De ce păsările flamingo sunt roz?

15.11.2021
De ce păsările flamingo sunt roz?

Cunoscute pentru picioarele lor lungi și pentru penele roz uimitoare, flamingo sunt păsări care se găsesc în America, Asia, Africa și părți din sudul Europei, dar izolat le putem întâlni până la nord, până în Germania.

Numele flamingo provine din cuvântul portughez/spaniol „flamengo”, care se traduce prin „culoarea flăcării” în raport cu penele lor vibrante. Cu toate acestea, aceste păsări nu se nasc roz. Atunci când puii de flamingo eclozează, penele lor au o culoare cenușie. Pe măsură ce se maturizează, acestea confirmă zicala „ești ceea ce mănânci”.

De ce păsările flamingo sunt roz?

Motivul pentru care aceste păsări sunt roz se datorează alimentației lor bazată pe alge, creveți și crustacee. Habitatele umede în care trăiesc sunt pline de alge verzi-albastre, care, în ciuda numelui lor sunt, de fapt roșii sau portocalii din cauza unui compus organic cunoscut sub numele de beta – caroten. Acesta conține un pigment roșu-portocaliu cunoscut sub numele de carotenoid, care se găsește și în morcovi, cartofi dulci și spanac.

Odată consumate, enzimele din sistemul digestiv al păsărilor flamingo descompun beta-carotenul, iar pigmenții roșiatici-portocalii sunt absorbiți de grăsimea din ficat. Aceste grăsimi sunt apoi depuse în penele și pielea lor pe măsură ce cresc. Deoarece dieta lor provine aproape exclusiv din surse bogate în beta caroten, flamingo devine treptat… roz.

Culoarea acestor minunate înaripate poate varia, deoarece nivelul de carotenoid din alge și crustacee variază și în întreaga lume. Speciile de flamingo găsite în Caraibe sunt adesea roșu aprins sau portocaliu, în timp ce cele din zonele mai uscate tind să fie de culoare roz mai deschis. Fără o concentrație suficient de mare de hrană bogată în beta-caroten, penele roz ar năpârli și noi pene mai palide ar începe să crească.

Specia Flamingo este, de asemenea, una dintre puținele păsări care își hrănesc puii cu lapte de recoltă. A nu fi confundat cu laptele produs de la specii de mamifere, laptele de cultură produs de flamingo este o secreție roz strălucitoare extrem de hrănitoare

În ciuda numeroaselor fotografii ale unor păsări flamingo albastre care apar online, nu există dovezi care să sugereze că acestea sunt altceva decât farse. Cu toate acestea, au existat o serie de observații ale unui flamingo negru rar în Cipru. Se crede că suferă de o afecțiune pigmentară numită „melanism”, care provoacă o supraproducție de melanină, făcându-l negru.

Foto: Pexels.com

 

 

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot