Cine a fost Pavel Kiseleff? De ce bulevardul din București îi poartă numele?

25.06.2020
Cine a fost Pavel Kiseleff? De ce bulevardul din București îi poartă numele?

Pavel Kiseleff s-a născut pe 19 ianuarie 1788, la Moscova, Imperiul Rus, și a murit pe 26 noiembrie 1872, la Paris, Franța. Contele a rămas în istorie drept cel mai strălucit general reformator rus, în timpul domniei conservatorului țar Nicolae I al Rusiei.

Cine a fost Pavel Kiseleff?

Pavel Kiseleff s-a făcut remarcat în vremuri dificile. Ţările române au fost favorizate de războiul ruso-turc din 1828 – 1829, încheiat cu înfrângerea turcilor. În felul acesta, Moldova şi Muntenia au obţinut libertatea absolută a comerţului, iar fluviul Dunărea a redevenit apă internațională, favorizând dezvoltarea relațiilor capitaliste. Un punct de cotitură în istorie a fost Tratatul de pace de la Adrianopol, din anul 1829, care a stabilit ca Principatele Române să fie conduse de ruși, iar turcii să plătească despăgubiri de război. Guvernarea rusească a ținut până în 1834, iar ţările române l-au avut ca guvernator pe generalul rus Pavel Kiseleff.

În luna martie a anului 1833, acesta a vizitat ruinele Drobetei, a mers şi la Cerneţi, care suferise pierderi mari în timpul războiului din 1828. Astfel, la 22 aprilie 1833, Pavel Kiseleff hotărăște înființarea orașului Turnu Severin.

Cererea cernăţenilor, din rândul cărora s-au ridicat bărbaţi de ispravă ca maiorul Sonţu, eroul de la 1877, naturalistul Grecescu, omul de cultură I. Gh. Bibicescu şi alţii, dă o nouă bază planurilor economico-comerciale ale tinerei burghezii româneşti şi, concomitent, răspundea şi anumitor interese politice ale imperiului rus, care nu se împăca cu gândul unei penetraţii habsburgice spre răsărit, a fost petiția cu care locuitorii Cerneţiului l-au întâmpinat pe Kiseleff, se arată într-un studiu monografic al municipiului Drobeta Turnu Severin.

Pavel Kiseleff a schimbat istoria Țării Românești

Se poate spune cu certitudine că Pavel Kiseleff a schimbat istoria țărilor române. În perioada când acesta a condus, între 1829 și 1834, administrația militară rusească a Țării Românești a fost schimbată în bine. În semn de recunoștință un bulevard din București îi poartă astăzi numele.

Pavel Kiseleff a fost Președinte plenipotențiar al divanurilor Moldovei și Țării Românești. În mandatul său a avut loc o reorganizare administrativă a celor două principate și au fost întocmite Regulamente Organice. Acestea sunt în fapt primele Constituții din istoria celor două principate române. Regulamentele organice au fost introduse în Țara Românească în 1831 și în Moldova în anul 1832. Totodată, ca ambasador al Rusiei la Paris, în perioada 1856-1862, Pavel Kiseleff a fost cel care a sprijinit unirea Principatelor Române.

Foto: ro.wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De unde vine simpatia oamenilor pentru extremism?
De unde vine simpatia oamenilor pentru extremism?
În ultima perioadă se tot vorbește despre partide extremiste și extremism în general, cu atât mai mult cu în multe țări din Europa partidele extremiste au câștigat un capital extrem de... citește tot
Ce înseamnă antisemit? Cum s-a manifestat antisemitismul în România?
Ce înseamnă antisemit? Cum s-a manifestat antisemitismul în România?
Antisemitismul este un termen folosit pentru a descrie ura, prejudecățile sau discriminarea împotriva evreilor, ca grup religios, etnic sau cultural. Această formă de intoleranță are o istorie... citește tot
Cine este Rodrigo Duterte, „Călin Georgescu de Filipine” care și-a câștigat mandatul pe… Facebook?
Cine este Rodrigo Duterte, „Călin Georgescu de Filipine” care și-a câștigat mandatul pe… Facebook?
Până în anul 2016, de Rodrigo Duterte nu auzise multă lume. Nici măcar oamenii din Filipine. Peste noapte, Rodrigo Duterte a câștigat alegerile prezidențiale desfășurate într-un singur tur... citește tot