Robin Hood al Bucureștilor. Cine a fost Ioniță Tunsu, haiducul care i-a dat o lecție generalului Kiseleff?

02.08.2021
Robin Hood al Bucureștilor. Cine a fost Ioniță Tunsu, haiducul care i-a dat o lecție generalului Kiseleff?

Haiducii fac parte din istoria neamului românesc. Bandiți la bază, mulți dintre haiducii mioritici au fost transformați în adevărați eroi, deși au făcut o mulțime de fărădelegi. La fel au stat lucrurile și în cazul lui Ioniță Tunsu, unul dintre cei care i-au făcut viața amară generalului Kiseleff.

Paracliserul Ioniță Tunsu a fost omul lui Tudor Vladimirescu. Acesta a lăsat deoparte treburile preoțești, s-a tuns scurt și a căutat o gașcă de tineri puternici alături de care să-i tâlhărească pe boieri. Zis și făcut. Banda lui Ioniță Tunsu a început să-i jefuiască pe boieri la drumul mare, mai ales în preajma Bucureștilor.

„Negustorii bogați nu erau omorâți de oamenii lui Tunsu. Ba mai mult, de multe ori, banda lăsa păgubitului bani de drum și de cheltuială”, a declarat pentru shtiu.ro un istoric.

Încet și sigur, Ioniță Tunsu a devenit foarte iubit, întrucât ajuta oamenii de rând cu bani. Primeau galbeni familiile care-l găzduiau sau văduvele cu copii.

Kiseleff, pe urmele lui Ioniță Tunsu

Nu a trecut mult și generalul Pavel Kiseleff (a condus administrația militară rusească a Țării Românești între 1829 și 1834) a auzit de faptele lui Tunsu si i-a dat ordin ministrului de Interne, Iordache Filipescu, sa-l prindă cât mai iute. Doar că socoteala din minister nu s-a potrivit cu cea din târg.

Ioniță l-a pândit pe Kiseleff la un popas între București și Târgoviste, dar nu l-a împușcat, desi ar fi putut face asta cu ușurință. Ulterior, haiducul i-a scris generalului.

„Capul excelentei tale a fost azi în bătaia puștii mele. N-am voit să te omor, căci omoram pe un părinte iubit de țară”

Și mai supărat, Kiseleff a dat ordin sa fie prins, dar să nu-l omoare nimeni pe Tunsu. Generalul a promis o recompensă de 1.000 de galbeni si scutirea de impozite celui care îl va trada pe Tunsu. Si haiducul a fost trădat chiar de finul său în care avea o încredere oarbă.

La podul Grozăvești îl astepta potera. Haiducii au fost prinși într-o ambuscadă și împușcați. Tunsu si alti doi, răniți, s-au aruncat in apa Dambovitei. Pe Tunsu l-au găsit aghiotantii lui Kiseleff si l-au dus mai mult mort decât viu la medici. Acesta a murit spre dimineață, în chinuri groaznice. Avea 32 de ani.

Foto: benzidesenateromanesti.blogspot.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot