Cine a fost Pavel Kiseleff? De ce bulevardul din București îi poartă numele?

25.06.2020
Cine a fost Pavel Kiseleff? De ce bulevardul din București îi poartă numele?

Pavel Kiseleff s-a născut pe 19 ianuarie 1788, la Moscova, Imperiul Rus, și a murit pe 26 noiembrie 1872, la Paris, Franța. Contele a rămas în istorie drept cel mai strălucit general reformator rus, în timpul domniei conservatorului țar Nicolae I al Rusiei.

Cine a fost Pavel Kiseleff?

Pavel Kiseleff s-a făcut remarcat în vremuri dificile. Ţările române au fost favorizate de războiul ruso-turc din 1828 – 1829, încheiat cu înfrângerea turcilor. În felul acesta, Moldova şi Muntenia au obţinut libertatea absolută a comerţului, iar fluviul Dunărea a redevenit apă internațională, favorizând dezvoltarea relațiilor capitaliste. Un punct de cotitură în istorie a fost Tratatul de pace de la Adrianopol, din anul 1829, care a stabilit ca Principatele Române să fie conduse de ruși, iar turcii să plătească despăgubiri de război. Guvernarea rusească a ținut până în 1834, iar ţările române l-au avut ca guvernator pe generalul rus Pavel Kiseleff.

În luna martie a anului 1833, acesta a vizitat ruinele Drobetei, a mers şi la Cerneţi, care suferise pierderi mari în timpul războiului din 1828. Astfel, la 22 aprilie 1833, Pavel Kiseleff hotărăște înființarea orașului Turnu Severin.

Cererea cernăţenilor, din rândul cărora s-au ridicat bărbaţi de ispravă ca maiorul Sonţu, eroul de la 1877, naturalistul Grecescu, omul de cultură I. Gh. Bibicescu şi alţii, dă o nouă bază planurilor economico-comerciale ale tinerei burghezii româneşti şi, concomitent, răspundea şi anumitor interese politice ale imperiului rus, care nu se împăca cu gândul unei penetraţii habsburgice spre răsărit, a fost petiția cu care locuitorii Cerneţiului l-au întâmpinat pe Kiseleff, se arată într-un studiu monografic al municipiului Drobeta Turnu Severin.

Pavel Kiseleff a schimbat istoria Țării Românești

Se poate spune cu certitudine că Pavel Kiseleff a schimbat istoria țărilor române. În perioada când acesta a condus, între 1829 și 1834, administrația militară rusească a Țării Românești a fost schimbată în bine. În semn de recunoștință un bulevard din București îi poartă astăzi numele.

Pavel Kiseleff a fost Președinte plenipotențiar al divanurilor Moldovei și Țării Românești. În mandatul său a avut loc o reorganizare administrativă a celor două principate și au fost întocmite Regulamente Organice. Acestea sunt în fapt primele Constituții din istoria celor două principate române. Regulamentele organice au fost introduse în Țara Românească în 1831 și în Moldova în anul 1832. Totodată, ca ambasador al Rusiei la Paris, în perioada 1856-1862, Pavel Kiseleff a fost cel care a sprijinit unirea Principatelor Române.

Foto: ro.wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot