Povestea țăranului care a stat ascuns în sobă 22 de ani de frica comuniștilor

26.07.2023
Povestea țăranului care a stat ascuns în sobă 22 de ani de frica comuniștilor

Perioada comunistă a fost una complicată pentru cetățenii care nu erau de acord cu regimul impus de Nicolae Ceaușescu. Totul se făcea pe ascuns de frica autorităților care verificau, din când în când, oamenii să nu aibă vreun spirit antreprenorial sau împotriva conducerii țării.

Din păcate, o dată ce o persoană era luată în vizor de comuniști cu greu putea scăpa de mâna lungă a statului. Sunt puțin cei care pot spune că au reușit să scape de Miliție în perioada de tristă amintire, după ce au încălcat legea. Printre aceștia se numără și un țăran din comuna Roma, județul Botoșani, pe nume Ilie Alexoaie.

Ilie Alexoaie a stat ascuns în sobă 22 de ani

Bărbatul a intrat în vizorul comuniștilor după ce a participat la o revoltă anti-colectivizare. Represaliile care au urmat au fost dure, iar toți cei care s-au împotrivit statului au fost arestați. Mai puțin Ilie Alexoaie, care a stat ascuns în soba mamei sale timp de 22 de ani, de pe 12 iunie 1949 până pe 25 octombrie 1971. Cum a fost posibil așa ceva?

Ilie Alexoaie s-a născut în anul 1929, în comuna Roma din județul Botoșani. Perioada în care acesta a trăit a fost una dificilă cu multe neajunsuri financiare și materiale. Bărbatul nu a fost de acord cu colectivizarea, iar acest lucru l-a pus pe lista comuniștilor pentru a fi arestat. Miliția a venit să îl caute acasă, însă el s-a ascuns în diferite locuri din gospodărie, cel mai mult stând într-o groapă făcută în soba mamei sale.

Începând din iunie, cum am părăsit satul, n-am venit până prin noiembrie acasă. În noiembrie, pe 14 sau 15 noiembrie, m-am îmbolnăvit. Şi când am văzut că nu mai pot, m-am îndreptat spre casă. Acasă era mama cu soră-mea. Şi am bocănit în geam, a ieşit mama afară, i-am povestit toată treaba, şi mi-a făcut ascunzătoare în jira cu paie – în altele locuri şură să spune, dar la noi jiră de paie – şi am zăcut acolo până prin mai.

Şi apoi mi-am făcut ascunzătoare prin grajd. După vreo şapte ani de zile, mi-am făcut prin casă ascunzătoare, şi n-aveau cum să mă prindă. Dar nici ei n-au fost… ei au fost pentru luat salarii – au venit odată, m-au căutat, şi eu eram în pod, la grajd, dar nu m-au găsit… Am avut ascunzătoare bună. Pe sub vatră, pe… N-aveau cum să mă găsească nicicum. Şi nu m-am prezentat 22 de ani şi patru luni, până a murit mama mea, în ’71, aici am stat, a povestit pentru adevarul.ro, în anul 1997, Ilie Alexoaie.

Cât timp a stat ascuns în sobă, bărbatul a realizat diferite țesături și lucrări de artă textilă, fiindcă trebuia să își ocupe timpul cu ceva. Ilie Alexoaie a ieșit din ascunzătoare, după ce a murit mama lui având o înțelegere cu ea în acest sens. Tatăl său a fost la Miliție în prealabil și a anunțat că fiul lui se va preda, însă în mod surprinzător nu a mai fost arestat.

Adică, a fost tata pe la Poliţie, am trimis pe cineva, un prieten, şi a vorbit cu şeful din Miliţie de la Botoşani şi a spus că după ce înmormântează pe mort să mă prezint la postul de Miliţie. Nu m-a arestat…, a relatat Ilie Alexoaie potrivit sursei citate mai sus.

Ilie Alexoaie a murit în anul 2008, fiind una dintre puținele persoane care nu a fost pedepsită pentru nesupunerea față de deciziile statului comunist.

Foto: adevarul.ro

Tags:
Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot