Timpuri Noi este istorie! Cine este Octavian Udriște, omul care dă numele stației de metrou?

13.09.2023
Timpuri Noi este istorie! Cine este Octavian Udriște, omul care dă numele stației de metrou?

Metroul reprezintă cel mai dezvoltat sistem de transport în comun care există în București. Întreaga rețea este compusă din 5 linii principale, dar și câteva suplimentare care sunt în dezvoltare. Fiecare dintre stații are câte un nume bine cunoscut de către călători. De ce stația Timpuri Noi își schimbă numele și cine este Octavian Udriște, cel care dă noua denumire?

Cine este Octavian Udriște, înlocuitorul denumirii Timpuri Noi?

Octavian Udriște

„Urmează stația X, cu peronul pe partea stângă/dreaptă” este cea mai cunoscută și auzită frază de către oameni când coboară la metrou. Cei care locuiesc în partea de sud a orașului sunt familiarizați cu nume, precum: Constantin Brâncoveanu, Piața Sudului, Tineretului, Eroii Revoluției sau Dimitrie Leonida.

Una dintre principalele stații ale magistralei 2, unde fluxul de călători este mereu ridicat se numește Timpuri Noi. Din păcate, acest nume nu se va mai auzi în scurt timp. Consiliul de Administrație al societății Metrorex a decis ca stația să poarte numele Octavian Udriște, considerat un om de bază în făurirea sistemului de metrou bucureștean.

„Urmează stația Octavian Udriște, cu peronul pe partea dreaptă”, va fi noul anunț pe care călătorii îl vor auzi în curând. Deși pentru câteva zile poate părea dubios, aceștia vor trebui să se obișnuiască, fiind o decizie ireversibilă.

Octavian Udriște este unul dintre principalii ingineri care au semnat în 1979 punerea în funcțiune a primului tronson de metrou. Acesta pornea de la Timpuri Noi și se termina la Petrache Poenaru, fosta stație Semănătoarea. S-a născut în anul 1935 la Timișoara și este singurul dintre cei cinci ingineri feroviari aleși de dictatorul Nicolae Ceaușescu să construiască metroul din București. În perioada 1985-1996 a fost denumit director tehnic și director general al Metroului, iar din 2007 este președinte onorific Club Feroviar.

În ce oraș din România se va construi o nouă rețea de metrou?

Bucureștiul este cel mai mare oraș din România, iar zilnic peste 600.000 de oameni utilizează metroul. Fiind un sistem care dă roade în decongestionarea orașului și altă regiune a țării are în plan construirea unui nou metrou.

Planul metroului din Cluj este un proiect mult așteptat de municipalitate pe de-o parte, dar și de călători pe de altă parte. Prima linie M1 ar urma să aibă 21 de stații, cu un cost de aproximativ 9 miliarde de lei. Termenul de realizare este de 8 ani, iar constructul este unul turc.

Traseul Metroului din Cluj-Napoca va arăta astfel:

Foto: Clubferoviar.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot