Țar în Rusia. De ce regii ruși au fost numiți țari?

13.06.2022
Țar în Rusia. De ce regii ruși au fost numiți țari?

Cuvântul țar este derivat din titlul latin pentru împărații romani, Caesar. Apare în slavona veche de est în secolul al XI-lea. În Rusia, împăratul bizantin a fost numit „țar”. De asemenea, a fost folosit pentru a face referire la regii biblici și antici.

Cu toate acestea, rușii nu i-au numit pe monarhii străini țari. Ei au fost denumiți, în consecință, ca regi, regine, împărați, șeici, maharajași și altele asemenea termene. Conducătorii ruși au adoptat și titlul de „împărat” în 1721 (primul împărat a fost Petru cel Mare), dar ei au continuat să fie denumiți țari.

Marele Prinț al Rusiei, Ivan cel Mare (1440-1505), s-a autointitulat „țar”, „imperator” și „keyser” în corespondența diplomatică. Fiul lui Ivan, Vasiliy al III-lea, care în 1514 a fost recunoscut oficial ca împărat de către Sfântul Împărat Roman Maximilian I, a continuat să folosească titlurile tatălui său. Cu toate acestea, primul țar încoronat oficial a fost Ivan al IV-lea „Cel Groaznic” (1530-1584).

Simbolismul titlului de „țar”

În ciuda faptului că „țar” este derivat din „Cezar”, titlul de țar avea un simbolism diferit, unul ortodox. În timpul ceremoniei de încoronare, aceștia erau unși pentru țarat, preotul efectua crismația monarhului, făcând semnul crucii pe fruntea, ochii, nările, gura, urechile, pieptul și ambele părți ale fiecărei mâini cu crisma (denumită și mir).

Începând de atunci, țarul devenea o persoană unică, scrie Russia Beyond. El era singurul laic care putea trece prin ușile regale din biserică și era prezent în altar alături de preoți, lucru care se va întâmpla doar în timpul ungerii sale. Acest lucru arată că a fi țar este o mare luptă și o misiune, asemănată cu preoția. Poporul ortodox rus credea că biserica și statul sunt sudate împreună într-o persoană unică, țarul, care este chemat de Dumnezeu să fie „căsătorit” cu țaratul său și cu poporul său.

Încoronarea țarului în Rusia

În Rusia, noul conducător prelua toate privilegiile și responsabilitățile țarului imediat după urcarea sa pe tron. Încoronarea, care trebuia să fie pregătită temeinic și era foarte, foarte costisitoare, avea loc mai târziu, adesea chiar la un an după aderare.

Încoronările rusești au avut loc la Moscova. Ceremonia era uriașă, luxuriantă și avea loc în prezența vârfurilor nobilimii ruse. Țarul (și consoarta sa – țaritsa, dacă exista una) se îndreptau de la Porticul Roșu din Kremlinul Moscovei către Catedrala Adormirii Maicii Domnului. Acolo, țarul era uns de Patriarhul rus, dar țarul își punea singur coroana pe cap, deoarece condiția strictă a ritualului era ca țarul să nu se aplece în fața nimănui, nici măcar în fața celui mai mare preot al bisericii ortodoxe, Patriarhul.

După încoronare țarul se așeza pe tron, îi punea coroană și soției sale, iar în acest timp, aceasta stătea în genunchi pe perna de lângă tronul său. Ulterior, aceștia erau împărtășiți, iar țarul rostea jurământul de încoronare prin care a promitea solemn să păstreze intactă autocrația și să își conducă regatul cu dreptate și corectitudine.

Cine a fost ultimul țar?

Țarul Nicolae al II-lea al Rusiei sau Nikolai Alexandrovici Romanov a fost ultimul împărat al Rusiei. Acesta a domnit din anul 1894 până la abdicarea sa din 15 martie 1917 la sfârșitul revoluției din februarie. A fost asasinat împreună cu întreaga sa familie de către bolșevici la ordinul lui Lenin.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot