Sunt păsări flamingo în Delta Dunării?

16.06.2020
Sunt păsări flamingo în Delta Dunării?

Flamingo este un gen de păsări din familia Phoenicopteridae. Pasărea se găsește foarte mult în zonele călduroase ale planetei și îi place foarte mult apa. În ultimul secol, exemplarele şi-au făcut apariţia şi la noi în ţară.

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a anunțat prezența a unui grup în masiv de flamingo. Conform specialiștilor, este cel mai mare grup observat vreodată în România. Potrivit ARBDD, exemplarele văzute au coloniile cele mai apropiate în Grecia, Turcia sau Muntenegru.

În România pasărea apare foarte rar, în special în sud- estul ţării, în numere mici (…), prima semnalare aici fiind în anul 1900 (Dombrowsky). Acesta este grupul cu cel mare număr de indivizi de flamingo observaţi în România în ultimul secol.

Astfel, pe baza păsărilor inelate, indivizi capturaţi în zona Camargue (Franţa) aparţineau populaţiilor din Estul Mării Mediterane, din Egipt, Liban, Grecia Turcia (Kiss & Szabo 2002). Totodată, accidental specia poate fi observată chiar şi în nordul continentului, în Peninsula Scandinavă, se arată în anunţul ARBDD, de pe Facebook.

De ce stau păsările flamingo într-un picior?

Pasărea flamingo a fost studiată îndelung de cercetători în ultima perioadă. Postura lor grațioasă și statul într-un picior a fost întotdeauna o enigmă pentru biologii din întreaga lume.

În urma studiilor, s-a descoperit că aceste păsări stau într-un picior pentru a-și economisi energia. Totodată, prin această postură ele își reglează într-un mod inteligent și temperatura corporală.

Când păsările stau în această poziție, ele nu depun nici un efort și economisesc multă energie. Din când în când, acestea schimbă piciorul de sprijin. Cercetările au scos la iveală faptul că atunci când stau într-un picior, acesta este direcționat fix sub corp, spre interior, pentru a avea stabilitate.

Totodată, aceste păsări migratoare de apă pot sta în această poziție o perioadă îndelungată de timp, fără să obosească. Aceste exemplare sunt posesoarele unor mecanisme pasive ce le permit să capete o postură mândră, să doarmă și să stea într-un picior în același timp.

Un lucru interesant este că, în realitate, penele sale nu sunt roz, ci albe. Puii se nasc cu pene albe-gri, ce se colorează treptat în natură datorită unui compus de nuanță roz numit cantaxantină. Compusul se găsește în hrana preferată a păsărilor – creveții și algele.

Sunt păsări flamingo în Delta Dunării?

Foto: Facebook/ARBDD

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot