în apropierea graniței dintre două state (Israel și Egipt), în interiorul unuia (Israel). Totuși, Gaza nu este un stat care și-a câștigat independența. Cu alte cuvinte, Gaza este o enclavă unde gruparea teroristă Hamas conduce.

Unde se află Fâșia Gaza?

La o mică aruncare cu ochiul pe harta Israelului de astăzi, putem observa foarte ușor cum teritoriul este dezbinat. Proclamat stat independent în 1948, Israel continuă să se afle într-un conflict continuu cu regiunea proclamată Palestina. Pe de-o parte, palestinienii consideră că li s-a făcut o nedreptate, nefiind un stat autonom, pe de altă parte, autoritățile din Israel trebuie să își apere granițele și populația, ferindu-se de orice atac.

Regiunea este una cunoscută pentru conflictele care au loc frecvent, ambele tabere pornind focul din varii motive. În aceeași hartă se poate vedea la malul mării un teritoriu care se numește Fâșia Gaza. Aceasta este o parte care aparține Palestinei istorice, fiind una dintre componentele care stă la baza conflictului dintre cele două state.

Numele ei provine de la Gaza, orașul principal. Cuprinde mai multe localități urbane și tabere de refugiați palestinieni, care din 1948 reprezintă unul dintre teritoriile cu cea mai mare densitate de populație din lume. În cei peste 350 kilometri pătrați, locuiesc puțin peste 1 milion de oameni. În anul 1987, a izbucnit una dintre cele mai importante revoluții, denumită Intifada, în care populația s-a revoltat împotriva ocupației israeliene.

În urma acordurilor de la Oslo semnat în anul 1993, partea israeliană și cea palestiniană au semnat un acord comun care recunoștea autonomia internă în Gaza. Frecvent au loc conflicte militare între armata Israelului și cea din Palestina.

Care sunt singurele ţări din lume complet înconjurate de un singur stat?

În prezent în lume există doar trei state-enclave, două în Europa și una în Africa: Lesotho, San Marino și Vatican, ultimele două fiind microstate (state independente cu o populație foarte mică sau o suprafață terestră redusă).

Lesotho (30,355 km²) este situat în sudul „Continentului Negru” și este complet înconjurat de Africa de Sud. Vaticanul (44 ha) şi San Marino (61.2 km²) se află pe teritoriul Italiei și ambele sunt înconjurate de granițele cu Italia. San Marino se revendică drept cel mai vechi stat suveran existent, precum și cea mai veche republică constituțională. Republica San Marino a fost fondată pe data de 3 septembrie în anul 301.

Regiuni autonome enclave

Există și regiuni autonome enclave. Astfel, o enclavă în cadrul Azerbaidjanului este regiunea autonomă Nagorno Karabah. Trei regiuni autonome ale Federației Ruse sunt, de asemenea, enclave: Adîgheia, Ordînsk-Bureatia și Aghinsk-Bureatia.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot