Trei rețete de mâncăruri specifice sezonului estival

08.06.2021
Trei rețete de mâncăruri specifice sezonului estival

Acum, că vara începe să-și intre în drepturi, majoritatea dintre noi ne gândim deja la vacanță, distracție și relaxare, motiv pentru care, oarecum firesc, timpul dedicat gătitului se va reduce considerabil.

Pentru cei cărora nu le place să petreacă foarte mult timp în bucătărie în această perioadă, mai ales din pricina temperaturilor, shtiu.ro le propune câteva rețete de mâncăruri de sezon pe cât de ușor de preparat, pe atât de gustoase și pline de savoare.

Trei rețete de mâncăruri specifice sezonului estival

1. FILE DE SOMON SUB CRUSTĂ DE PIPER (timp de preparare: 20 de minute)

Ingrediente:
– două fileuri de somon;
– un morcov;
– un ardei gras roșu;
– un ardei gras galben;
– un dovlecel mic;
– un bulb mic de fenicul;
– frunzele de la o ceapă verde;
– două linguri ulei;
– două linguri boabe de piper colorat;
– suc de lămâie.

Mod de preparare:
Legumele se spală, se curăță și se taie fâșii. Boabele de piper se zdrobesc și se pun într-un castron. Peștele se spală bine, se stropește cu zeamă de lămâie și se tăvălește prin boabele de piper zdrobite.

Într-o tigaie se încinge uleiul și se prăjește peștele câte trei minute pe fiecare parte. Legumele se așează pe două farfurii, iar deasupra se așează fileurile de somon.

2. TOCĂNIȚĂ DE PLEUROTUS CU NĂUT (timp de preparare: 30 de minute)

Ingrediente:
– un kilogram ciuperci proaspete (pleurotus);
– o ceapă mare uscată;
– un morcov;
– o căpățână de usturoi;
– o conservă de roșii cuburi;
– sare;
– chilli;
– ulei de măsline;
– o lingură pastă de tomate;
– o cană de năut fiert;
– 3-4 fire de mărar.

Mod de preparare:

Ciupercile se spală și se curăță bine și se taie grosier. Apoi se curăță și se spală legumele, ceapa se taie cuburi, morcovul se dă pe răzătoare, iar usturoiul se zdrobește și apoi se toacă mărunt.

Se pune la încins într-o tigaie 2-3 linguri de ulei de măsline după care se pun la călit legumele tocate împreună cu un praf de sare și unul de chilli.

Se lasă legumele să se rumenească, după care se răstoarnă peste acestea ciupercile și se lasă la foc iute. Apoi se pun roșiile tocate, pasta de bulion și puțină apă.

Se adaugă năutul și mărarul și se lasă pe foc cât să scadă un pic și să se contopească aromele. În sfârșit, se oprește focul, se presară praf de chilli, se acoperă cu un capac și se lasă astfel până în momentul servirii.

3. SALATĂ CU SPARANGHEL ȘI OU (timp de preparare: 30 de minute)

Ingrediente (pentru trei persoane):
– 12 tije de sparanghel verde;
– o lingură de ulei;
– un dovlecel feliat;
– trei ouă fierte tari și tăiate sferturi;
– o salată verde, spălată, uscată și desfăcută în foi;
– 15 roșioare cherry, tăiate în jumătăți;
– 150 grame brânză feta, fărâmițată grosier.

Pentru dressing se folosesc:
– două lingurițe de muștar dijon;
– două linguri de ulei;
– o lingură de oțet din vin;
– o eșalotă tocată mărunt.

Într-o tigaie se perpelesc în puțin ulei, preț de 3-4 minute, sparanghelul și dovlecelul feliat. Pe un pat de salată se repartizează uniform legumele coapte, jumătățile de roșii cherry, sferturile de ou și brânza feta.

Totul se asezonează cu un dressing format din amestecarea uleiului cu mștarul până la omogenizare, apoi se adaugă oțetul, eșalota tocată, sare și piper după gust. Punem la rece cca 10 minute după care salata este numai bună de servit.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot