Se destramă Uniunea Europeană din cauza coronavirusului?

26.03.2020
Se destramă Uniunea Europeană din cauza coronavirusului?

Uniunea Europeană (UE) este pusă la grea încercare, în această perioadă, de criza a provocată de coronavirus. Șefii statelor membre discută, aproape zilnic, în videoconferință despre măsuri unitare împotriva virusului ucigaș din China.

Această criză este cea mai mare provocare pentru blocul comunitar, iar deciziile luate în această perioadă fie vor întări UE, fie o vor slăbi. Germania, Franța, Italia și Spania sunt puternic afectate de coronavirus, iar măsurile luate de acestea vor afecta toate statele din Uniunea Europeană.

Măsuri luate de liderii UE

Liderii UE nu au stat mult pe gânduri și au luat o serie de decizii pentru a combate criza provocată de Covid-19. Așadar, din bugetul UE pentru sistemele de sănătate, întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) și piețele forței de muncă se alocă:

Totodată, Banca Europeană de Investiții acordă până la 40 de miliarde EUR pentru acoperirea nevoilor de finanțare pe termen scurt ale IMM-urilor. În plus, Banca Centrală Europeană a anunțat un program de achiziții de urgență pandemică, în valoare de 750 de miliarde EUR.

De la declanșarea epidemiei de coronavirus Uniunea Europeană s-a axat pe patru priorități:

Un lucru este cert, după această criză mondială Uniunea Europeană va trebui să-și schimbe optica. Lucrurile vor trebui axate mai mult pe sistemul medical și siguranța cetățeanului. Deciziile trebuie luate pentru binele comun, altfel decalajele între state vor deveni tot mai evidente.

Se spune că președintele Franței, Emmanuel Macron, le-a spus liderilor europeni că sfârșitul UE ar putea veni după criza coronavirus. Coronocriza nu face decât să evidențieze dificultățile deja existente și binecunoscute în UE. Este greu de crezut că țările cu o economie puternică, așa cum este Germania, vor dori să ajute statele grav afectate de pandemie, așa cum sunt Spania și Italia.

Dacă noii lideri UE și-au început mandatul, având ca scop îmbunătățirea condițiilor climatice acum vor trebui să își schimbe radical poziția. Moartea și suferința vor face ca lumea să fie mai unită de acum înainte. Încă o dată, natura ne-a demonstrat cât de mic este omul.

Curiozități despre Uniunea Europeană:

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot