Sunt păsări flamingo în Delta Dunării?

16.06.2020
Sunt păsări flamingo în Delta Dunării?

Flamingo este un gen de păsări din familia Phoenicopteridae. Pasărea se găsește foarte mult în zonele călduroase ale planetei și îi place foarte mult apa. În ultimul secol, exemplarele şi-au făcut apariţia şi la noi în ţară.

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a anunțat prezența a unui grup în masiv de flamingo. Conform specialiștilor, este cel mai mare grup observat vreodată în România. Potrivit ARBDD, exemplarele văzute au coloniile cele mai apropiate în Grecia, Turcia sau Muntenegru.

În România pasărea apare foarte rar, în special în sud- estul ţării, în numere mici (…), prima semnalare aici fiind în anul 1900 (Dombrowsky). Acesta este grupul cu cel mare număr de indivizi de flamingo observaţi în România în ultimul secol.

Astfel, pe baza păsărilor inelate, indivizi capturaţi în zona Camargue (Franţa) aparţineau populaţiilor din Estul Mării Mediterane, din Egipt, Liban, Grecia Turcia (Kiss & Szabo 2002). Totodată, accidental specia poate fi observată chiar şi în nordul continentului, în Peninsula Scandinavă, se arată în anunţul ARBDD, de pe Facebook.

De ce stau păsările flamingo într-un picior?

Pasărea flamingo a fost studiată îndelung de cercetători în ultima perioadă. Postura lor grațioasă și statul într-un picior a fost întotdeauna o enigmă pentru biologii din întreaga lume.

În urma studiilor, s-a descoperit că aceste păsări stau într-un picior pentru a-și economisi energia. Totodată, prin această postură ele își reglează într-un mod inteligent și temperatura corporală.

Când păsările stau în această poziție, ele nu depun nici un efort și economisesc multă energie. Din când în când, acestea schimbă piciorul de sprijin. Cercetările au scos la iveală faptul că atunci când stau într-un picior, acesta este direcționat fix sub corp, spre interior, pentru a avea stabilitate.

Totodată, aceste păsări migratoare de apă pot sta în această poziție o perioadă îndelungată de timp, fără să obosească. Aceste exemplare sunt posesoarele unor mecanisme pasive ce le permit să capete o postură mândră, să doarmă și să stea într-un picior în același timp.

Un lucru interesant este că, în realitate, penele sale nu sunt roz, ci albe. Puii se nasc cu pene albe-gri, ce se colorează treptat în natură datorită unui compus de nuanță roz numit cantaxantină. Compusul se găsește în hrana preferată a păsărilor – creveții și algele.

Sunt păsări flamingo în Delta Dunării?

Foto: Facebook/ARBDD

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising