Stația de metrou Titan, cea mai frumoasă din București

06.02.2023
Stația de metrou Titan, cea mai frumoasă din București

Linia de metrou din București a început să fie construită în anul 1970. Rețeaua subterană de cale ferată a fost dezvoltată în anii care au urmat, ajungând ca aceasta să dețină 4% din lungimea de transport public a Capitalei și circa 20% din volumul total al călătorilor. Potrivit datelor oficiale, în anul 2019, metroul a transportat puțin peste 90 de milioane de pasageri.

Stația de metrou Titan este impresionantă

În București există mai multe stații de metrou, însă cea din Titan este cu adevărat impresionantă. Construcția a început să fie realizată în anul 1977, proiectanții și inginerii lucrând foarte mult la acest plan, zona fiind una specială.

Elena și Nicolae Ceaușescu au fost de acord cu proiectul pus pe foaie de arhitecți și s-a trecut efectiv la treabă. Trebuie precizat că nimic nu era construit, în București, fără aprobarea liderilor comuniști în prealabil. Un exemplu în acest fel, a fost stația de metrou de la Piața Romană, refuzată de tovarășa Elena, sau chiar linia de metrou din Drumul Taberei, blocată de fostul președinte al țării.

Oamenii care circulă cu metroul în București și au ajuns la stația din Titan au putut observa măreția și grandoarea aceste acestui loc. Stația este unică în Capitală, neavând piloni de susținere, tavanul fiind un arc de cerc perfect.

Cum a fost construită stația de metrou Titan?

Tehnica folosită pentru realizarea construcției stației a fost o soluţie de pionierat pentru anii ‘70, fiind utilizată în România pentru prima dată la acest proiect. Este vorba despre îngheţarea solului. Pământul din această zonă, de sub parcul IOR, a fost transformat în permafrost timp de 90 de zile, prin injectarea de azot lichid direct în sol, potrivit fluxdestiri.ro.

Această metodă a mai fost utilizată la realizarea altor stații de metrou din lume, însă niciodată în țara noastră deoarece era o soluție scumpă, iar comuniștii voiau ca totul să fie făcut cu minim de investiții. Și atunci de ce s-a mers pe această variantă?

Ei bine, motivul pentru care s-a ales înghețarea solului este unul logic. Stația de metrou Titan este localizată în cartierul Balta Albă, o zonă mlăștinoasă în care este foarte dificil să sapi tuneluri și să pui stâlpi de susținere, fiindcă totul se poate surpa într-o clipă. De aceea, arhitecții au luat decizia să înghețe pământul. În felul acesta muncitorii au avut timp să finalizeze tunelul și forma cilindrică a tavanului pentru a susține greutatea solului.

Stația de metrou a fost finalizată în 4 ani, fiind inaugurată în luna decembrie a anului 1981. Din păcate, de când a fost construită locația nu a fost deloc renovată, autoritățile române arătând un dezinteres total pentru această zonă.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Câți români știau carte la 1800?
Câți români știau carte la 1800?
Sistemul de învățământ din România are o istorie îndelungată și a fost influențat o bună bucată de timp de Biserică. În Principatele Române, la începutul anilor 1800 rata de... citește tot
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Constantin Mavrocordat a fost a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori conducător al Moldovei. Reformele sale au fost radicale pentru acele vremuri, reușind să desființeze... citește tot
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
Justiția din România are multe lacune, însă autoritățile specializate încearcă să le rezolve o dată cu trecerea timpului. Ministrul Justiției trebuie să propună și să adopte legi, în... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising