Robin Hood al Bucureștilor. Cine a fost Ioniță Tunsu, haiducul care i-a dat o lecție generalului Kiseleff?

02.08.2021
Robin Hood al Bucureștilor. Cine a fost Ioniță Tunsu, haiducul care i-a dat o lecție generalului Kiseleff?

Haiducii fac parte din istoria neamului românesc. Bandiți la bază, mulți dintre haiducii mioritici au fost transformați în adevărați eroi, deși au făcut o mulțime de fărădelegi. La fel au stat lucrurile și în cazul lui Ioniță Tunsu, unul dintre cei care i-au făcut viața amară generalului Kiseleff.

Paracliserul Ioniță Tunsu a fost omul lui Tudor Vladimirescu. Acesta a lăsat deoparte treburile preoțești, s-a tuns scurt și a căutat o gașcă de tineri puternici alături de care să-i tâlhărească pe boieri. Zis și făcut. Banda lui Ioniță Tunsu a început să-i jefuiască pe boieri la drumul mare, mai ales în preajma Bucureștilor.

„Negustorii bogați nu erau omorâți de oamenii lui Tunsu. Ba mai mult, de multe ori, banda lăsa păgubitului bani de drum și de cheltuială”, a declarat pentru shtiu.ro un istoric.

Încet și sigur, Ioniță Tunsu a devenit foarte iubit, întrucât ajuta oamenii de rând cu bani. Primeau galbeni familiile care-l găzduiau sau văduvele cu copii.

Kiseleff, pe urmele lui Ioniță Tunsu

Nu a trecut mult și generalul Pavel Kiseleff (a condus administrația militară rusească a Țării Românești între 1829 și 1834) a auzit de faptele lui Tunsu si i-a dat ordin ministrului de Interne, Iordache Filipescu, sa-l prindă cât mai iute. Doar că socoteala din minister nu s-a potrivit cu cea din târg.

Ioniță l-a pândit pe Kiseleff la un popas între București și Târgoviste, dar nu l-a împușcat, desi ar fi putut face asta cu ușurință. Ulterior, haiducul i-a scris generalului.

„Capul excelentei tale a fost azi în bătaia puștii mele. N-am voit să te omor, căci omoram pe un părinte iubit de țară”

Și mai supărat, Kiseleff a dat ordin sa fie prins, dar să nu-l omoare nimeni pe Tunsu. Generalul a promis o recompensă de 1.000 de galbeni si scutirea de impozite celui care îl va trada pe Tunsu. Si haiducul a fost trădat chiar de finul său în care avea o încredere oarbă.

La podul Grozăvești îl astepta potera. Haiducii au fost prinși într-o ambuscadă și împușcați. Tunsu si alti doi, răniți, s-au aruncat in apa Dambovitei. Pe Tunsu l-au găsit aghiotantii lui Kiseleff si l-au dus mai mult mort decât viu la medici. Acesta a murit spre dimineață, în chinuri groaznice. Avea 32 de ani.

Foto: benzidesenateromanesti.blogspot.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Zece țări unde marijuana este legală
Zece țări unde marijuana este legală
Se spune că o cantitate mică de marijuana ar avea proprietăți benefice pentru organismul uman. De aceea, în unele state, acest drog este la liber și oricine îl poate achiziționa și consuma... citește tot
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Recomandări din presa de azi