Cum erau pedepsiți șpăgarii în Țările Române?

25.02.2019
Cum erau pedepsiți șpăgarii în Țările Române?

În România, șpaga este sport național. Totuși, locuitorii acestor meleaguri au un trecut îndelungat în ceea ce privește șpaga și tocmai de aceea, în urmă cu sute de ani, funcționarii care primeau diferite atenții sfârșeau în chinuri abominabile.

În urmă cu sute de ani, pentru orice încercare de a lua mită un funcţionar sau un domnitor îşi putea pierde viaţa. Iniţiatorul primelor legi împotriva fenomenului numit astăzi corupţie ar fi fost Matei Basarab. Așadar, cei care luau mită sfârșeau extrem de rău, dacă domnitorul considera că fapta este gravă.

E adevărat că Țara Românească a fost condusă de un domnitor homosexual?

Așadar, totul depindea de învoiala domnitorului sau a judecătorului care, de cele mai multe ori, avea un rol decorativ. Dacă furia domnitorului faţă de corupt era mare, pedepsitul putea fi bătut până la moarte. În cazul domnitorilor corupţi de cele mai multe ori se aplica pedeapsa cu moartea. Acesta a fost cazul lui Constantin Hangerli, domnitorului fanariot al Ţării Româneşti. Deși a domnit doar doi ani, acesta a avut timp îndelungat să inventeze un sistem propriu de colectare a dărilor şi birurilor, banii ajungând în propriile sale buzunare și evitând plata către Înalta Poartă. Sultanul a decis ca domnitorul Hangerli să fie omorât prin decapitare.

Cum erau pedepsiți șpăgarii pe vremea lui Cuza?

Pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza, lucrurile s-au mai schimbat. Funcționarii publici care care abuzau de funcţie sau care luau şpagă puteau fi excluși pe viață din sistem. În unele cazuri, cei găsiţi vinovaţi pentru această infracţiune fiind condamnaţi şi la închisoare pe viaţă.

Ce este șpaga?

Conform definiției din Dicționarul Explicativ al Limbii Române, mita, cunoscută și sub denumirea de șpagă, este o sumă de bani sau obiecte primite, date ori promise unei persoane, cu scopul de a o determina să-și încalce obligațiile de serviciu sau să le îndeplinească mai conștiincios.

De ce înjurăturile românilor te trimit la origini? Care este explicația?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot